Њемачке пословне вијести: Досије о „уплитању Руса“ у америчке изборе – лажиран

Одбор за правосуђе америчког Сената утврдио је да је досије који оптужује Русију за уплитање у америчке изборе лажиран

Кристофер Стил (Фото: Виктора Џоунс/АП Фото)

(Њемачке пословне вијести/DWN, 11. 8. 2020)

Досије Стил, познат и као Досије Трамп – Русија, који је требало да докаже блиске везе Предсједника САД с Русијом, као и наводни руски уплив у предсједничке изборе у САД 2016. године, у највећем дијелу испоставио се као лажан, наводи Њујорк тајмс. Досије је, с намјером да дискредитује Доналда Трампа, сачинио бивши енглески обавјештајац Кристофер Стил (Christopher Steele).

Све, међутим, изазива још већу подозривост него досад. Стил је прије неколико мјесеци изјавио да је „резултат“ свог досијеа доставио замјеници помоћника министра иностраних послова Кетлин Кавалек (Kathleen Kavalec).

Рекао је да су састанак организовали државни службеници Џонатан Вајнер (Jonathan Winer) и Викторија Нуланд (Victoria Nuland), пошто је претходно с њим у везу ступио дугогодишњи савјетник и пријатељ Клинтонових Строуб Талбот (Strobe Talbott), пише Just The News. Стил је раније пред судом у Лондону изјавио да је добио налог да припреми основу и изговор за Хилари Клинтон да оспори резултате предсједничких избора 2016. у случају Трампове побједе, јавио је Radio AM 870.

Доналд Трамп грли америчку заставу, 2. 3. 2019. (Фото: CNN)

Одбор за правосуђе америчког Сената утврдио је да је досије био лажиран. Бивши директор Савезног истражног уреда (FBI) Џејмс Коми (James Comey) свјесно је обмањивао јавност.

Хуверов институт (HI) у извјештају наводи да Стилов досије уопште није ни смјео бити узиман у обзир, јер је лажиран. „Сад знамо да је Стилов досије лажиран. Друго, што још више узнемирава, је да су руководиоци тајних служби или били крајње неспособни или су хтјели дискредитовати новог предсједника јер нису били сагласни с његовим погледима“, пише Хувер.

И Вашингтон пост и Њујорк тајмс добили су Пулицерове награде за извјештавање против Трампа на основу Стиловог досијеа, док је новинарка Волстрит џурнала Ким Страсел (Kim Strassel) одмах открила превару, али је остала без награде. Кад је ЦИА децембра 2016. устврдила да се Русија уплитала у изборе за предсједника, Трамп је само рекао:

„То су исти људи који су тврдили да Садам Хусеин има оружје за масовно уништење.“

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading