Велимир Гајић: Случајно ископано, намерно украдено (2020)

Недавно је окупациони намесник изјавио да „немамо право да користимо Видовдан (читај: Косовско наслеђе) како бисмо обмањивали будућа поколења“. Да ли се то односи и на Винчанску културу?

Римски споменик откривен на депонији у Винчи (Фото: Народни музеј)

Први пут објављено 6. 8. 2020.

У петак 17. јула, на депонији Винча, пронађен је римски споменик стар 19 векова, а већ од суботе поподне му се губи траг. После неколико дана је пронађен.

С тим у вези:

  • Откуд депонија смећа баш у близини Археолошког налазишта Винча, и како несметано постоји више од 40 година? Зар нема другог места покрај Београда? И не само што се депонија не измешта, већ се гради ново постројење за производњу енергије из отпада и нова депонија!
  • Седамнаест септичких јама на 15 хектара локалитета заштићеног као културно добро. Изговор су власнички односи, али ако су се исти ти односи за тзв. Београд на води могли решити по експресном поступку, како то да се за неупоредиво важније питање ни не почињу решавати?
  • Одавно трају покушаји да се Винчанска култура прогласи „подунавском“ да би тиме присвојили аутохтоност Срба. Њихов предводник је немачки лингвиста Харман, из исте оне земље спрам које овдашњи окупациони намесник, Александар Вучић, исказује снисходљивост откад је доведен на власт пре осам година, отворено нам саопштавајући налог о промени свести.

Према првим проценама, споменик је јединствен у свету (Фото: Народни музеј)

Недавно је поменути окупациони намесник изјавио да „немамо право да користимо Видовдан (читај: Косовско наслеђе, нап. В. Г.) како бисмо обмањивали будућа поколења“.

Да ли се то односи и на Винчанску културу?

Издаја, да не кажем Велеиздаја, може ли бити случајна?!



Categories: Четири стотине речи

Tags: , ,

10 replies

  1. Да, односи се и не, не може бити случајно.
    То су средства али не и циљ.

    Почиње одрицањем имена, вере и културе. Наставља се насилном асимилацијом и преверавањем, силовањем језика и писма. Следе издаја и велеиздаја док злехудо “чедо” не ојача толико да може сопствене родитеље да убије и прогута.

    Завршава се затирањем, тако да се ни имена не зна, да ни камен на камену не остане.
    Сем можда понеког да случајно искочи из депоније после 2, 3, 6 или 8 хиљада година.

    Из скорашњих подсећања на овај поступак да издвојим рецимо http://stanjestvari.com/2020/08/05/drgan-bukovicki-enciklopedija-slovenskih-naroda/ .

    Макар само поглед на мапе је довољан.
    Кашће вам се само.

    22
    3
  2. Ако се нађе начин да се шурњајина фирма масно угради и да од тога буде дебеле користи “за нашу децу”, депонија има експресно да се измести (вероватно на Савски насип или Фрушку гору, у Делиблато…), а у Винчи ће неки од “мегаденс” доктора да открије ДНК Веберовог прапретка… Пардон, кинеског Жутог цара.

    17
    1
  3. Pitanje da li je taj rimski spomenik original :). Srediće vlast tu deponiju i napraviti zgrade na tom mestu kao velelepni Beograd na vodurini.

    7
    2
  4. Нисам видео овај текст када је био први пут објављен. Да га ставимо у перспективу. Римски споменик је важан али је стар вероватно око рецимо 1600 година, плус/минус 100 година. Винча и није најбоље место где би се нашла ризница архифаката из римског периода. Имамо читаве римске градове направљене у близини као нпр Гамзиград/Ромулијана, који је изградио српско-римски император Галерије у свом родном месту, површине око 4 кв км у коме су живеле десетине хиљаде становника.

    Постоје барем 5 градова у околини Вуковог Тршића, у пречнику од 20 км, где камени зидови вире из зараслог зеленила за које наша историја која дише на трску не зна ништа, нити ко их је градио нити је дозвољено да их ико помене а камоли истражи.
    Свима је позната легенда о цар Тројану и његовим козјим ушима. Е, тај Тројан је први император који се родио ту у близини преко Саве и који је изградио један град за себе и остале градове за своје кћерке Oни у народу носе њихова имена. Нпр, на Церу близу родног места нашег песника Благодарја који је недавно овде писао о Нектарију Егинском (који је и слава СтСта), и на месту где је била чувена Церска битка, имамо Косанин град. Прекаљени читаоци СтСта већ знају да је он био први император који је започео прогон хришћана. О томе ћемо мало више други пут.

    Али шта је са ‘правом’ Винчом, оном која је стара 7-8000 година, где је била прва индустријска револуција на свету. Имамо много фотографија о ономе шта је тамо ископано или, што је чешће, које је Дунав избацио и чепркало-Панта прикупио и колима одвезао у Народни музеј. Каква је ту ситуација?

    Само два налазишта, Плочник и Бело брдо обухватају око 100 хектара. Истражено је само око 400 кв м.

    Значи истражено је МАЊЕ ОД ПОЛА ПРОМИЛА. Шта рећи више о томе?

    16
    3
  5. Артефаката! Архифаката не значи ништа! Цар Трајан је рођен у Шпанији! А прве прогоне хришћана није он започео. То jе био доста раније? Што се тиче средњовековних скаски о Трајановим козјим ушима, па нећeмо ваљда то сматрати за историјски извор!





    2
    5
  6. @ Limes
    Грешка је знак питања иза тврдње да су прогони хришћана започели доста раније, јесу започели доста раније!

    1
    2
  7. Кредит за једног од мојих најредовнијих читалаца код кога вероватно имам један од резервисаних ‘дислајкова’ чак и пре него се мој коментар објави. Ево само мало за почетак. Биће већа тема о прогону хришћана. На жалост, највећи православци на сајту не знају ни када су Срби примили хришћанство нити су чули за мене а највећи ћириличари, који се боре за ћирилицу качањем транспарената ‘пиши ћирилицом’ на далеководе код кванташа, не знају кад су и од кога су Срби добили ћирилицу. Да не помињем оне serawatsche аматере који само просипају фрустрацију мада има међу њима и један ‘pro’ који томе философски приступа.

    Елем није тај Трајан у питању. Он јесте рођен у Шпанији али је и он био пореклом Дачанин баш као и цар Галерије, Зајечарац, мада га званична историја не сматра Илиром/Трачанином. Овај кога сам поменуо је један други, Сремац. Већ сам га помињао раније (погледај моје претходне коментаре у својој архиви). Службено име му је Декијус (за ортаке око лампека – Деки) и остао је запамћен у народу као цар Тројан са козјим ушима. Запамћен је још један српски цар, прогонитељ хришћана из истог села, Диоклецијан, илити проклети цар Дукљанин.

    Зашто је то важно? Зато што народ памти ствари од 350 година пре доласка дисача на трску а не памти ни једно слово о тобожњем досељавању на Балкан. За разлику од њих, Мађари знају тачно када су и одакле су дошли и имају читав фолклор о свом досељавању – приповетке, песме, дечје приче, фантастичне приче, имена предводника сеобе, који су им остали у памћењу, плус научна истраживања, филмови, стрипови, цртани филмови. Ми једино знамо за Дикана који иде код Јустинијана по нови календар. Узгред, како је Дикан знао да чита календар и којим писмом је писао ако је био писмен?

    8
    1
  8. @ Онорије АЕ Илирije
    Побогу, јесте ли Ви уопште свесни шта сте све написали у ових неколико редова? Претпостављам да јесте, па у том случају сваки покушај да се с Вама разговара губи смисао! Ви сте открили ћирилицу, Ви знате када су Срби примили хришћанство, нико то пре вас није знао? Сматрате да су сви чули за Вас? А ко сте то Ви? Све је, нажалост, јасно .Знате Ви све и о Мађарима, више него мађарска наука! Мађари Вам нису најбољи узор, они и данас трагају за Атилиним гробом, мада је мађарска наука већ одавно утврдила да хунска теорија о мађарском пореклу не стоји, а Мађари су озбиљан народ! Говорите о аматерима, а куда Ви то себе сврставате, било би занимљиво знати, као уосталом и то, у каквим сте школама стекли то Ваше „знање“? Вероватно не баш у школама, већ код. Ј. Деретића, М. Милојевића и Олге Пјановић! Што се мене тиче, не брините, уплашило ме је све ово што сте написали, није долично расправљати с таквом особом, па ми то више никада неће пасти на памет. Томе је допринела ова ваша напомена „погледај моје претходне коментаре у својој архиви“. Ви то сматрате да ја Ваша писанија чувам у својој архиви?То је јако индикативно, и довољно да дигнем руке, а што се Вас тиче, можда је крајње време да се о постарате о свему!
    Јустинијан, Дикан, календар; па како успевате да направите такву папазјанију? Своју прошлост треба поштовати, чак и ако човек има одређених проблема у разумевању и повезивању ствари!

    5
    6
  9. Лакше мало Лиме, охлади каписле. Обично је излив фрустрације први знак оперисаности од хумора. Да ли си приметио да је сваки мој коментар напакован бројним информацијама и има доста људи којима су оне интересантне. Погледај само претходна два и можеш пуно да научиш (од Чомбета преко Јеце Геномке до тога како Зоћа раставља лулу и вади меру мученици). Уопште није уживање бацати бисере пред ‘границе’ и то ће вероватно бити главни (не једини) разлог да то престанем да радим.

    Да ли ти имаш икакво знање о стварима које сам написао? Добро оно за Декија и козје уши можда ниси довољно дубок да повежеш али сам ти, надам се, отворио очи. Сви моји бисери овде су за отварање очију. Aко неко негира или постави додатно питање онда улазимо у детаљна објашњења и референце ако треба. Али изгледа да је људска природа да се више стиде свог незнања него своје глупости. Незнање није срамота, чак и ја (не веровали или да) многе ствари не знам. Ја сам сигуран да си ти изузетна интелигенција али немаш обичај да је користиш. Одатле и долази раширено схватање да се знање стиче у Ротшилдовим школама, факултетима и медијима. Неко би већ могао овде да објасни како оперише гејткиперски систем.

    Аматери и један ‘про’ у горе наведеној активности пишу коментаре са про-с*варима које ти изгледа боље леже. Да ли неко на свету уопште зна о настанку ћирилице или почетку хришћанства код Срба? Да питамо њега? Ко сам ја? Потписујем се на сваки коментар са својом титулом. Мађари? Рекао сам само да су се доселили (на српску земљу) и они то знају. Њихова Академија је утврдила да је досељавање трајало 4 године и изабрали су једну, 896, да то обележавају. Са клинцем сам гледао десетину њихових цртаних филмова о досељавању (без трске). Ко је поменуо Атилу и шта ти уопште знаш о њему? Нпр, зашто у његовој ужој родбини сви имају српска имена?

    Олга Пјановић је горостас наше науке и тужне судбине управо због теби сличних. Помени ми једног ауторитета већег од ње. Шта ти уопште знаш о свему претходном? Очигледно ништа. Један паметни чика је рекао да су неки добри Византинци поклонили Србима календар па се ту одмах нашао Дикан са трском да то потврди. Не мењај канал, стиже исечак српске историје о прогону хришћана а за нешто после тога не могу да гарантујем пошто је и мени већ пун куфер разних граница.

    11
    5
  10. @Онорије АЕ Илирije
    Рекох, нећу више, али, претерали сте, па се ипак мора одговорити! Позната је појава да неко умисли да је Наполеон, али да неко умисли да је Бог, то је већ ретко и тежи је случај! Ето, Ви мислите да знате све, и то још упорно понављате: од римске историје, оне праве, (они који су је досад писали, немају појма, требало је Вас да питају, као и српске, мађарске и светске, хришћанства и осталих озбиљних и крупних ствари, само Ви знате праву истину, светска наука је вековима лутала у тами,.чекала да се Ви појавите и објасните како ствари стоје! Што се Мађара тиче, мало сте се у међувремену обавестили, али у мом коментару уопште није о томе била реч! Оно о Атили апсолутно нисте разумели! Али сте, наравно, одмах оспорили моје знање о томе и било чему. То да су у његовој породици била сама српска имена Вам се однекуд указало? Па, дешава се у том Вашем стању и то! А потврду Ваших „знања“, налазите у плусевима коментатора? Ако неко мисли да ће архифакт почети да значи нешто, ако мени да минус, његова памет! Има једна стара народна: „Свака будала има своје весеље!“ .А своје бисере чувајте, лоше ће се то завршити! Направићете неки белај, озбиљнији од пљувања оних за које Олга Луковић Пјановић није никакав научни ауторитет и који не мисле да је Атила био Србин!

    4
    8

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading