Борис Милошевић: Имам желудац да одем на прославу „Олује“ ако ће то побољшати статус Срба

Спреман сам на сваки гест који би побољшао статус српске заједнице у Хрватској и атмосферу у хрватском друштву, рекао потпредседник владе Хрватске 

Борис Милошевић (Фото: Политика)

Потпредседник хрватске Владе Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке (СДСС), изјавио је у уторак увече да одлука о његовом одласку на прославу годишњице акције „Олуја” још није донета, али да је спреман на сваки гест који би побољшао статус српске заједнице у Хрватској и атмосферу у хрватском друштву.

„То је важно јер никад на такав начин нисмо разговарали и никад високи представник СДСС-а није био у Книну тада. Ова Влада може јамчити смањење тензија у друштву. Досадашњи владајући наративи и код Срба и Хрвата ишли су на раздвајање. Мој одлазак или неодлазак у Книн за многе ће значити погрешку. За већину Срба „Олуја” је трауматично искуство… Не могу заборавити невине цивиле убијене након саме акције”, казао је Милошевић за телевизију Н1 Загреб, пренео је Танјуг.

Одлука о доласку у Книн на прославу 25. годишњице „Олује”, како је рекао, биће донета најкасније почетком следеће недеље.

„Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшала статус моје заједнице”, истакао је Милошевић.

Милошевић је, поред осталог, рекао да ће као потпредседник Владе радити на изради оперативног програма за националне мањине, али и свим стратешким документима за људска права.

Осврнуо се и на питање усташког поздрава „За дом спремни”.

„То је тешко питање које идеолошки ствара поделе у друштву”, рекао је он.

Сматра да би требало ићи према забрани, иако каже да је свестан да нема довољно воље за то.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је да још није донета одлука да ли ће представник Срба у Хрватској присуствовати обележавању 25. годишњице Олује у Книну, да се о томе још разговара, али да нема много времена за одлучивање.

„Важна тема је мир, да почнемо градити културу мира. Важна тема су жртве и страдања, а да имамо осећаја за поштовање узајамних жртава, да оне политике осудимо, али не настављамо у данашњем времену”, рекао је Пуповац, преноси хрватски портал Индекс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Шеноа и Матавуљ — доктори из прошлог (а актуелног) времена, дали су записе за типичне тегобе.

    Чир на желуцу неко добије.

    А неки чир има и желудац.

    Ово није порука ка унутра, «ка нама» је.

  2. Иди, иди синко, очигледно не знаш препреденост латина. Боже, зашто нам се ово дешава, изнова и изнова. Послушај савет светског миротворца АВ и иди синко, а „ Ђуро ће ти опростити што те тукао”.

  3. Сваки Србин из Хрватске, или било од куда, који учествује у било ком својству на било којој прослави “Олује”, било где, чини исто што би (али – то је немогуће) учинио неки Јеврејин који би било где учествовао на некој нацистичкој прослави у Немачкој – или било где. Али – то је, као што већ рекох код Јевреја немогуће ни замислити… ипак, нису они Срби!

  4. Svako ima pravo da bude budala.

  5. Ево после још једног дана ја сам и даље згађен !!! Од неких тамошњих Срба и оних који неће ни за живу главу то да буду, чак ни по цену тога да убијају своје сународнике. Такав став као ове Сузане што тражи од овога, као да је он вресан за то, да каже како етничког чишћења није било, је довео до тога да имамо 15 генерала Срба у усташкој војсци, да 10000 Срба пуцају у браћу као хрватски војници, да Иван Крајачић јадикује како хрвати нису побили довољно Срба, па и његових Крајачића из Крижевачког и Бјеловарског краја, да Јанош Дамјанич потомак Дамјане Каран, па по њој посташе Дамјанићи, каже како све Србе треба побити, па кад се то заврши онда ће он сам себи доћи главе /није се морао трудити, то су у урадили они за које је клао Србе/, па оног несретног Вујичића што се у свом личком селу хвалио како је по Мачви српску дојенчад на бајонет набадо, да се стидимо неких Санадера, Милановића, премијерке Јадранке која крије да је Сузана, оне Секулићке из Сиска која крије порекло ко змија ноге, Бубала, Мишића, Ђапића, Главаша, Мајсторовића, Лубурића, Артуковића, Милоша….. свих тих који су били мало другачији Срби, док не посташе антисрби и усташки кољачи. Ту је проблем господо Срби из прека, што вас је превише другачијих, а премало правих који неће да шене за мало усташке милостиње….

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading