ММФ: Требало би ограничити повећање плата и пензија

Према оцени ММФ-а, монетарна политика с правом је била прилагодљива, а усвојене су привремене ванредне мере које помажу у одржавању ликвидности

Фото: EPA/Jim Lo Scalzo

Међународни монетарни фонд (ММФ) сматра да повећања плата и пензија у јавном сектору треба ограничити, а да новац треба да буде усмерен на јавна улагања, што је од пресудне важности за подршку привредном расту. Такође, буџет за наредну годину треба уравнотежити тако да се узму у обзир дефицит који би требало да износи два одсто БДП-а и помоћ привреди.

Ово се наводи у саопштењу ове међународне финансијске организације поводом њихове одлуке о успешном завршетку четвртог разматрања економског програма Србије. Оцењено је да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма, који је подржан Инструментом за координацију политике.

Тао Џанг, заменик генералног директора и вршилац дужности председавајућег, саопштио је следеће:

Под условом да се привреда постепено опорави како се тренутно планира, планирање буџета за наредну годину треба да се уравнотежи са подршком економији, а да се фискални дефицит постепено врати на одржив ниво. Фискални простор требало би бити усмерен на јавна улагања, што ће бити од пресудне важности за подршку расту, уз ограничавање повећања плата и пензија у јавном сектору. Утврђивање фискалних ризика проистеклих из кризе биће важно за извршења буџета и пројектовање потреба за финансирањем. Потребна је стална модернизација пореске управе да би се заштитили главни токови прихода током кризе и накнадног опоравка.

Он је оценио да је пандемија ковида-19 имала значајан негативан утицај на привредну активност Србије, а да су власти покренуле благовремене и снажне акције. Фискални пакет уведен као одговор на кризу један је од највећих у региону и пружа потребну подршку домаћинствима и предузећима, као и већу здравствену потрошњу.

Према оцени ММФ-а, монетарна политика с правом је била прилагодљива, а усвојене су привремене ванредне мере које помажу у одржавању ликвидности банкарског сектора и подржавају задуживање. Инфлација и даље остаје ниска, а курс стабилан.

„Реформе финансијског сектора треба да наставе да подржавају опоравак и дугорочни раст. Приоритети укључују завршетак приватизације највеће државне Комерцијалне банке, унапређење развоја тржишта капитала и подршку приступу финансирању развоја”, наводи се у саопштењу ММФ-а.

Понављају ранију оцену да ће привредна активност пасти три одсто. Након ублажавања „закључавања”, економија се почела опорављати, а очекује се да ће раст у 2021. бити шест процената. Ризици су знатни с обзиром на несигурност у вези са развојем епидемије.

Јована Рaбреновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. … су једини могући видови општења са крволоцима као што је овај, Међународни Монетарни (Фашизам).

  Овај текст огољава бахату звер до безобличности.
  Упитност оваквог извештавања наших новинара/гласила о овим темама да оставимо за други пут али да видимо о чему је овде реч:

  *** Цитат, десно од вертикалне црте, даје кључни део структуре досадашњих активности

  „… јавна улагања, што ће бити од пресудне важности за подршку расту, уз ограничавање повећања плата и пензија у јавном сектору.“
  – ЧИТАЈ: Ако сте се икада запитали у вези необичних инфраструктурних и грађевинских подухвата и оставили одговор за касније – ево вам га. Историја је показала да је ово најефикаснији начин преласка богатстава државе у власништво тзв. јавно-приватног партнерства:

  „стална модернизација пореске управе да би се заштитили главни токови прихода током кризе и накнадног опоравка.“
  – ЧИТАЈ: ово је жила куцавица огољене пљачке и отимања економског суверенитета. То је једино место где мањи расход могу потражити подобни житељи јавно-приватне државе. Они се утале у онај „приватно“ део, док су у функцији. Остали … Који остали?
  Ово иначе траје већ годинама, у духу оне старе да се границе државе не простиру докле јој се простиру оружане снаге него докле јој се простире пореска управа.

  *** Препричани наставак је катехизис за домаће корисне идиоте

  „Оцењено је да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма, који је подржан Инструментом за координацију политике.“
  – ЧИТАЈ: Док сте корисни нећемо да вас мењамо али морамо, с’ времена на време, да вас мунемо у ребра и подсетимо зашто вас држимо ту.

  „Фискални пакет уведен као одговор на кризу један је од највећих у региону и пружа потребну подршку домаћинствима и предузећима, као и већу здравствену потрошњу.“
  – ЧИТАЈ: Лепо сте се понели приликом куповине ове последње цигле, …

  „усвојене су привремене ванредне мере које помажу у одржавању ликвидности банкарског сектора и подржавају задуживање“
  – ЧИТАЈ: … и лепо сте подмазали цевчице којима вам исисавамо крв.

  „Приоритети укључују завршетак приватизације највеће државне Комерцијалне банке, унапређење развоја тржишта капитала и подршку приступу финансирању развоја”
  – ЧИТАЈ: Немој да би сте помислили да ћемо вам оставити ни последњу кап исте …

  „Ризици су знатни с обзиром на несигурност у вези са развојем епидемије.“
  – ЧИТАЈ: … јербо ако се усудите макар и да помислите има да се још више чешете тамо где вас за сад само 0.01% сврби. И то, наравно, о сопственом трошку плус са каматом. Ипак смо ми само економске плаћене убице, средства не бирамо.

  Неувијена претња коју само бездушни олош са зна-се-којом етиком може да назове напретком.

 2. @ сви претходни коментатори, кад нађосте снаге ово да коментаришете.

  Не уме ни да преприча који је задатак добио али уста не (сме да) затвара.

  Знам да је кошаркашка каријера у изгледу али ипак фудбалска аналогија:
  играч који себи једном руком заврће уво (да би заплакао) а другом даје аутогол (ако промаши да буде барем пенал за противника) док су ноге заузете уклизавањем сопственом голману (да случајно не би одбранио) док је на стадион улаз одобрен само онима који га чувају и онима који га навијају.

  Бебо, бебице шта желииш да нам кажеш оволиким „неким медијским“ претеривањем кад вам и без овога свој тројици добро иде? Да се дигне још већа прашина јер све, почев од данас, треба да се одигра у пар дана?

  И то са све контром ММФ-у? Па због тога је и Лукашенко проклизао и без плата и пензија..

  (Ето написах и ја коментар а могао сам да постанем геније …)

 3. Ако плате буду веће већа је куповна моћ грађана и већи је приход у буџету и мање задуживање,овима из ММФ-а није циљ стабилна Србија већ задуженија,зато се боре за мање плате,када даш мање мање ћеш и узети као порез,зато ти после треба кредит,а ту је ММФ.Прост пример када би у Немачкој плате биле мале и када би само послодавци и радници у државним предузећима имали велике плате,а радници у приватном сектору мале као код нас,мерцедес би морао да затвори своје фабрике после 6 месеци,е зато су плате велике и куопвна моћ је велика и има посла за све.

 4. “ММФ: Требало би ограничити повећање плата и пензија“

  Ограничавањем повећања плата и пензија, комбиновано са прислином
  вакцинацијом, треба радикално ограничити и животни век РДНИКА и
  ПЕНЗИОНЕРА.
  Ако ограничење повећања и плата не смлати већину радника и
  пензионера, докусуриће их – ПРИСЛНА ВАКЦИНАЦИЈА “ХУМАНИМ“
  ВАКЦИНАМА.

Оставите коментар