После Свете Софије Ердоган и византијску цркву Хора прогласио џамијом

Ердогановим декретом није прецизирано када ће се прве муслиманске молитве одржати у Хори, нити шта ће бити учињено са хришћанским уметничким делима

Црква Хора у Истанбулу (Фото: Istanbule Welcome Card)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган издао је данас декрет о претварању у џамију цркве Хора, једне од најпознатијих византијских грађевина у Истанбулу, и то само месец дана након што је чувена Аја Софија постала муслиманска богомоља.

У средњовековној цркви Светог Спаситеља у Хори, саграђеној близу древних градских зидина Цариграда, налазе се византијски мозаици из 14. века и фреске које приказују призоре из библијских прича, пише Ројтерс.

Мозаик из Цркве Хора (Фото: Викимедија)

Они су прекречени након што су Османлије освојиле град 1453. године, али су поново откривени када је – попут Аја Софије – зграда претворена у музеј пре више од 70 година.

Прошле године је турски суд поништио одлуку владе из 1945. године којом је Хора – позната као Карије на турском – претворена у музеј који води Министарство образовања.

Данас је у едикту који је Ердоган потписао и који је објављен у службеном гласнику Турске наведено да је управљање џамијом Карије пребаци у управу за верска питања и да је џамија отворена за богослужење.

Христ Пантократор (Фото: Викимедија)

Црква је на овом месту саграђена најпре у 4. веку, али већи део постојеће грађевине потиче из 11. века, да би она затим била делимично обновљена 200 година касније након земљотреса, преноси Танјуг.

Ердогановим декретом није прецизирано када ће се прве муслиманске молитве одржати у Хори, нити шта ће бити учињено са хришћанским уметничким делима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. “ Само ти синко ради свој посао „

 2. @Зоран : “ Само ти синко ради свој посао“ . То је одвратно, гадно, прљаво – ни у отоманском периоду није било тако… Што да не, кад му се сада може, кад је побратим садашњем српски+ом властодршцу Вучићу? Да ли се на српским (про)владиним медијима може наћи нека критика? А – уједно је и цењени партнер руском властодршцу „Цару Путину“, зар не? ; уједно и стратешки важан партнер Западу? Ко му (за)сада шта може? Па – зато и користи прилику… Докле? Е, то само време може да покаже.

  6
  1
 3. „Вукашин Мандрапа, српски сељак из села Клепци у Херцеговини, канонизован је 1998. године за светитеља, добивши име Свети Новомученик Вукашин Јасеновачки који се слави 29. маја.

  Старца Вукашина је након свирепог мучења јануара 1943. године заклао усташа Жиле Фригановић, који је након тог чина полудео. Оно што усташки кољач никад није могао да заборави је тај небески мир на лицу старца и смирени поглед због којег те ноћи више никога није могао да убије иако је већ заклао преко хиљаду људи. А те речи „Ради ти, дијете, свој посао“ сваки пут би га прекидале кад би се изнова дохватио каме“.

  – Можда није најбоље поређење, али мислим да ће и овог турчина стићи рука Божанске правде, а када Константинопољ буде опет Православан , биће поново бисерна огрлица окићена величанственим Православним Црквама колико год се они данас трудили да их претворе у џамије. Доћи ће сигурно то време , јер “ отето – проклето“.

Оставите коментар