Александар Лукашенко тврди да није побегао из земље

За почетак, жив сам, ту сам и нисам напустио земљу, као што тврде поједини медији, изјавио је белоруски председник

Александар Лукашенко (Фото: А. Васиљевић)

Влада у Минску не само што је почела да пушта из притвора ухапшене грађане који су учествовали у демонстрацијама, већ је почела и да се извињава. Знак узмицања пред народним гневом, страх од санкција или тактички предах ради учвршћења пољуљане власти Александра Лукашенка, чију изборну победу грађани на демонстрацијама оспоравају?

Поводом писања појединих медија да се склонио у иностранство јуче се огласио и сам белоруски председник: „За почетак, жив сам, ту сам и нисам напустио земљу, као што тврде поједини медији. Састали смо се како бисмо разговарали о грађевинској индустрији”, рекао је Лукашенко на почетку састанка с белоруским грађевинарима.

Позивајући се на неименоване изворе, после разговора које су водиле Немачка, Литванија, Летонија и Шведска, Ројтерс јавља да би ЕУ могла да до краја августа уведе нове санкције Белорусији због употребе прекомерног насиља против грађана.

Да се припремају казнене мере против Минска, јуче је потврдила шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Уочи састанка шефова дипломатије 27 чланица ЕУ, она је поручила: „Потребне су нам додатне санкције против оних који су у Белорусији прекршили демократске вредности или злоупотребили људска права”. Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је јуче безусловно и моментално ослобађање свих демонстраната ухапшених током протеста у Белорусији.

Из Литваније, где се склонила после избора, огласила се и главна Лукашенкова ривалка. Светлана Тихановска је преко „Јутјуба” позвала своје присталице да потпишу онлајн петицију за поновно пребројавање гласова. Како преноси Тас, она је од власти у Белорусији затражила да окончају насиље и започну дијалог с народом, а од градоначелника да наставе да организују мирне протесте.

Белоруски председник је у међувремену наложио да се испитају сва хапшења која су се догодила претходних дана. Портпаролка Савета републике Наталија Кочанова је изјавила да држави није потребан рат и позвала да се прекине уништавање свега онога што је изграђено за 30 година независности.

„Пуштено је више од хиљаду људи, под обавезом да не учествују у неодобреним догађајима, док су малолетници предати родитељима под гаранцију”, истакла је она, преноси „Спутњик”.

Претходно се министар полиције Јуриј Карајев извинио грађанима због повређивања случајних пролазника на протестима у Белорусији.

„Преузимам одговорност и извињавам се због повређивања случајних пролазника на протестима”, рекао је министар унутрашњих послова за ОНТ.

Он је истакао да белоруска полиција треба брже да ослобађа ухапшене и да су већ започели с тим. Посебно је истакао новинаре. Карајев не сматра догађаје у земљи револуцијом. Али додаје да сваки хаос води ка паду животног стандарда.

„Због чега све уништавамо? Због неких ефемерних и нејасних циљева? Нереди уништавају све чиме смо се поносили”, рекао је Карајев.

И митрополит Павел, поглавар Белоруске православне цркве, позвао је јуче Лукашенка да оконча насиље на улицама које је избило након спорних избора.

Биланс демонстрација у Белорусији је двоје мртвих и више од 6.700 ухапшених. Према тврдњама очевидаца, многи од ослобођених притвореника имали су маснице и описивали су да је простор у којем су држани био скучен и неуслован, као и да су их припадници снага реда малтретирали, што је заменик министра унутрашњих послова Александер Барсуков негирао.

Миленко Пешић

(Политика, 15. 8. 2020)

Путин и Лукашенко разговарали о ситуацији у Белорусији

Претходно је Лукашенко изјавио да се агресија против Белорусије развија по посебном сценарију, те да та претња више није уперена само против његове земље, већ и по Савезну државу Русије и Белорусије

Александар Лукашенко и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Алексей Дружинин)

Руски и белоруски председници Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали су телефоном о ситуацији у Белорусији, преноси Спутњик Белорусија.

Никаквих додатних детаља о разговору Путина и Лукашенка за сада није саопштено.

Претходно је Лукашенко изјавио да се агресија против Белорусије развија по посебном сценарију, те да та претња више није уперена само против његове земље, већ и по Савезну државу Русије и Белорусије.

„Примећујемо шта се догађа. Не треба да нас смирујете којекаквим мирним акцијама и демонстрацијама. Ми јако добро видимо шта се у земљи догађа. Читали смо методике организација обојених револуција“, рекао је Лукашенко.

Такође је оценио и да су приметни елементи спољног мешања у унутрашње ствари његове земље.

(Спутњик, 15. 8. 2020)

Опрема: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Време за улазак Белорусије у састав Руске Федерације.

    Хвала западним провокаторима на додатној мотивацији за убрзавање тог природног и историјски не само оправданог него и нужног процеса.

  2. Уједињење под 1!
    Нисам присталица диктатора али мислим да је зрела ситуација да парламенти обе државе одмах одрже седнице о присаједињењу Белорусије РФ! Неће се западне але другачије смирити. Касније исто тако присајединити делове Украјине, Молдавије и других делова бивших совјетских република а данас држава. Све са деловима прибалтичким држава где је бројна, угрожена руска популација. Не сме запад никако у таквом случају ни покушати да војно реагује. РФ успешно трпи свакакве санкције од 2014. г.. Ово је историјски тренутак да се тако уради. Уствари западни непријатељи изнуђују својим агресивним понашањем развој ситуације у правцу присаједињења РФ. Све друго је губљење времена и ескалација неповољне ситуације по руски и њему братске народе. Тиме ће отићи у прошлост западу који му нису по вољи мрски диктатори. Путин, Лукашенко и др. овако ради будућности морају размишљати. Против већинске воље народа растурен је СССР!

  3. За преплашеног “пораженог победника“ Лукашенка постоје ови излази:
    1.Помоћу своје тајне и јавне полиције и војске “средиће” непослушне сопственим снагама, па ком` обојци – ком` опанци, и наставља по старом;
    2. Кад и ако стварно “загусти”, ту је Путин са својим тенковима и са све евентуалним уједињењем које је одавно било уговорено, али га је Лукашенко стално држао као мртво слово на папиру;
    3. Ако га и Путин “пусти низ воду”, смеши му се судбина Јануковича (избеглог украјинског екс-председника) у Путинленду, где се Јанукович пати као “сиромашни” избеглица (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87,_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%A4%D1%91%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 ), али – Путин Јануковича, изгледа, не припушта чак ни на Крим…
    Који је највероватнији од ових излаза? Qui vivra verra!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading