Кфор зауставио радове на путу код Високих Дечана

Косовски медији пренели су да су радове на изградњи тог пута зауставили припадници Кфора

Фото: Танјуг/АП

Интервенцијом Кфора данас су заустављени радови који се изводе на путу у близини манастира Високи Дечани у општини Дечани, јавља Зери.

Како се наводи, радови на овом путу су обустављени, а по престанку радова у Дечанима, командант Кфора Микеле Риси одржао је састанак са председником те општине Башкимом Рамосајем, преноси Косово онлајн.

Кљан Косова сазнаје да је до овог састанка дошло након престанка радова на путу за манастир Високи Дечани, а радови су престали после интервенције Кфора.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је манастир Високи Дечани угрожен незаконитим радовима који се изводе на путу.

Вучић је нагласио да ће на следећем састанку у Бриселу Србија затражити од представника Приштине да хитно обуставе радове у заштићеном подручју манастира, преноси Кљан Косова.

Епархија рашко-призренска је упозорила да се настављају незаконити радови на путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне зоне, преноси Танјуг.

Мапа: Фејсбук страница игумана Саве (Јањића)

Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима.

Градоначелник Дечана: Изградња заустављена до понедељка на захтев Хотија

Градоначелник Дечана Башким Рамосај саопштио је да су на захтев премијера Косова Авдулаха Хотија до понедељка обустављени радови на изградњи пута Дечани-Плав, у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

Неки косовски медији пренели су да су радове на изградњи тог пута зауставили припадници Кфора, а Рамосај је на Фејсбуку објавио да је то ипак учињено на захтев Хотија.

Епархија рашко-призренска пре тога је поново затражила обуставу радова на изградњи тог пута упозоривши међународне представнике и званични Београд.

Рамосај, који је члан Алијансе за будућност Косова, раније је изјавио да се ни по коју цену неће зауставити изградња пута Дечани-Плав, преноси Бета.

Командант Кфора обишао Специјалну заштићену зону Дечана

Командант КФОР-а генерал-мајор Микеле Риси посетио је данас Специјалну заштићену зону Дечана, која обухвата Српски православни манастир Високи Дечани, саопштено је из КФОР-а.

Како је наведено, генерал Риси се састао са градоначелником Дечана Башкимом Рамосајем у његовој канцеларији, на позив локалне општине. Командант КФОР-а такође се састао са игуманом Савом Јањићем у манастиру Високи Дечани.

Током оба састанка разговарано је о укупној ситуацији у околини, посебно у погледу утицаја на безбедност радова на путу Р108 који пролази у близини манастира Високи Дечани, наводи КФОР, јавља Танјуг.

Како је истакнуто, генерал-мајор Риси потврдио је непристрасну посвећеност КФОР-а наставку доприношења сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Вулин: Вучић раније рекао да ће тражити обуставу радова

Министар одбране Александар Вулин изјавио је вечерас, поводом вести да је КФОР зауставио радове око манастира Високи Дечани, да можемо да будемо срећни због тога и подсетио да је председник Александар Вучић рекао да ће то захтевати и тражити.

„Несхватљиво је да Шиптари не поштују чак ни одлуке сопствених судова. Ово је нешто више од обичног политичког прегањања”, рекао је Вулин на РТС-у.

Он је подсетио да су КФОР и међународна заједница преузели обавезу да успоставе владавину права на простору КиМ, преноси Танјуг.

„Врло ретко то успевају да ураде, надајмо се да ће бар сада то урадити”, рекао је Вулин.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading