Ројтерс: Изборни резултат тежак ударац Ђукановићу

Агенције преносе Ђукановићеву изјаву да ће ДПС сачекати коначно пребројавање гласова, али да ће „безусловно поштовати” исход

Мило Ђукановић (ЕПА-ЕФЕ/М.Д.)

ПОДГОРИЦА – У првим реаговањима на исход избора у Црној Гори, Ројтерс наводи да је изборни резултат тежак ударац за ДПС, који је на власти три деценије, као и за самог Мила Ђукановића, који од распада некадашње Југославије влада Црном Гором.

Би-Би-Си наводи да ће прозападно настројеној владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића можда бити тешко да формира владу, док Ројтерс и АП истичу да је просрпска и проруска опозициона коалиција прогласила победу.

Позивајући се на прелиминарне податке Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), АП наводи да, иако је ДПС освојио нешто више гласова, опозициона коалиција „За будућност Црне Горе” има већи потенцијал да са другим учесницима избора формира владајућу коалицију.

Уколико владу не формира ДПС – који, констатује Би-Би-Си, никада није изгубио изборе, а на јучерашњим је забележио досад најслабији резултат – то би могло довести до првог случаја трансфера власти у Црној Гори путем избора, истиче британска агенција.

У обраћању својим присталицама, Ђукановић је, како наводе Ројтерс и АП, рекао да, са 30 мандата, ДПС остаје појединачно најјача политичка странка у парламенту и да ће са „традиционалним партнерима” – странкама националних мањина и другим малим партијама – успети да обезбеди укупно 40 посланичких места, односно једно мање од већине.

Агенције такође преносе Ђукановићеву изјаву да ће ДПС сачекати коначно пребројавање гласова да би се видело коме ће припасти одлучујући 41. мандат, али да ће „безусловно поштовати” исход, преноси Танјуг.

Наводећи речи Здравка Кривокапића – носиоца листе коалиције „За будућност Црне Горе” – који је, проглашавајући изборну победу, синоћ рекао да је „режим пао”, Ројтерс истиче да би просрпски оријентисана влада Црну Гору могла приближити Србији и Русији, али да се ни у том случају не очекује да Црна Гора иступи из НАТО-а или одустане од настојања за приступање ЕУ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading