Избори у Црној Гори: Референдумска излазност, пројекције указују на победу опозиције

Према процени ЦДТ-а, „ДПС – Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић“ има 35,41 одсто гласова, коалиција „За будућност Црне Горе“ 32,81 одсто, а коалиција „Мир је наша нација“ има 12,07 одсто

ЦеМИ: ДПС 30 мандата, „За будућност Црне Горе“ 27, „Мир је наша нација“ 10, „Црно на бијело“ 4

Прве пројекције мандата на 94,2 одсто обрађеног узорка показују да ДПС има 30 мандата, коалиција „За будућност Црне Горе“ 27, „Мир је наша нација“ 10 мандата, „Црно на бијело“ четири, саопштио је Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ).

Према тим прелиминарним резултатима по три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка, два СДП, и по један Албанска листа и АК Једногласно.

Цеми је саопштио да је на изборе изашло 75,9 уписаних бирача.

Према наводима те организације забележено је 660 изборних неправилности, преноси Спутњик.

ЦДТ: Пројекција на основу 100 одсто обрађеног узорка

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) објавио процену резултата на основу 100 одсто обрађеног узорка, који броји 268 бирачких места.

Према тој процени, „ДПС – Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић“ има 35,41 одсто гласова, коалиција „За будућност Црне Горе“ 32,81 одсто, а коалиција „Мир је наша нација“ има 12,07 одсто.

Листа „Црно на бијело“ освојила је, како наводе, 5,54 одсто, Бошњачка странка 3,74 одсто, Социјалдемократе 4,09, СДП – Јака Црна Гора 3,11, Албанска коалиција Једногласно 1,35 процента, Албанска листа 1,51 одсто.

Напомињу да постоји могућност да СДП не пређе цензус од три процента, с обзиром на маргину грешке од 0,32 процента.

Ђукановић: ДПС најјача партија у Црној Гори

Лидер Демократске партије социјалиста и председник Црне Горе, Мило Ђукановић рекао је да су са традиционалним коалиционим партнерима освојили укупно 40 мандата.

„Пребројано је преко 90 одсто и ДПС је на изборима освојила око 145.000 гласова и 30 мандата. Такав резултат значи да је ДПС најјача партија у Црној Гори. Још увијек пристижу резултати и тешко је саопштити што је поуздана информација. Са коалиционим партнерима имамо 40 мандата, борба за већину посланичким мјеста и даље траје“, рекао је Ђукановић.

Додао је да ће сачекати коначне резултате Државне изборне комисије и да „оно што се дефинитивно установи за ДПС је закон који ћемо безусловно поштовати“.

Здравко Кривокапић: Сутра је нови дан у слободној Црној Гори

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић поручио је у обраћању у изборном штабу да се након 31 године апсолутне власти десила слобода.

Истакао је да је сутра нови дан у слободној Црној Гори и позвао грађане да вечерас прославе победу у својим домовима.

Процене на основу 89 одсто обрађеног узорка

Према проценама Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), на основу 89 одсто узорка, листа „ДПС – Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић“ има 34,8 одсто (29 мандата), а коалиција „За будућност Црне Горе“ 32,7 одсто гласова (28 мандата).

Коалиција „Мир је наша нација“ има 12,5 одсто (10 мандата), „Црно на бијело“ 5,7 одсто (4 мандата), Социјалдемократе 4,2 процента (3 мандата), а Бошњачка странка 4,1 одсто (3 мандата).

Листа „СДП – Јака Црна Гора“ освојила је 3,1 одсто (2 мандата), Албанска листа 1,4 одсто (1 мандат), а Албанска коалиција – једногласно 1,1 одсто (1 мандат).

Кривокапић: Режим је пао

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић обратио се јавности, одмах након конференције Центра за мониторинг и истраживање.

Здравко Кривокапић (Фото: Танјуг)

„Драги грађани исказујемо вам благодарност за истрајност и достојанство. Без обзира на све што смо прошли током овог циклуса. Режим је пао. Молим вас да останете кућама и да са пријатељима и породицом прославите побједу која је извјесна“, поручио је Кривокапић.

„Излазност скоро референдумска“

Гостујући у специјалној емисији РТС-а посвећеној изборима у Црној Гори Иван Јовановић, уредник у листу Блиц, истакао је да је оволика излазност све изненадила, чак и људе из опозиције, као и да је била скоро референдумска.

Додаје да први резултати говоре да „личи да Мило Ђукановић нема већину“ и да је дошло до промене власти.

Професор Богољуб Шијаковић истиче да му ови резултати говоре да је „опозиција добила изборе и да Мило Ђукановић ове изборе губи“.

„Ова излазност је изузетна, а њу је мотивисао Мило Ђукановић својим поступцима и својим владањем, пре свега законом о слободи вероисповести“, навео је Шијаковић.

(РТС, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags:

1 reply

  1. Веома емотивно ово доживљавам. Све честитке народу Црне Горе. Нека ово буде први корак у стварању услова за обнову традиционалног српског човека! Нека почне у Српској Спарти и нека се шири на све српске земље!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading