Телеком се путем корпоративних обвезница задужује 200 милиона евра

Поменуте обвезнице ће бити намењене искључиво квалификованим инвеститорима, односно одабраним пословним банкама које послују у Србији

Фото: А. Васиљевић

Предузеће Телеком Србија саопштило је данас да ће по први пут у својој историји емитовати динарске корпоративне обвезнице укупног износа 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра). Компанија наводи да су у питању „неамортизујуће обвезнице“, са роком доспећа од пет година, као и да „ове обвезнице не носе никакав девизни ризик“.

Поменуте обвезнице ће бити намењене искључиво квалификованим инвеститорима, односно одабраним пословним банкама које послују у Србији, а са којима Телеком Србија већ има „дугогодишњу успешну сарадњу“.

„Средства прикупљена издавањем обвезница биће искоришћена за финансирање пословних потреба компаније, укључујући унапређење пословних активности, као и рефинансирање постојећих финансијских обавеза. Поверење професионалних инвеститора за издавање обвезница још једном указује на стабилност пословања компаније, као и на чињеницу да је створен простор да се у наредном периоду, уз консолидацију до сада предузетих пословних подухвата, спроведу и инвестиције за даље унапређење“, наводи се у саопштењу.

Претходно у току дана, брокерска кућа Моментум је најавила да ће се Телеком емитовати 2,35 милиона корпоративних обвезница појединачне номиналне вредности десет хиљада динара, како би финансирала сопствени дуг.

Навели су податак и који је у оригиналном саопштењу недостајао, да ће каматна стопа на обвезнице износи највише до 3,25 одсто, плус тромесечни БЕЛИБОР.

„После спроведене серије преузимања домаћих кабловских оператера нето дуг Телекома на крају 2019. године достигао 135,5 милијарди динара (1,15 милијарди евра)“, наведено је у саопштењу које је пренела агенција Бета.

Пословање Телекома Србија се у протекла два дана поново нашло у жижи јавности, након што је потпредседница Странке слободе и правде објавила уговор, за који тврди да приказује да је предузеће у већинском државном власништву обезбедио новац фирми Вајерлес медија, којим је касније купљена Адрија медија група и „развој других медијских садржаја“.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 25. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading