Данас: Нејасни послови Кризног штаба

Према документу који је објавила Влада међу члановима Кризног штаба налази се 11 лекара, док су остали министри, државни секретари, представници војске

Кризни штаб (Фото: Слободан Миљевић/Фонет)

Тек четири и по месеца након што је формиран Кризни штаб за борбу против ковида, јавност Србије сазнала је ко све чини ово тело.

Оно што пак још увек није дато на увид јавности јесте сам закључак о формирању КШ, донет 13. марта, из кога би се могло јасно сазнати која су послови и дужности овог тела.

Пре три дана Влада Србије објавила је на свом сајту списак чланова Кризног штаба, међу којима је 11 лекара, док су преостали учесници поједини министри, државни секретари, представници Војске…

Поред тога што је објавила имена чланова КШ, Влада Србије је и навела да је ово тело формирано у складу са Законом о Влади.

Саговорници Данаса истичу да само позивање на Закон о влади при формирању КШ није спорно, већ да је спорна чињеница што јавност не може да добије на увид документ којим је одређено образовање кризног штаба, због чега о многи питањима може само да се нагађа.

Они такође наводе да је нејасно зашто је Влада одлучила да формира ад хок тело када већ постоје друга тела која треба да делују у кризним ситуацијама као што је пандемија и чији су посао и надлежности већ дефинисани постојећим законима.

„Влада може да формира ад хок тела. Међутим, ми већ имамо Републичку комисију за заштиту становништва од заразних болести и Штаб за ванредне ситуације, чије је постојање предвиђено постојећим законима, и који треба да делују у оваквим ситуацијама. Да су се ови закони узели у обзир, ми бисмо јасно знали ко су чланови тих тела, која је њихова надлежност, и зашто су ту постављени. Овако, ми имамо кризни штаб чије надлежности нису уређене законом. Чини ми се да је одабран персонални приступ, па су тако одређена лица постављена у кризни штаб због свог имена и презимена а друга су бирана по функцији. Ради се о једној недопустивој импровизацији у време када нам прети истинска опасност“, каже Весна Ракић Водинелић, професорка Правног факултета Универзитета Унион у пензији.

Она такође објашњава да Кризни штаб не може да доноси одлуке већ само препоруке које влада даље усваја.

На питање Данаса, ко је онда заправо одговоран за поступање током епидемије – да ли Кризни штаб, који доноси препоруке, или влада која га је формирала и која те препоруке усваја или не, Ракић Водинелић одговара да се може говорити о одговорности свих учесника.

„Одговорност лежи пре свега на премијерки, затим Влади, која је као целина донела закључак о формирању Кризног штаба, на министрима здравља и полиције, јер су они били дужни да активирају постојећа тела у борби против епидемије, и на крају на председнику који се меша у ствари које нису његов посао“, каже Ракић Водинелић. Како додаје, одговорност самих чланова Кризног штаба лежи у њиховој одлуци да прихвате учешће у раду једног тела чије надлежности и овлашћења нису јасни.

Истовремено, програмски директор Транспарентности Србије Немања Ненадић такође наводи да није било потребе за формирањем кризног штаба.

Он подсећа да је његова организација још у априлу тражила од Владе закључак о образовању овог тела а да га још није добила.

„Оно што је овде спорно јесте сама одлука да се не користе законски механизми који постоје у другим прописима. Формиран је кризни штаб који нема нити може имати било каква овлашћења у смислу доношења одлука. Он може само да даје препоруке. При томе је у јавности је створен утисак да они доносе одлуке, што није тачно. На крају, и сами његови чланови јавно су говорили да нису имали приступ неким информацијама, што је неопходно да би могли да дају адекватне савете“, напомиње Ненадић.

Влада Србије формирала је Кризни штаб за борбу против ковида 19, 13. марта на основу Закона о влади, који наводи да влада може да образује повремена радна тела, ради разматрања појединих питања из своје надлежности и давања предлога, мишљења и стручних образложења.

На другој страни, пословник о влади у делу који се односи на привремена тела наводи да се у одлуци о њиховом формирању одређују „послови за које се тело образује, време на које се образује, рокови у којима подноси извештај о свом раду и друга питања везана за његов рад.“

Такође се каже да је „повремено радно тело дужно да надлежном одбору достави извештај о раду најмање сваких 60 дана, а Влади најмање сваких 90 дана“.

Кисић Тепавчевић и Јанковић консултанти

Према документу који је објавила Влада међу члановима Кризног штаба налази се 11 лекара, док су остали министри, државни секретари, представници војске. Весна Ракић Водинелић каже да је загонетно то што ово тело поред медицинског дела има и неке представнике државе.

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото Бета)

„Представници власти се стално позивају на начела медицинске професије, односно струку, али у том кризном штабу ви видите доста људи који немају везе са медицином. Јасно је да министар полиције и начелник Сектора за ванредне ситуације треба да буду део овог тела, међутим није јасно која је улога осталих“, истиче саговорница Данаса. На списку чланова Кризног штаба, иначе, нема Дарије Кисић Тепавчевић и Срђе Јанковића, који се редовно обраћају јавности на конференцијама КШ. У одговору на питање портала Нова.рс зашто нема ових лекара на списку, Влада је навела да су они ангажовани као стручна лица која помажу Кризном штабу.

Поред њих, на исти начин су ангажовани лекари др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља, Светлана Филиповић, у име Института „Торлак“, др Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, имунолог Срђан Јанковић из Универзитетске дечије клинике „Тиршова“, Весна Мијуцић из Института за трансфузију крви, Драгана Деспот из Завода за биоциде и медицинску екологију, директор Института за јавно здравље Ниш Миодраг Стојановић и Татјана Пекмезовић, продеканка Медицинског факултета, навела је Влада Србије.

Састав Кризног штаба

Коруководиоци Кризног штаба су: Ана Брнабић, премијерка; Златибор Лончар, министар здравља; Сања Радојевић Шкодрић, в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање; Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство. Чланови су: Горан Стевановић, начелник Клинике за инфективне и тропске болести; Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“; Бранислав Несторовић, дечји пулмолог; Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине; Мијомир Пелемиш, бивши начелник Клинике за инфективне и тропске болести; Бранислав Тиодоровић, бивши директор Института за јавно здравље у Нишу; Предраг Кон, Градски завод за јавно здравље у Београду; Снежана Јовановић, директорка Службе за микробиологију Клиничког центра Србије; Тања Јовановић, продеканка Медицинског факултета у Београду, Зоран Радојичић, градоначелник Београда; Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Небојша Стефановић, министар полиције; Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља; Владан Вукосављевић, министар културе и информисања; Вања Удовичић, министар омладине и спорта; Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја; Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја; Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде; Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације; Жељко Петровић, бригадни генерал, начелник Управе за обуку и доктрину Војске Србије; Милош Поповић, шеф кабинета председника Владе, Тамара Стојчевић, заменик генералног секретара Владе; Петар Јањић, помоћник генералног секретара Владе, Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција; Жељко Ћургуз, Републички секретаријат за законодавство.

Милица Раденковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. … важно да смо као јавно блесило покренули ово питање на време.
    И да за сатав Прговарачког тима нисмо још.

Оставите коментар