Црна Гора: На изборе само здрави

Портпарол Државне изборне комисије Мерсудин Даутовић каже да су свесни да то није у складу са уставом загарантованим правом

Илустрација: Вијести

Грађани Црне Горе са бирачким правом, који на дан избора 30. августа буду на болничком лечењу због инфекције корона вирусом, као и они у карантинима ван места пребивалишта, неће моћи да остваре бирачко право, саопштено је из Државне изборне комисије (ДИК), пише РТЦГ, а преноси SeeBiz.

Портпарол Мерсудин Даутовић каже да су свесни да то није у складу са уставом загарантованим правом, али да је због епидемиолошког ризика морала бити донета таква одлука.

ДИК је синоћ једногласно усвојила техничке препоруке за одржавање избора ради епидемиолошке заштите бирача.

„Циљ препорука је заштита здравља грађана Црне Горе, односно бирача, свих учесника у изборном процесу”, казао је Даутовић за ТВЦГ.

Оно што је, како наводи Танјуг, највише заокупљало пажњу, како ДИК-а, тако и јавности, било је питање како ће гласати особе оболеле од ковидa-19.

„Лица у самоизолацији, позитивна и негативна, моћи ће да остваре своје бирачко право у складу са законом о избору одборника и посланика и правилима о гласању путем писма. Уз додатне мере епидемиолошке заштите”, објашњава Даутовић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading