Славиша Ристић: Заступнику Покрета за одбрану КиМ проф. др Милошу Ковићу

Желим да Вас обавестим да себе не сматрам више чланом вашег Покрета за одбрану Косова и Метохије

Славиша Ристић (Фото: КоССев)

Уважени професоре,

Непријатно ме је изненадила Ваша одлука и одлука председништва Покрета да се против Председника Србије Александра Вучића не подноси кривична пријава због дела националне велеиздаје. Објашњење за ову одлуку није много убедљиво имајући у виду да је Председник Србије сепаратистима у Приштини предао институције државе Србије као што су судство, полиција, телекомуникације, катастар, електроенергетски систем као и све локалне самоуправе на простору КиМ. Не мора човек да буде правник а најмање декан или професор правног факултета па да не примети да је сваки овај чин дело националне велеиздаје.

Наиме, чак и да за тренутак занемаримо све Вучићеве антиуставне потезе када је у питању Косово и Метохија, само прихватање издајничког Бриселског споразума је довољан разлог за кривичну одговорност Александра Вучића. Верујем да је и Вама јасно да је једна од највећих последица тзв. Бриселског споразума изопштавање држављана Републике Србије са простора Косова и Метохије из уставно-правног поретка државе Србије тиме што им је ускраћено право да бирају своје локалне органе власти на српским изборима. Подсетићу Вас да је Александар Вучић под претњом силе уз помоћ својих криминалних структура натерао Србе да изађу на сепаратистичке изборе. Морате признати да се не може одбранити јужна српска покрајина штитећи лик и дело Александра Вучића.

Иса Мустафа, Федерика Могерини и Александар Вучић потписују тзв. други Бриселски споразум (Фото: НСПМ)

Морам да Вам признам да ме Ваше именовање за заступника Покрета није одушевило. Ово из разлога јер Ви сте низ година и доскора били председник политичког савета Демократске странке Србије чија се политика задњих година заснивала на колаборацији са Српском напредном странком. ДСС је у више од 20 општина била у власти са актуелним режимом. Не може се, примера ради, пре подне делити пословни простор са напредњацима на Вождовцу или на Врачару као и разне функције у општинским и градским органима, а после подне од тих истих напредњака бранити Косово и Метохијa.

Уосталом, позив Александра Вучића српским судијама на Косову и Метохији да положе заклетву пред ратним злочинцем Хашимом Тачијем у складу са уставом самопроглашене републике Косово није наишао на осуду ни Вас ни ДСС-а чији сте Ви били преседник политичког савета.

Нажалост, морам да приметим да сте се и Ви лично слично понашали. Подсетићу Вас на Ваше именовање за председника Управног одбора Историјског музеја Србије од стране Владе Републике Србије чији је председник у то време био Александар Вучић. Именовани сте решењем број 119-5407/2014 од 13.06.2014. године (Службени гласник РС бр. 62/14). чију копију Вам достављам у прилогу.

Фото: НСПМ

Питам се који су мотиви за прихватање ове понуде од стране Александра Вучића годину дана након што је он прихватио издајнички Бриселски споразум. Не може се у исто време бити и владин чиновник и борити се против издајничког деловања актуелног режима.

Ваш одлазак са места председника политичког савета на заједничкој конференцији са председником странке Милошем Јовановићем уз образложење да идете на нову функцију помало личи на то да Покрет за одбрану Косова и Метохије постаје филијала ДСС-а. Успут, чини ми се, да сте у складу са педагошким захтевима као универзитетски професор на истој конференцији пропустили прилику да се оградите од изјаве Милоша Јовановића да подржава батињање српских студената.

Са друге стране, у деловању Покрета значајан акценат је дат на формирање општинских одбора. У времену када се решава судбина Косова и Метохије чини се да има много важнијих ствари од конституисања општинских одбора. Многи ће да помисле да на тај начин Покрет подсећа на политичку странку и да се спрема за предстојеће председничке изборе.

Због свега предоченог, желим да Вас обавестим да себе не сматрам више чланом вашег Покрета за одбрану Косова и Метохије. Ја лично ћу у оквиру Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у границама својих могућности наставити борбу за очување Косова и Метохије у оквиру Републике Србије.

На крају још да Вам кажем да нисте џентлменски поступили према до јуче чланици Покрета Драгани Трифковић, ни Ви ни господин Часлав Копривица. Али то препуштам Вашој савести.

Очекујем да на ово моје писмо нећете одговарати јер сматрам да би свака даља расправа била беспредметна а најмање би користила напорима за очување Косова и Метохије.

Косовска Митровица
29.07.2020. године
Председник Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 30. 7. 2020)

Прочитајте још

После изласка Славише Ристића из Покрета за одбрану Косова и Метохије, у њему је остало 74 оснивача. Подсећамо на њихова имена (по азбучном реду):

  1. Предраг Адамовић, удружење Баштионик, Бањалука
  2. Проф. др Слободан Антонић
  3. Епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије
  4. архимандрит Андреј Јовичић, настојатељ манастира Светог Стефана у Сланцима
  5. Данило Баста, академик САНУ
  6. Данило Бећковић, редитељ
  7. Матија Бећковић, академик САНУ
  8. Проф. др Милан Брдар
  9. Проф. др Синиша Боровић, генерал
  10. Проф. др Слободан Владушић
  11. Проф. др Игор Вуковић
  12. Маринко Вучинић, публициста
  13. Миљан ГлишићСнага народа
  14. Драган Давидовић, историчар, Бањалука
  15. Немања Девић, историчар
  16. Божидар Делић, генерал
  17. Јован Делић, академик САНУ
  18. Проф. др Сунчица Денић
  19. Др Владимир Димитријевић
  20. Феђа ДимовићБеоградски синдикат
  21. Проф. др Александар Ђикић
  22. Никола Н. Живковић, публициста
  23. Миодраг ЗарковићСрбин инфо
  24. Игор Ивановић, публициста
  25. Др Слободан Јанковић
  26. Доц. др Јован Јањић
  27. Проф. др Александар Јовановић
  28. Проф. др Бојан Јовановић
  29. Живадин Јовановић, министар спољњих послова СРЈ
  30. Весна Капор, писац
  31. Стеван Кењић
  32. Проф. др Зоран Кинђић
  33. Проф. др Микоња Кнежевић
  34. Проф. др Милош Ковић
  35. Проф. др Часлав Копривица
  36. Бранко Крга, генерал
  37. Доц. др Душан Крцуновић
  38. Александар ЛазићСтање ствари
  39. Проф. др Милан Лекић
  40. Проф. др Александар Липковски
  41. Проф. др Мило Ломпар
  42. Михаило Меденица, писац
  43. Проф. др Александар Милановић
  44. Никола Милованчев, публициста и историчар
  45. Милош Милојевић, историчар
  46. Проф. др Софија Милорадовић
  47. Проф. др Дејан Мировић
  48. Мирослав Цера Михаиловић, песник
  49. Звонко Михајловић, некадашњи председник општине Штрпце
  50. Проф. др Радивоје Младеновић
  51. Проф. др Милош Недељковић
  52. Бранимир Нешић, издавач
  53. Рајко Петров Ного, песник
  54. Проф. др Слободан Орлић
  55. Часлав Оцић, академик САНУ
  56. Проф. др Валентина Питулић
  57. Проф. др Јован Попов
  58. Проф. др Александар Поповић
  59. Др Драгана Дракулић Пријма
  60. Др Душан Пророковић
  61. Др Радован Радиновић, генерал
  62. Проф. др Митра Рељић
  63. Проф. др Бранислав Ристивојевић
  64. Проф. др Слободан Самарџић
  65. Др Рада Стијовић
  66. Милосав Тешић, академик САНУ
  67. Проф. др Александар Ћорац
  68. Драган Хамовић, писац
  69. Проф. др Ђорђе Чантрак
  70. Доц. др Душко Челић
  71. Проф. др Зоран Чворовић
  72. Проф. др Богољуб Шијаковић
  73. Никола ШијанХелмкаст
  74. Проф. др Срђан Шљукић

У Председништво Покрета изабрани су проф. др Слободан Самарџић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Мило Ломпар, проф. др Милош Ковић и проф. др Часлав Копривица. За Заступника Покрета изабран је професор Милош Ковић

 



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

5 replies

  1. Optužuje Kovića za obavljanje posla istoričara. Ima vremena da se bavi tuđim poslovima.

  2. Ристићу, показали сте се као велики нечовек. Хоћете ли ту фамозну тужбу, коју упорно помињете, а о којој би одлучивале режимске судије, сада покренути Ви и Ваша истомишљеници? Шта Вас спречава да то сами учините, ако је то заиста био разлог Вашег демонстративног напуштања Покрета пре него што сте му поштено и приступили?

    Ковић и Копривица су били бивши чланови ДСС-а и пре него што сте приступили Покрету. Како је могуће да Вам то није сметало онда, а сада Вам, наједном, смета? И зашто се нисте успротивили њиховом именовању за чланове Председништва? Лично сам пратио конститутивну седницу Покрета; нисте ни писнули. Зашто? Да није, можда, зарад слоге коју сада тако олако рушите?

    И где је „џентлменство” у Вашем пребацивању проф. др Ковићу за то што се бави својим послом? Треба ли и факултет да напусти јер, побогу, и он функционише о државном трошку, а држава је – Јелте – Вучић?

    Показали сте да Вам и није месту у друштву таквих величина какве су Антонић, Ломпар, Бећковић, Јанковић. Једино што је за жаљење јесте штета коју сте нанели Покрету, и борби против велеиздаје.

  3. Извин’те, а коју меру је Покрет за одбрану Косова и Метохије предузео? Ако је основан са неким правим циљем, до сад је морала да уследи нека акција. Шта је лоше у предлогу да се тужи велеиздајник? ***** **** **** **** *** **** *** Потпуно је легитимно да неко ко је ушао у покрет, после неког времена увиди да он не ради како треба, да јавно каже шта је очекивао и да напусти покрет. Зашто би због тога Ристић био мали и недостојан, а Ковић велики и достојан? И најпоштенији и најмудрији понекад греше. Зашто им то не рећи?

  4. Заиста текст за чуђење, а посебно његов крај: „Очекујем да на ово моје писмо нећете одговарати јер сматрам да би свака даља расправа била беспредметна а најмање би користила напорима за очување Косова и Метохије”. Прва ствар јесте штета нанета оваквим, непромишљеним, обраћањем, а друга да након што одапнете стрелу отровних речи, изражавате наду да супротна страна неће узвратити. Па да, то је, и те како, џентлменски, онако англосаксонски! Каква, побогу, кривична пријава, кад не постоји ни једна замља на свету где се издаја оволико толерише, кад против самих себе политичари подносе кривичне пријаве, кад су суд и судство претворени у интернти феномен, кад је степен бесмисла доведен до мере да политика једног човека, без народне воље, укида постојање државе у њеним деловима. Отуда, одмах, генерише се сумња у намере које стоје иза оваквог јавног оглашавања!

  5. @Хаеул
    ” Хоћете ли ту фамозну тужбу, коју упорно помињете, а о којој би одлучивале режимске судије…”
    -Uopste nije vazno sto bi odlucivale rezimske sudije.
    Tuzba se podnosi zbog pravde, neka stoji u fiokama, neka bude presudjeno kako god, ona svejedno ima svoju tezinu. Najpre, ona eskalira pitanje izdaje u javnost. Drugo, sudije znaju da ce postupiti protivno pravu, prema tome, svesni su da krse zakon. To je teret za njih. Trece, na taj nacin bi se nacele trule institucije.

    Pazite, _SVA vrata institucija, za borbu su zatvorena.
    Da li to znaci da ih ne treba na bilo koji nacin naceti?
    U tom slucaju kao alternativa ostaje samo ulica.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading