Нова.рс: Жељко Митровић надлетао хеликоптером Увац и убио супове?

Фонд за заштиту птица грабљивица на свом Фејсбук профилу објавио је да је евидентирано шест младунаца који су испали из гнезда, од којих је три спасено

Жељко Митровић (Фото: Твитер налог Жељка Митровића)

Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, поделио је на Твитеру видео у ком се види како управља хеликоптером и из птичије перспективе ужива у природним лепотама Западне Србије. У исто време, Фонд за заштиту птица саопштио је да су због хеликоптера младунци белоглавог супа уплашени звуком елисе искочили из својих гнезда и подавили се у увачком језеру. Близина локације изнад ког је Митровић летео станишту белоглавих супова, као и временско поклапање његовог лета са смрћу младунаца, довела је до бурних реакција јавности.

Прва која је званично реаговала на Митровићев твит била је Народна странка Ужице.

„Нема заштићених врста у Србији осим грабљиваца који су узурпирали власт и отели институције од грађана. Један од њих, Жељко Митровић, похвалио се на Твитеру летом изнад резервата Увац, станишту белоглавог супа, иначе заштићене врсте“, саопштено је из ове странке уз објашњење да је у исто време Фонд за заштиту птица саопштио да је хеликоптер летео око гнезда у колонији белоглавих супова.

Јавност на друштвеним мрежама узнемирила је вест да је заштићена врста белоглавих супова можда угрожена због надлетања хеликоптера изнад Специјалног резервата Увац, па су уплашени младунци искакали из гнезда и упадали у воду.

Фонд за заштиту птица грабљивица на свом Фејсбук профилу објавио је да је евидентирано шест младунаца који су испали из гнезда, од којих је три спасено захваљујући чуварима и мештанима, те пренето у прихватни центар резервата Увац. Додали су да није познато шта је са преостала три младунца и да је могуће да их је више од шест, али да они нису могли да их пронађу све.

Догађај је осудио Слободан Кнежевић из „Друштва за заштиту и проучавање птица Србије“, рекавши да тај чин директно угрожава врсту и напомиње да се морају наћи одговорни за надлетање.

Гордана Петковић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 7. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Covek se preozonirao pa ne zna gde tera.

Оставите коментар