Данило Бећковић: Литије одраз исконске Црне Горе

Редитељ сматра да су литије, поред тога што су једна велика манифестација праве исконске вјере у Црној Гори, такође одраз зреле демократске свијести

Данило Бећковић на интернет литији (Фото: Светигора)

„Што би рекао један наш велики књижевник: Стрепња ми је била већа од наде. Годинама и деценијама из Црне Горе нису долазиле охрабрујуће вијести, чинило се да стара, Његошевска Црна Гора одумире и да је била на неком путу са кога је јако било тешко видјети њен повратак. Међутим, слава Богу, то се потпуно преокренуло, догодило се право чудо и васкрс Црне Горе. Испада да су се исплатиле године и деценије молитве нашег Митрополита Амфилохија, владике Јоаникија и цијелог свештенства и велики је Божији благослов да имамо ова два човјека на чело православне Цркве у Црној Гори“, казао је синоћ чувени редитељ, писац и сценариста Данило Бећковић, гостујући на Интернет литији Радио Светигоре.

Бећковић сматра да су литије, поред тога што су једна велика манифестација праве исконске вјере у Црној Гори, такође одраз зреле демократске свијести која се није видјела на Балкану, а можда и у цијелој Европи:

„Цио проблем је вјештачки створен. У Црној Гори не постоји проблем Цркве. То је проблем који се намеће са врха власти и коријен тог проблема је сам спорни закон о слободи вероисповијести коме је апсолутно јасно шта му је главни циљ.“

Одговарајућу на питање да ли је ситуација у Црној Гори изњедрила довољно материјала за неки сценарио или филм о литијама, Данило Бећковић је истакао на крају разговора надање да ће Бог дати да ће се то завршити тако брзо да филм неће бити ни потребан и да ћемо се тога присјећати кроз неке ведрије облике умјетности.

Опрема: Стање ствари

(Светигора, 10. 8. 2020)

Погледајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading