Синдикат просветара: Ноћна смена ако се примени министров план

У школским установама са двосменским радом, њих 1.310, остаје трећа смена „или у преводу, ноћна настава од јутра до сутра”, упозорава УСПРС

Фото: Н1

Унија синдиката просветних радника Србије оценила је да је немогуће у пракси применити комбиновани модел наставе, који се од 1. септембра најављује у основним и средњим школама, где је предвиђено да наставни дан траје од 8 до 20 сати, уз трочасовне временске размаке.

Министар Младен Шарчевић је изјавио да ће наставници пре подне радити у школи, а поподне онлајн од куће, са ученицима који су се определили за овакав концепт учења и оценио да је „то је и те како могуће”.

Подсећамо, министар је казао да је спремно неколико модела наставе, у зависности од препорука Кризног штаба. Предност у настави уживо имају млађа деца, али ће родитељи одлучити да ли ће децу слати у школу или ће пратити онлине код куће.

„Изгледа да је могуће и да се за 20 минута, колико је предвиђено за чишћење и дезинфекцију школских просторија, очисти простор од 450 квадратних метара, јер је према систематизацији, предвиђено да толико квадрата очисти једна помоћна радница. Колико год да су наше теткице вредне, а вредне јесу, то је заиста немогуће”, указала је Унија синдиката просветних радника Србије.

Уз двадесетоминутне паузе за чишћење и дезинфекцију временски наставни дан би, у установама које имају једносменски рад, а таквих је у Србији 450, трајао до 20.20 сати, указује УСПРС.

У школским установама са двосменским радом, преосталих 1.310, остаје трећа смена „или у преводу, ноћна настава од јутра до сутра”, упозорава УСПРС.

Изнуђене околности изазване пандемијском ситуацијом наметнуле су да у учионици не сме бити више од 15 ученика, а у већини школа одељења су бројнија, истиче УСПРС и наглашава да понуђена решења морају бити реална и могућа.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 2. 8. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Зна ли неко када ће укинути корону, па да за то време пређемо у хибернацију

  2. Па господо из уније синдиката просветних радника ви и ваши чланови ћете морати да радите даноноћно. Очигледно вам све везано за одлуке министарства просвете одговара.
    Да вам не одговара, ви би сте се побунили и изашли на улицу…
    Или је време да ваши чланови изаберу ново руководство или им овакво опште стање у држави одговара. Нема трећег…
    П.С. Намерно куцано малим словима. Друго нису ни заслужили

  3. Просветни проблеми не изазивају нарочите реакције нити интересовање јавности, осим површних критика противника ових власти, а то је око 70% грађана Србије. Парадоксално, али то је принцип који се јавља код свих тема које су значајне за свакодневни живот људи, тј. за једини живот који имамо у реалном свету. Увек су важнија питања око геј параде, изјаве неког безвезњака из света спорта или друге класичне таблоидне теме. Више нико, не само код нас, него ни у свету, не може да процени шта је важно, а шта је споредно у нашем личном и породичном животу. Тужна реалност је да мојој породици, крајње обичној и просечној, много више штети повећање цене струје него смањење броја опозиционих посланика у Скупштини. Да ли их је 123, као у време Слобе, или их је 2, албанска, као сада, не мења суштину система.
    Што се тиче просвете, суштина је јасна- повећана ефикасност, смањење трошкова. Ако не могу државне теткице да очисте 450м2 за 20 мин, сигурно је да неће моћи ни приватне, из агенције за чишћење објеката. Само што ове раде за 200€, оне друге ће за 150, а власник фирме ће да добије 49 и то је за државу укупна уштеда од 1€. Наставници би могли, попут нотара, извршитеља или професионалних управника зграда, да постану приватници који за сваку школску годину потписују уговоре са заинтересованим школама, да би водили онлајн наставу за неограничени број ученика. Као приватни извршитељ који од ЕПС-а добије 13 000 предмета, тако би неки наставник могао да има више хиљада ученика. Уосталом, кад полицијске станице чува приватно обезбеђење, кад зубе лечимо само код приватних стоматолога, кад утакмице националног тима преносе приватне телевизије, кад воду флаширану из наших извора купујемо од страних компанија, кад…, па зашто да и прoсвету потпуно не препустимо приватницима?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading