Бељуљ Бећај: Није искључено постизање споразума у Вашингтону

Не искључујем коначни споразум, али ће он ипак садржати територијални елемент, оценио приштински политички аналитичар

Баљуј Бећај (Фото: КоССев)

Политички аналитичар из Приштине Бељуљ Бећај оценио је данас да се дијалог између Косова и Србије претворио у трку за надмоћ између Сједињених Америчких Држава и Европске уније, што ће, како је навео, изазвати нове последице у односима између Косова и Србије.

Бећај је за Сyри.нет рекао да „у том контексту, могућност за успешан завршетак процеса дијалога постоји само ако су акције између ЕУ и америчке администрације координиране“.

„Једностране акције не доносе коначни резултат. У стварности је контекст околности постао знатно тежи у поређењу са временом када је дијалог започео, док је Косово знатно инфериорно, јер је током периода дијалога оспоравало независност коју је прогласило“, казао је Бећај.

Он је рекао да сматра да се у Вашингтону не може постићи коначни споразум, иако не искључује ту могућност.

„Ипак, не искључујем коначни споразум, али ће он ипак садржати територијални елемент! Сасвим је друго питање како би реаговали ЕУ и противници територијалног елемента на Косову“, казао је он.

Како је навео, решавање односа између Косова и Србије који би садржао и територијални елемент (размену територија) одговара Русији и зато је она док је то било на столу ћутала.

„Русија је ћутала када се говорило да би решење споразума значило територијални елемент, јер јој је то одговарало, из два разлога: прво, дестабилизовало би регион и користило територијални елемент као преседан за решавање својих проблема у Украјини, Абхазији, Осетији, Нагорно Карабаху, Молдавији… Реаговаће само ако се у постојећим границама потражи решење“, рекао је Бећај.

Он је оценио да без владе која има већину на Косову, и без америчке подршке, не може бити коначног споразума.

Говорећи о најавама кандидатура за председника Косова, Бећај је оценио да су кандидатуре оних који су више од двадесет година скрнавили Косово највећа увреда за овај народ. „С друге стране, ова провокација је разлог да овај народ доживи катарзу, да се пробуди из сна, летаргије, ако не жели да подлегне безумљу“, казао је Бећај.

Како је навео, процес разговора о председнику прати изузетна ароганција Демократског савеза Косова (ДСК) и Алијансе за будућност Косова.

„ДСК, која је у претходној коалицији са Самоопредељењем желела врло рано наметне споразум о председнику, сада каже да би председник требало да буде изабран када дође време“, рекао је он.

Бећај сматра да би требало да се настави мандат Специјалног суда у Хагу, јер су грађани Косова изгубили поверење у домаће правосуђе.

„Ако не успе ни међународна правда, што не искључујем, доћи ће и до кумства међународне заједнице на анархију и хаос на Косову. Или ће се међународна правда операционализовати у целости или треба да се припреми и она и узрочници акумулираног незадовољства са последицама ерупције незадовољства“, рекао је Бећај.

Он је додао да „док су на слободи потенцијални извршиоци злодела, они који су силовали, и потенцијалне убице, ничија слобода није гарантована“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading