Протојереј Стево Митрић: Космет је наша глава од угла

Ко смије поменути раскидање Савеза са Богом и одрицања камена од угла, нашег највећег олтара на висини, ко то ради, тај иде против Бога

Надежда Петровић, Грачаница (1913)

„Камен који одбацише зидари, тај постаде глава од угла“ (Мт. 21; 42).

И заиста је у нашем Косметском завету и сам Космет камен који је глава од угла, наш спој са Кнезом Лазаром, наше „између истока и запада“, које нам говори да ни тамо ни овамо није пут, већ само горе, у небески Лазаревски завет, који држи Стару Свету Србију и наш идентитет, који нас чува од губљења себе самог, од губљења вечне правде и истине.

Само нас тај камен, који би одбацио „вођа Зидар“, може спојити са оном нашом непрекидним нити, која је спојила апостоле и пророке, Лазара и Његоша, она нит и онај камен од угла који носи све што знамо, умемо и што јесмо. Тај угаони камен нас спаја са Светим Савом, са Светим Краљевима и Царевима, са оним малим дјететом што се игра у песку, и са иноком на Атосу, у њему је сво знање и сам мир који имамо док нам је Господ пастир и вечни идеал живота будућег века.

Новобрдски парох протојереј Стево Митрић (Фото: Покрет за одбрану Косова и Метохије)

То је наш распети и Васкрсли Господ и Он лично проткан кроз нас, кроз Космет, кроз Лазаревски завет и савез, у коме су уписани сви наши векови, сваки олтар на висини, свака вековна молитва. Са тим каменом смо све, а без Њега ништа, чак недостојни и страдања….

И ко смије поменути раскидање Савеза са Богом и одрицања камена од угла, нашег највећег олтара на висини, ко то ради, тај иде против Бога. Ови наши несретни политичари би поново да распињу Господа Христа, и потом да перу руке као Понтије Пилат.

Нема прања руку после Космета, браћо политичари. Нема.

Текст је преузет са Фејсбук странице протојереја Стева Митрића

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 8. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading