Дојче веле: Мило Ђукановић има две опције – егзил или раздор

Ђукановић се одавно политиком бави само да би заштитио себе, свој клан и огроман иметак, оценио је Драгослав Дедовић у ауторском тексту

Мило Ђукановић (Фото: Бета/АП)

Странка председника Црне Горе Мила Ђукановића више неће моћи да формира већину у парламенту, али то је тек је први корак у црногорском освајању слободе, оценио је данас Дојче веле.

Високу излазност на парламентарним изборима у Црној Гори аналитичари су најпре посматрали као нешто што иде на руку опозицији. И заиста, истраживања јавног мњења јесу предвидела да ће Ђукановићева Демократска партија социјалиста (ДПС) можда пасти на 35 одсто, али нису предвидели скоро 33 одсто за коалицију „За будућност Црне Горе” чија је кичма просрпски Демократски фронт, пише Драгослав Дедовић у ауторском тексту.

После више од три деценије, Мило Ђукановић губи контролу над парламентом. Али нису у праву они који мисле да је тиме ствар обављена. Наслеђе које иза себе оставља ДПС је суморно. А председник државе се још увек зове Мило Ђукановић.

„Он се одавно политиком бави само да би заштитио себе, свој клан и огроман иметак, да би имао имунитет због грешне прошлости – од своје ратне улоге деведесетих, до имена у досијеима западних тужилаштва надлежних за шверц у великом стилу. Ђукановић се дуго, предуго представљао као решење. А одавно је постао главни проблем Црне Горе”, оценио је Дедовић, преноси Бета.

Према његовим речима, Ђукановић ће пре или касније морати да бира између егзила у некој земљи која воли новац ислужених аутократа или даљег стварања раздора у Црној Гори. Овај други сценарио би га могао довести до судског исхода који му се не би свидео.

С друге стране, нестраначки лидер опозиционог блока „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић у првом постизборном обраћању грађанима деловао је поприлично уверљиво, исто као и његови будући партнери у власти Алекса Бечић и Дритан Абазовић.

Најважнији задатак нове власти биће да створи демократске механизме у институцијама државе, који ће већ у покушају „осујетити сваког новог Мила”, оцењује Дојче веле. „Ипак, има места опрезном оптимизму. Принцип смењивости власти од синоћ важи и за Црну Гору”, додаје се.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading