Кривична пријава против Александра Вучића због залагања за разграничење

У пријави се истиче да је Александар Вучић својим исказом да се залаже за разграничење између српске државе и јужне српске покрајине угрозио уставни поредак

Александар Вучић (Фото: Дарко Војиновић/АП Фото)

Група интелектуалаца међу којима су академик Коста Чавошки, проф. др Мило Ломпар, проф. др Дејан Мировић, бивши народни посланик са Косова др Марко Јакшић, Драгана Трифковић и други, поднели су кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића због, како се наводи, угрожавања уставног поретка и целовитости Србије.

У пријави се истиче да је Александар Вучић својим исказом да се залаже за разграничење између српске државе и јужне српске покрајине угрозио уставни поредак и целовитост државе Србије, објавио је портал Србин.инфо.

Подносиоци ове кривичне пријаве истичу да предметну кривичну пријаву подносе у општем интересу, а имајући у виду уставноправну важност функције Александра Вучића, затим природу и тежину предузетих кривичноправних радњи и могуће штетне последице описаног критичног догађаја, како по интересе грађана тако и по Републику Србију као државу.

Они од надлежних органа захтевају хитну реакцију и поступање по пријави, провером њених навода и доношењем наредбе о спровођењу истраге.

„Пажњу јавне тужбе посебно усмеравамо и на околност да је пријављени Вучић, са позиције шефа државе властиту приватну идеју формулисану кроз приватну „платформу“ за наводно решавање косметског проблема путем противуставног разграничења и размене територија, понудио неовлашћено у виду приватне погодбе илегалним органима у Приштини и Хашиму Тачију, очигледном злоупотребом власти и моћи“, наводи се у образложењу.

Директор владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је кривичну пријаву као кукавички напад на Вучића лично и на Србију пред одлучујућу фазу борбе за Косово.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 25. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

15 replies

  1. Bice ovo test za patriotsku opoziciju i javnost.
    Ovo i samo ovo treba da postane jedina tema, jedina tacka pritiska.
    Prva stvar koja ce se desiti je ignorisanje institucija.
    I bas tu ih i treba tuci.
    Ovo ne sme biti gurnuto pod tepih.

    Na stranu sad ko je trebao ili mogao ili odbio ovo da uradi, i ko je uradio.
    Nema izgovora da se ovo ne podrzi, nema izgovora za ne-cinjenje.

    Sta cete uraditi ako necete ovo?
    Progurati nekakav zakon o odbrani KiM?
    Ako se to nekim cudom i desi (a nece), sta cete kad se on ne bude postovao?

    Ne, ovo je momenat!

    11
    1
  2. @ Mister X

    Да не претерујете тиме да ово треба буде “једина тема, једина тачка притиска”? И подносиоци ове кривичне пријаве знају и сами су тврдили да ОД ЊЕ НЕМА НИШТА и да сигурно не очекују да ће Вучић бити осуђен од Вучићевог судства?

    Друга ствар, гледајте мало пажљивије: режим је у виду М. Ђурића одмах реаговао, јер су проценили да овде нема опасности по њих. Кад има опасности, реакција није одговарање него ПРЕЋУТКИВАЊЕ. Размислите и проверите.

    Кад већ причате ово је једина ствар, а ја остадох дужан да то образложим шире у тексту, ево још једне, по мом мишљењу, много значајније: “кривичну” пријаву треба послати Богу (“апел за анатему” упутити СПЦ) а не Вучићевом тужилаштву и судству.

    ПС. Нисам правник, али чини ми се да “залагање за разграничење” није акт, тј. (кривично) дело. Но, ту је непристрасно и Вучићем дато судство да то боље (пр)оцени од убогог мене 😉

    6
    11
  3. Не улазим у то да ли је пријава срочена правно ваљано ( правник је писао) чињеница је да је најзад неко нешто предузео и показао храброст да срочи и јавно објави нешто што милиони у овој држави тајно шапућу, бојећи се освете, ево, чини ми се већ 12 година. Најзад ће то остати и на папиру као сведочанство да је неко ипак нешто покушао па макар био свестан да вероватно неће успети у намери.
    ПС : поздрав за @ члана покрета и њених неколико хиљада пасивних посматрача. Време је показало ко је ко, и то веома брзо.

    14
    1
  4. @ Зоран

    Извињавам се што непозван упадам у расправу две фракције или крила истог националног покрета, јединог кога имамо, али ми је пажњу привукло ово што се написали “правник је писао”.
    Сећам се током студија да ми је један правник причао да је пролазио испите (БГ правни) јер су га питали “колега, колико сте учили”, на шта је он одговорио “исписао сам четири свеске”. Е сад замислите да сте на математици (или ЕТФ-у) уместо тачних решења задатака рекли “вежбао сам пет дана, пустите ме да положим иако није тачно (и не знам ништа)”.
    И уопште, ово ваше “неко нешто ради, а ови други не раде ништа”: као у фудбалу, да се изразим спортским маниром, важи се само колико је ко дао голова на крају а не како су “наши лепо дриблали на средини терена, додавали се, ћаскали са противницима, па и позирали фоторепортерима, држали лопту 90 посто времена, само злотовори нам забише пет комада”… Погледаћемо семафор на крају и донети закључке (ко је у стању да закључује хаха)

    3
    9
  5. @Србски математичар
    Сећам се , пре око 25 година радио сам у једној друштвеној фирми двадесетак година. Ради мувања, руководство је поделило фирму на 5 „сестринских” фирми и матицу чији је једини рачун био проходан. Мене и неколико колега, без нашег знања пребацили су у једну од сестринских. У тој фирми смо добили 2 плате обрачунате на обичном папиру без заглавља, печата, потписа… После тога угасили су наш део и ми смо их тужили. Спор смо изгубили јер је судија одлучио да смо неком конклудивном радњом ми схватили да смо пребачени у сестринску фирму јер мо добили плате на два обична папирића ?!!. Џабе сам се ја расправљао са судијом, он ми је рекао да ми „електроничари” а то важи и за „математичаре” , не схватамо да у праву 2+2 није 4 као код „нас” и да право може да се гледа из више углова и да опет свако може бити у праву (вероватно зависи од јачине адвоката)…

    У праву сте, ја сам целог живота национално оријентисан и жалостан сам гледајући све време како мој народ пати и стално га неко гори од њега угњетава и иживљава се, био он странац или домаћи издајник. Ја сам само нестрпљив и подржавам сваку позитивну акцију јер сам у годинама, а желео бих да дочекам и ја да се радујем ослобођењу ове наше окупиране Србије. Извините на мало дужем тексту.

    11
  6. @Александар Лазић, “…ОД ЊЕ НЕМА НИШТА и да сигурно не очекују да ће Вучић бити осуђен од Вучићевог судства?”
    – naravno da nece. Nece milom. Da se bilo sta postigne, potreban je napor.
    Po meni je prijava bila dovoljna da se otvori tema, na kojoj treba istrajavati, pa dokle god da se stigne.
    Inace, ako podnosioci nisu imali nikakav plan, cemu je prijava onda i podnosena?

    Sto se anateme tice, da, bilo bi dobro…kad bi moglo.
    Mozda uz Amfilohija kao patrijarha.
    Ovako, ima sanse taman koliko i prijava.
    Crkva je ucutkana, niti ozbiljno reaguje, niti ce reagovati.

    11
  7. @ Mister X

    Сигурно да кривична пријава Богу има много веће шансе да успе него кривична пријава кадији који те и тужи и суди. Чак и да не прихвати овај Сабор/патријарх, увек може да прихвати следећи; ако не прихвати цела Црква, може да прихвати поједини епископ и одлучи недостојне (и њихове породице) од Цркве; ако не уради то ни епископ, онда може поједини свештеник; а ја имам идеју да, као и у случају принудног крштења, да то може да уради и сваки крштени лаик (јер је ванредна ситуација: Сабор, Синод, ниједан епископ и ниједан свештеник неће да изрекну анатему, онда одговорност пада на сваког крштеног лаика, као пуноправног члана Цркве Божје).

    А чак и то да се не уради, сама ПРЕТЊА кривичном пријавом Богу ће код сваког потенцијалног издајице пробудити много већи страх него пишљива пријава ******* судству!!! Кад свако буде гледао у несветлу будућност у којој се он и његови неће ни крштавати, ни венчавати, ни сахрањивати – него у трње!, ни причешћивати – верујем да ће добро размислити о свему, “да ли се све то исплати”, да ли се приклонити Небеском или земаљскоме царству, а мислим да ће (у целини и целости) схватити шта значи оно са мраморног стуба РЂОМ КАПЉ’О ДОК ТИ ЈЕ КОЛЕНА.

    2
    4
  8. Одговор @Зоран (27. августа 2020. • 10:43)

    Видим да ме прозивате, 1#неколико хиљада, да Вам одговорим да подржавам сваки напор, па и овај, овај петерац (са кормиларом Млађом Ђорђевићем, шефом новооснованог покрета Движение) је ово требало одмах да уради а не да руши Покрет за одбрану Косова… Добро је да им то није успело, рушење Покрета да би се њихов покрет видео, или шта је већ млађахни Млађа осмислио, а желим им сваку срећу ако искрено стоје на одбрани Косова и Метохије…. Као што је написао Слободан Антонић, овде има толико посла за све да не видим проблем да се укључи свако ко може, макар то радио из најбаналнијих или најстранчкијих разлога!

    Дакле пуна подршка за ово подношење пријаве и жал што нису то урадили на време него разбијали тешко стечено национално јединство… Као што су већина њих то радили и када се потписивао Апел за одбрану КиМ, увек су гледали интерес текуће странке или да буду против бивше. Али шта очекивати од пропалих ДССоваца и још пропалих СРСоваца!?!?

    2
    6
  9. @Александар Лазић, “..А чак и то да се не уради, сама ПРЕТЊА кривичном пријавом Богу ће код сваког потенцијалног издајице пробудити много већи страх него пишљива пријава …”

    -Jeste g.Laziću, tako je to kod VERUJUCIH.
    Mislite li zaista da Vucic veruje u Boga?
    Mislite da mu ije bitno sto se nece vencavati ni sahranjivati?
    Pa STA mora biti (tj, NE-BITI) u njemu, kad je prelomio na stranu Jude?

    Ne, ono sto bi bio najveci dobitak kod anateme, je trag koji bi taj cin ostavio u narodu.
    Vecu snagu bi svakako imao da ga ucuni neko crkveno lice.

    Mozda treba i jedno i drugo, i Bozijem i zemaljskom sudu.
    I da, po meni, postoji samo jedna tema, samo ta jedna tacka.
    Vuciceva idzdaja, sve ostalo je daleko manje bitno.

  10. @ Члан покрета
    Најзад се слажемо.
    Пријаву подржавам као поступак, а не кроз лица, петорку, шесторку…..Треба сви да смо јединствени јер је противника много, са свих страна. Поздрав сваком ко се на било који начин бори за нашу ЦЕЛОВИТУ СРБИЈУ .

  11. @ Члан Покрета (један од неколико хиљада)
    ……………..подржавам сваки напор, па и овај, овај петерац (са кормиларом Млађом Ђорђевићем,………..
    ++++
    Ружно од Вас, као члана.
    Прво у тексту се помињу имена подносилаца али „ и други „
    Колико је тих других ? 10, 50, 150 ? или ?
    Друго , један од потписника је један од најцењенијих, проф. Мило Ломпар и члан председништва Покрета, и није мали број оних који су ( и због њега ) Ваши чланови.
    А о томе на Вашем сајту нема ни једне речи.
    Од око пет стотина наслова колико сте их прикупили и објавили од 21 јуна много њих се односи на функционере-представнике наше АП КиМ, али они су на Вашем сајту представљени ни као Косово* а ни као ткз. Косово, значи као легални представници легалне државе.

    Привукла ми је пажњу и једна од тема са Вашег сајта: РЕИНТЕГРАЦИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ и једно од решења.

    Генерали понудили српско решење – против Вучићеве политике разграничења са Косовом

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=7DdiZWRUAMY&feature=emb_title

    На питање једног посетиоца трибине : „ Ко је тај ко ће бити покретач активности против режима „? Одговара један-генерал Крга ( испред свих присутних генерала Покрета ) : „ Па, на првом месту институције изабране на изборима ………„.
    Благо нама, док чекамо да нам институције управника логора решавају проблеме.

    12
  12. Одговор @Грешан (27. августа 2020. • 22:22)

    Господине, кажете да је ружно од мене кад кажем да подржавам сваки напор, а не видите да је ружно што из те екипе не престају напади на Покрет и посебно професора Милоша Ковића? И зашто је опет тема Покрет за одбрану КиМ а не ови див-јунаци који ће сами одбранити Косово?!?!

    Што се тиче институција система, шта је проблем? Није ли кривична пријава поднета баш тим истим институцијама система? Видите трун у оку Покрета, а Ђиласу и Млађи Ђорђевићу не видите ни шлепер грађе… Јесте, управо је то проблем овој екипи: нису им лоши Ђилас и кум му Млађа, ушли су у Уједињену опозицију и ући ће у Млађин покрет (и ако су, слично сличном тежи, срећан пут и сваки успех), али понављам да је грех што су покушали и покушавали да растуре по први пут какво такво стечено национално јединство стварањем надстраначког Покрета за КиМ.

    И видим да неће нико да каже па ћу ја: иза ових напада, са такозване опозиционе стране стоји страх Млађе Ђорђевића да ће му професор Ковић помутити могућност да постане председник Србије. А највећи проблем кандидатуре млађахног господина Млађе је управо он сам, а не проф. Ковић или непрофесор Вучић. Са лицем Берије и манирима Николаја Јежова, или обрнуто, Млађа може бити сан некакве прецвале Космомолке и успешан кандидат за Мистера Совјетског Савеза, али идеја да би могао бити председник Србије је стварно сомнабулна. Да није између осталог био и саветник Клунија Тадића, па да човек и разуме да се занео.

    Праштајте на политичкој некоректности, надам се да нисам увредио неку вашу танану мисао везану за господу ришћанску Ђиласа и Ђорђевича

    2
    7
  13. @ Члан Покрета (један од неколико хиљада)
    Шта и кога Ви подржавате то је Ваша лична ствар.
    Када ја кажем да је ружно од Вас, онда кажем тачно и о чему се ради.
    Дакле, ружно је, када Ви о једном од најцењенијих Ваших ( за сада ) чланова проф. Ломпару говорите на начин да са њим, његовим и Вашим ( бившим ) колегама кормилари-руководи једна ( по Вама проблематична особа ) што је Ваше легитимно мишљење.
    Треба ли то да имплицира, да се ради о једној особи ( члану најужег председништва Вашег Покрета ) који је шта проблематична ? лабилна личност ? којом неко поред свог животног искуства може да кормилари ? и како ? са којим циљем ? супротан интересима Покрета или ?
    А знате ли, да у Вашем председништву имате и уваженог професора који је истовремено и веома активан члан тих мрачних сила. Што га не питате за распоред активности, када је ангажован у Вашем Покрету а када ради са тим мрачњацима, и да ли су то активности које треба да имају исти резултат ?
    Извините, ако су Вама таквог кова особе у најужем руководству Покрета какви ли су Вам тек чланови ?
    Нећу да Вам помињем активности једног од тог по Вама “ петерца “ који је још давно, први јавно, на три метра од њега у лице садашњем управнику логора рекао да је издајник.

    Рекао сам да је ружно, када Ваш Покрет званично на свом сајту ( у свим објављеним документима ) представнике оних који су убијали и протерали грађане Србије са КиМ третира као представнике легалне државе.

    Имао сам наду, да ће ( у деловању обично “ тврђи “ део чланства ) који зна практичан начин решавања проблема препознати прави пут ослобођења наше миле отаџбине, на жалост и они предлажу да им из јавне куће у Немањиној број 11 стигне решење.

    Када видим у Вашем одговору колико простора ( и времена ) сте употребили за објашњавање деловања тих мрачних сила, јасно ми је, да немате пуно времена за активности које су од животног интереса за грађане логора Србија.
    Тужно и жалосно !

  14. Вјероломни Ђурићу, кукавице су на твојој страни!

  15. Поштовани господине Лазићу,
    Не треба бити правник да би се Вучићева иницијатива о тзв. разграничењу, коју у јавности углавном пласира преко првака политичке простирутке зване СПС и капларове САНУ, разумјела на један једини могући начин: као акт велеиздаје, комадање Србије и одрицње од једног дијела своје територије, која је од постанка њена душа и колијевка.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading