Александар Вучић: Неће моћи за КиМ да праве рачун без крчмара

Србија неће више прихватати улогу губитника деведесетих година, нити ће плаћати цех „за све госте у кафани”, поручио председник Србије

Председник Србије данас се састао с премијером Словеније Јанезом Јаншом (Фото: Инстаграм/budućnostsrbijeav)

БЛЕД – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас се варају сви који мисле да ће моћи по питању КиМ да праве рачун без крчмара.

Србија неће више прихватати улогу губитника деведесетих година, нити ће плаћати цех „за све госте у кафани”, поручио је председник у изјави новинарима на Бледу, преноси Танјуг.

Вучић је уочи сутрашњег Бледског стратешког форума разговарао са премијером Словеније Јанезом Јаншом, као и са представницима земаља у региону и објаснио им позицију Србије по питању КиМ и затражио њихову подршку.

„Говорио сам о проблемима које имамо по питању КиМ и затражио подршку”, рекао је Вучић и истакао да мисли да смо надомак значајних промена и у Европи и у свету, које, ипак, неће ићи лако, али свакако брже него до сада.

Каже да ће се сутра на Бледу на главном панелу чути и друга мишљења.

Истиче да се варају сви који мисле да је једино решење да Србија да све што може и прихвати да буде губитник и прође кроз катарзу након деведесетих година.

Вучић је истакао да нико не треба да помисли да ће Србија бити унижена и може да ниподаштава српски народ, као другоразредни који треба да плати у кафани цех за све.

Срби треба да буду једнако третирани, нагласио је Вучић и истакао да би све друго било прављење рачуна без крчмара.

Председник Србије је нагласио да је позиција Србије снажна и чврста.

Приштина није спремна за компромис, притисци на Београд не помажу

БЛЕД – Председник Србије Александар Вучић изјавио да недавне изјаве Авдулаха Хотија и Кадрија Весељија говоре о томе колико Приштина није спремна ни за компромис, нити за рационално сагледавање ситуације.

На питање да прокоментарише две поруке из Приштине, једну у којој Хоти каже да састанак у Вашингтону и сваки наредни има само једну тему, а то је међусобно признавање, и другу, Кадрија Весељија да је неизбежно формирање суда за ратне злочине за наводни геноцид Србије у рату на Косову, Вучић каже да управо друга порука сведочи колико „они нису спремни за компромис и за рационално сагледавање ситуације”, преноси Танјуг.

То што каже Хоти, то, истиче председник Вучић, је заправо оно што мисле и Американци и Европљани.

„Немојте да имате било каквих илузија. Само понекад Европљани нађу неки еуфемизам, али зато Американци не крију. Трамп је нама у писму написао очекујући међусобно признање. Немојте да се изненађујете, јер су они то пре 12 година признали. И сада Хотијева и њихова тактика је то да ће неко морати да притисне Вучића који ће морати то да потпише под страшним притиском света, под страшним притиском Европе и тако ћемо ми да завршимо ствари”, објашњава Вучић.

Он је поручио грађанима Србије да буду мирни.

„Никада не бих урадио нешто што је противно српским интересима и ако мислим да постоји нека нада или шанса за компромис ја ћу изаћи пред грађане Србије и рећи им шта је садржај тог могућег компромиса”, нагласио је Вучић.

Он је додао да данас не види и да нам нико није понудио нешто што би било компромис.

„Ако мислите да ћете ме натерати због могућих личних и политичких претњи, па ћу због тога да прихватим такво нешто, ја још једном да поручим Хотију да не троши новац на керозин или не знам чиме долазе. Могу и с нама, ми имамо директну линију до Њујорка а после тога ћемо колима до Вашингтона, после тога за Брисел”, нашалио се Вучић.

„Немојте превише да очекујте од притисака и претњи, јер тиме нико проблеме није решио. Србији морате да понудите нешто озбиљно, морате да понудите компромис, а не да Албанци добију све, а Срби ништа”, поручио је онима који рачунају са притиском на Србију.

Поновио је да грађани у Србији не треба да брину јер имају јачу Србију, и руководство који није какво су некада имали.

Упитан поново да прокоментарише то што је рекао да ће да одбије сусрет са Доналдом Трампом уколико је за то потребно међусобно признање, Вучић је казао да је он рекао да ће они сада да вагају, да одлучују да ли ће Трамп примити њих или не.

(Политика, 30. 8. 2020)

Александар Вучић: На европском смо путу, али очекујемо више поштовања

Председник је рекао да је увек био веома јасан и да увек понавља поруку да је Србија на европском путу и да му је посвећена, али да Србија такође види да она није главна тема међу земљама ЕУ

Александар Вучић на Бледском стратешком форуму (Фото: Танјуг)

БЛЕД – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Бледу да Србија остаје посвећена европском путу, али да очекује више поштовања од Европске уније и да то неће да крије.

Вучић је на отварању Бледског стратешког форума, у кратком обраћању на отварању лидерског панела „Европа после Брегзита и ковида19”, рекао да постоји део грађана који не подржава европске интеграције, посебно због косовског питања, али да то не утиче на политичку одлуку да је Србија на европском путу.

Председник је рекао да је увек био веома јасан и да увек понавља поруку да је Србија на европском путу и да му је посвећена, али да Србија такође види да она није главна тема међу земљама ЕУ, што је, каже, и нормално у овим околностима.

На коментар модератора Ника Гауинга, иначе гостујућег професора Краљевског колеџа у Великој Британији, да је током Светског економског форума ставио до знања да је Србија заинтересована за ЕУ до одређене границе, Вучић је рекао да је тада говорио о томе да је Србија очекивала више поштовања од Европске уније.

„Можда су и људи из ЕУ очекивали више поштовања с наше стране. Обе стране би требало да учине колико могу да побољшају ствари. Морам да кажем да је то нешто што морамо да урадимо за заједнички бољитак”, рекао је Вучић.

На опаску Гауинга да је Вучић тада за Еуроњуз рекао да Србија није веома ентузијастична, Вучић је рекао да је то тачно, јер постоји 40 процената грађана који су против уласка у ЕУ, махом због тога што виде ЕУ као организацију која прави притисак кад је у питању косовска независност.

„То је истина, али то не утиче на наше политичке одлуке. Ми смо на европском путу, видимо много тешкоћа, не припадамо напредним економијама, али нећемо ући ове године у рецесију, иде нам добро”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

(Политика, 31. 8. 2020)

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. И ти си готов…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading