Јадранка Косор: Борис Милошевић да призна да „Олуја“ није етничко чишћење

Косор је у објави на Твитеру затражила од Милошевића и да осуди председника Србије Александра Вучића који грми о етничком чишћењу

Јадранка Косор (Фото: Бруно Фахи/ЕПА)

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор поручила је данас да председник Српског националног вијећа и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, пре одласка на обележавање годишњице „Олује” у Книну, треба јасно да каже да та акција није била етничко чишћење.

Косор је у објави на Твитеру затражила од Милошевића и да осуди председника Србије Александра Вучића који, како она тврди, „грми о етничком чишћењу упркос пресуди суда у Хагу”.

„Да бисмо опростили другима и помирили се с њима, морамо се често мирити сами са собом и опростити себи самима признајући сопствене грешке и пропусте. Ако је тај процес искрен, иде се корак напред. Ако није, никуда се не стиже”, сматра Косор, јавља Танјуг.

Борис Милошевић је данас на Фејсбуку објаснио да му није било лако да донесе одлуку да иде на прославу „Олује”, али да у Книн иде „отворена срца”, с надом да актуелна влада може направити важан корак ка будућности и друштву разумевања и толеранције.

Он сматра да је његов најављени одлазак на обележавање војне акције „Олуја” важан гест који ће побољшати статус српске заједнице у Хрватској.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Срби су свуда без заштите, па и у Хрватској. Они никакву помоћ и подршку не могу очекивати од Вучића или Додика. Јасно им је да, кад су већ остали у Хрватској, морају нешто предузети за свој опстанак. У сукобу са хрватском усташком државом немају шанси. Зато покушавају да сарађују. Косорка сад показује да ће та сарадња бити немогућа и да Срби у усташком окружењу само физички могу опстати уколико и сами постану усташе. Као Срби, ма колико били спремни на понижења и сарадњу, у Хрватској немају шта да траже. Срби ће се из Хрватске или иселити или ће постати Хрвати.
  Ипак, Хрватска неће вечно трајати. Кад то постане јасно, никоме, а нарочито Србима неће више падати на памет да омогуће било какво територијално осамостаљивање или национално остварење оних који себе буду сматрали Хрватима.
  Да, наравно, Срба и Србије ће бити, упркос Вучићу и западу и онда кад Хрватску нико више неће помињати.

 2. Ко је син Борис Милошевић, фикус-Србин, син (не)човека који се борио за Неоусташистан, да била шта „призна“ – и то, у име Српства?

  Вреди поменути да сама Косорка живи у стану отетом од двоје српске сирочади.

 3. Није лоше да се помене, може да помогне разум(ј)евању, код Косора, ништа се ту променило није од 22., 

  С. Винавер, чије реалне ратне другове имамо прилику да сретнемо и ту (на Ст. ств. сајту) пренесене, писао је и пародије, 

  Ево овако, пар навода, 

  (Јосип Косор.
  Ненадигриви цванцик.
  – Трагедија циганске савести, у 3 чина. -)

  …»Деда ми беше Зарија,
  Ave Maria, Ave Maria!
  Отац ми беше Јона!
  На узбуну звоне звона!… «…

  …»Стана Циганка. Остаје нам само да се убијемо, јер више нема предмета жеље.

  Металовић. Да скочимо у море!

  Стана Циганка (мукло): Мора више нема:

  Металовић. У ваздух.

  Стана Циганка. Нема га више!

  Металовић. У земљу.

  Стана Циганка (монотоно као црни глас који пада на лијес). Земље је нестало!

  Металовић. У траву!

  Стана Циганка (леденом горчином). Трава је покошена пракосидбом твоје свемоћи.

  Металовић. Па шта? Па куд? Има ли чега што није све и није ништа? Има ли нешто треће? Шта ћемо кад нема ни месеца, ни звезде, ни траве! Где да се изгубимо? (јаче): Где да се изгубимо?

  Стана Циганка (ошинута змијама спознаје. Самилосно и прегорко): Да скочимо сами себи у уста!

  Металовић (као ехо). Сами себи у уста!

  (Они скачу себи у уста. На бини не остаје нико. Пошто завесе нема то завеса не пада).

  Јосип Косор.»

 4. Пример Бориса Милошевића тзв. „представника“ српске мањине у Хрватској, доказује нам у какав амбис може да се спусти један дух у служби србофобичних структура у Хрватској републици.

  С правом је хрватски публициста др Винко Кришковић рекао да су Хрвати неспособни за демократију у својој књизи коју је објавио под насловом „Докле смо дошли“, где дословно стоји:

  “Хрвати су изабрали догматско-идеолошку секташку вербалну опозицију. Овај тип опозицијске борбе практиковали су у својој историји Хрвати. Оружја борбе била су им: декларације, резолуције, негације, протести и ограде. Овај тип политичке борбе ударио је печат на њихов менталитет… Ми смо Хрвати политику догматизовали и зато смо интрасигентни и неспособни за демократију…” (Види: Др Винко Кришковић, Докле смо дошли? Загреб, 1925).

  Полазећи од чињенице да је данашња Хрватска масонски, англо-америчко-интермаријумски и коминтерновски пројекат, као што је то била Павлова Бановина Хрватска, која је постала држава у држави , као и Брозова Република Хрватска.

  Такође, не треба сумњати да се европски и амерички тријалисти-империјалисти неће одрећи својих планова и намера на Балкану , да ће и даље подржавати Хрвате и да ће и даље држати Србе под окупацијом до коначног уништења. То је постало јасно и генералу Михаиловићу 1943. године, да ће Енглези подржати и подићи великохрватску србофобичну комунистичко-коминтерновску клику Јосипа Броза Тита, као што су подржали и подигли Анту Павелића 1926. године и да ће одбацити и присилити незрелог краља Петра Другог, да пристане на тзв. немесничку владу Ивана Шубашића (1), зато је послао телеграм Председништву владе под бројем 208 од 25 новембра 1943. године, у којем стоји:

  “…Међутим, ми сада откривамо да Енглези свесно и са рачуном раде на формирању хрватског блока, у који треба да уђу све Павелићеве усташе и домобрани наоружани од Немаца и све комунистичке снаге, које они наоружавају, или помажу да се наоружају преко Италијана.

  Доказ за ово је дивизија ‘Венеција’ чије су нам наоружање спречили Енглези преко пуковника Белија, а комунистима омогућили да до овог наоружања дођу. Цео овај блок имао би форму комунистичку, или како они кажу партизанску, ради легитимације пред савезницима… Подручје овог блока Енглези су определили источно све до Дрине, т.ј. потпуно у границама Павелићеве Хрватске. Нас због тога присиљавају да се одрекнемо сваке активности на овом Павелићевом подручју.

  Да би у томе успели, Енглези траже још и више, оглашујући Црну Гору и Санџак као подручје комунистичко, а ове две области служе им као база комунистичког напада на Србију…

  План је паклени, понављам, паклени. Ми га тачно осећамо и видимо. Све мере противу овог предузимамо. За доказ овог су наше снаге на западу све до реке Уне, понављам до реке Уне, Динаре и Велебита и наша акција у Славонији и Словеначкој…

  Стварање хрватско-усташко-комунистичког блока, комунисти ће у своје редове увући Павелићеве усташке јединице и са малим изузетком домобране… Енглеском политиком, као што видимо, на помолу је стварање два фронта који ће се неминовно сударити оружаним снагама. Будите уверени да Енглези раде свесно и са рачуном…

  Међутим, како њихова спољна политика тако и њихова пропаганда потпуно су у складу и раде да постигну горе изложени циљ. НИСМО СИГУРНИ ДА ОНИ ЖЕЛЕ ЈУГОСЛАВИЈУ, а ако је желе, они хоће да у њој федеративна хрватска – католичка јединица и федеративна католичка словеначка јединица буду што веће и јаче, зато да Енглеској буду вечито захвалне и вечито потчињене.

  Ово је преглед садашње ситуације у земљи, која није тренутна. Молим Вас
  да по овоме упозорите Њ. В. Краља и само Претседника владе и г. Ђоновића.
  Ђенерал Михаиловић“. (Види: Влада Владисављевић, Од монархије на републику, Св. прва: “Звоно на узбуну”, Paris, France, 1980, стр. 77-78).

  Узгред, у овом контексту вредно је указати на тзв. „Споразум“ Цветковић-Мачек 1939. године и на књигу др Данила Грегорића коју је објавио под насловом „Самоубиство Југославије“, где између осталог, стоји:

  „И Лондон је ту помогао. Хрватски масони добијају наређење: одмах склопите мир са Београдом. Наредба са највишег места. А и српски исто тако. Са наређењем да попусте у свима стварима, само не у спољњој политици, – јер та политика мора да буде чврсто у поузданим рукама са масонског гледишта…

  Си, си! Масонска ствар, цели ваш споразум. Ето, молим, ко је први долазио у Београд код Кнеза као Мачеков изасланик, још пре споразума? Масон Шубашић. Ко постаје српски експерт за формулисање споразума? Масон Константиновић. Ко преговара са хрватске стране? Масон Шутеј. Ко удешава састанке између Мачека и Цветковића? Масон Михаљџић. Ко постаје први хрватски бан? Масон Шубашић…“ (Види: Др Данило Грегорић, Самоубиство Југославије – Последњи чин југословенске трагедије, Београд, 1942, стр.75-76).

  Треба посебно потсетити Србе масоне- англофиле да је масон Черчил назвао србски народ „мрским србским свињарима“ – “hated pigfarmers of Serbia” ( Види: Winston S. Churchill, The unknown war – The eastern front, 1914-1917, London, 1931). Донео је и судбоносну одлуку да подржи комунисте у току Другог св. рата и да ликвидира монархисте и генерала Михаиловића.

  Ради историјске истине, ваља рећо да је масон Черчил уочи Савезничке конференције у Техерану 1943. године рекао масону Боћидару Пурићу, претседнику Југословенске пучистичке владе „да у Европи постоје два империјализма, пруски и српски, које треба згазити…“ (Види: Др Вукашин Перовић, Енциклопедијски и политички коментар геноцида – Прва четничка енциклопедија, Књ. 1, Св. 3, Минхен, 1973, стр. 208).

  Такође, имајући у виду, да је енглески историчар, члан Модлин Колеџа, професор Тејлор (А. Ј. P. Taylor) објавио књигу под насловом “Други светски рат…” (The Second World War, an illustrated History) у којој дословно стоји:

  „До краја 1944. године сав могући материјал дотуран је само Титу. Подизање
  Тита је чисто британска авантура и данашња Југославија је британска творевина…“ (Види: A.J.P. Taylor, The Second World War, an illustrated History, London, 1975, стр. 178).

  (1) У одговору на Стаљиново питање о Југославији, Черчил је непосредно пред конференцију на Јалти, рекао да „краљ Петар нема избора и да је био наговорен, или што више присиљен, да пристане на намесништво…“ – “…Again King Peter was given no choice… had been persuaded, or even forced, to agree to a regency…” (Види: Hamilton Fish Armstrong, Tito and goliath, New York, 1951, стр. 43; Edward R. Stettinius, Jr., Roosevelt and the Russians: the Yalta Conference, New York: Doubleday, 1949, стр. 217; Војислав Павловић, Од монархије на републику, Београд-Бања Лука, 1998).

 5. Свемоћни западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти имали су свакако своју основу у концентрацији и у еволуцији тајних и јавних интернационалних структура преко којих су организовали, наоружали, контролисали, усмеравали, тренирали, помагали, снабдевали и потпаљивали хрватске, муслиманске и шиптарске терористе-екстремисте у Брозовој НАТО-комунистичкој Југославији, да остваре антисрбске и антијугословенске програме за своје циљеве у оквиру глобалне стратегије и тактике свемоћног НАТО пакта, која се састојала у удруженом злочиначком подухвату и чишћењу српског етничког простора на подручју југословенске републике Хрватске, која је граничила на Јадрану са „виталним интересима“ свемоћних Сједињених Америчких Држава – “…Helmut Sonnenfeldt, in a controversial and troubling speech in London last year on U. S. policy towards the rest of Eastern Europe, neatly foreshadowed the confusion of the presidential campaign by describing Yugoslavia’s present status as ‘bordering on our vital interest’…” (Види: Laurence Silberman, Yugoslavia’s “old” communism: Europe’s fiddler on the roof („Стари“ комунизам Југославије: виолиниста Европе на крову), Foreign Policy, New York, Spring 1977, стр.. 6).

  Што се тиче англоамеричких „виталних интереса“ на Јадрану и Балкану, цитирали бисмо расправу енглестког публицисте Jonathan-а Eyal-а о тзв. „Плану 3-4“ коју је објавио под насловом „THE WAR IN YUGOSLAVIA: SOME PRELIMINARY LESSONS“, где дословно стоји:

  “… ‘План нуди Србима све што могу добити у реалном свету. Они никад неће имати њихову државу у Хрватској и никад неће бити Велике Србије’. Биле су то речи старијег америчког посланика који је посетио Балкан у почетку 1995. године и који је припремио најновији мировни план …” (Види: Jonathan Eyal, THE WAR IN YUGOSLAVIA: SOME PRELIMINARY LESSONS, RUSI Journal, Aprl 1995, London, England, стр. 29).

  Дакле, ван сваке сумње је, да су извесни србофобични европски и амерички империјалисти-тријалисти под англоамеричком командом имали дугорочне планове и намере на Балкану, да помогну србофобичним Хрватима у злочиначком подухвату и чишћењу србског етничког подручја у Хрватској крајем трагичног ХХ столећа. Ништа нам не вреде србофобичне англофилске структуре, које делују у Београду-Јосипграду.

  Да би се ово могло разумети цитирали бисмо чланак проф. Милорада Екмечића, који је објављен под насловом „Највећа грешка је што свету никад није речено шта Срби хоће“, где између осталог, стоји:

  „Нови развој је избацио Русију из реда великих сила… Није у питању да ли ће Русија на Балкану играти значајну улогу, него да ли ће имати сређено друштво да уопште игра самосталну улогу… Данас Сједињене Државе журе да на Балкану стекну неке боље позиције него што су имали њихови предходници на том осетљивом простору. Стога тако темељито етнички чисте српске покрајине у Хрватској и Босни… Све што САД раде на Балкану, укључујући и историјске злочине етничког чишћења српског народа, последица је тражења места где би се берлински зид поново боље поставио. Католичка Француска на Балкану има своје савезнике. Дефинитивно, ми то нисмо… Садашњи француски министри су добро савладали ватикански уџбеник балканске историје. Будућој Европи није потребна југословенска држава, а уједињени српски народ је њен први непријатељ. Срби су били жртве католичке средње Европе више пута у прошлости…“ (Види: Проф. др. Милорад Екмечић, Највећа грешка је што свету никад није речено шта Срби хоће, „Американски Србобран“, Pittsburgh, Pa., USA, бр. од 7. фебруара 1996).

Оставите коментар