Музеј жртава геноцида: Текст повјесничара Владимира Гајгера користан у расправи о броју жртава у Јасеновцу

Иако тако нешто на српској страни не постоји, желели бисмо да Гајгерова расправа буде повод научне и стручне реакције

Владимир Гајгер (Фото: Музеј жртава геноцида)

Државни злочин Независне Државе Хрватске који је планиран и спроведен над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим који нису прихватали усташки систем још увек није разјашњен у форми која неће изазивати дијаметрално супротстављене тврдње. Исто то важи и за концентрациони логор Јасеновац – мада је објављено више од 3.000 радова широм света на бројним језицима, остало је још много тога неразјашњено.

Познато је да на хрватској страни гласнија група оних који просто негирају злочин у Јасеновцу (који имају и јавну и тајну подршку одређених кругова Римокатоличке цркве) од мањине која форсира научно истраживачке методе и то се може видети у дипломским и мастер радовима и докторатима као и бројним чланцима.

Насловна страна Гајгеровог рада

На српској страни проблем Јасеновца није био у фокусу ниједне катедре за историју, односно на предмету Историја Југославије, нити истраживачког програма три института у Београду. Једина установа која у својим програмима има истраживање злочина у ратовима вођеним у 20. веку, нарочито у Независној Држави Хрватској, јесте Музеј жртава геноцида која своје резултате објављује и чини их доступним широј јавности. Наглашавамо да је потребно првенствено трагати за именима и презименима (и осталим подацима) жртава него спорити или бранити одређени број. Жртва мора да буде персонализована како су то лепо истакли у насловима својих радова: Станиша Бркић, Име и број Крагујевац, 2007, и Силвија Крејаковић, Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941., Београд 2013.

Познато је да је на српској страни најприсутнији стереотип о 700.000 уморених Срба у Јасеновцу и да своје упориште има међу оним који се информишу углавном читањем Википедије, Гугла и сличних „извора“ уз непрестано помињање да је то број који је утврдила извесна „комисија“, „тај број је утврдио немачки генерал“…. На питање колико има пописаних жртава бивате оптужени за ревизионизам, да умањујете број жртава, да сте плаћеник и издајник…

Једна од страница Гајгеровог рада

Музеј жртава геноцида је уверења да се из сијасет разлога до истине о броју страдалих никада неће доћи али се може много тога разјаснити кроз ослобађање заробљене и објављивање непознате архивске грађе (које има и у Београду у обавештајним агенцијама), као и читање радова различите провенијенције, расправама и полемикама оних који су се том темом бавили најмање десетак година… У том контексту сматрамо да је текст историчара Владимира Гајгера, сарадника Хрватског института за повијест из Загреба, користан у расправи о броју жртава у Јасеновцу. Мада се не слажемо у потпуности са одређеним квалификацијама и закључцима, ипак га препоручујемо за читање сматрајући га корисним из више разлога, између осталог, зато што је поменуо сваки иоле вреднији наслов објављен у Хрватској и Србији после распада Југославије 1991. године. Мада добро знамо да тако нешто на српској страни не постоји, желели бисмо да Гајгерова расправа буде повод научне и стручне реакције првенствено професионалних истраживача прошлости! То значи не на начин како су интернетске свезналице коментарисале чланак др Срђе Трифковића „Ustaša crimes, Serbian victims, numbers and politics: toward a rational debate“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Музеј жртава геноцида, 22. 7. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

8 replies

  1. Охо, па прешли смо отворено на хрватски ПОВЈЕСНИЧАРСКИ ДИСКУРС…КРАСНО!!

  2. „Стереотип„ о 700 хиљада… Овај је изгледа учио од проте Радивоја Круља, чуди ме да на сајту музеја нема публикација проте Радивоја, он је тајође активан у пројекту туђманизације србске историје… http://sabornik.rs/index.php/sabornik-srbsko-ruski/1323-alojzije-stepinac-ratni-zlocinac-ili-srpski-dobrovoljac

  3. Вељко Ђурић
    Срђа Трифковић
    Јован Ћулибрк
    Владимир Геигер

    Четири јахача апокалипсе лажи, фалсификатори историје, оскрнављивачи сећања на невине жртве усташких погрома, практиканти аритметике ревизионистичке подлости, ***** ******, директори, пропагандисти, обмањивачи, фолиранти и лажови, слуге поштовалаца и настављача геноцида над Србима, умишљени стручњаци без струке, ***** неокречени…

    Како вам се рука не осуши, језик не укочи, мисао не следи, срце не замре кад се усудите да пребрајате кости мученичке?

    Нема у вас свести да хрлите у сусрет тренутку када ће вас стотине хиљада очију оних чија су тела била заклана, стрељана, угушена, задављена, раскомадана гледати са тугом, када ваше душе поцрнеле од греховног смрада лажи и обмана буду суновраћиване у понор паклени.

    Тамо вас чека аритметика вечности да бројите и пребрајате сваки тренутак земног живота сваке невине жртве и по милион милиона пута гледате као на филму агонију њиховог умирања у рукама злочинаца.

    Филмско платно ће бити горућа свест и савест злотвора и њиховог сећање на сопствене злочине са којима ће се и ваше сатрулеле душе сјединити у један никад прекинут ланац живог сведочења злочина.

    Несагориви огањ после сопствене смрти оживљене злочиначке савести ће пећи и вас који сте им се уподобили својом улогом у и доприносом у демонској фабрици лажи.

    ****** ******, јахачи апокалипсе лажи, директори, фолиранти, лажови,…

    1
    2
  4. Mi ne znamo ili bolje reci ne zelimo da znamo koliki je broj stradalih u ratu na KiM 1999,a to je bilo pre samo 21 god,a kako cemo da znamo za nesto sto se desilo pre 80 god,problem je u nama,a ko nema broja zrtava nema ni genocida,pogledajmo samo primer Srebrenice tamo su sahranjeni i postradali u saobracajnim nesrecama iz 80-ih,preminuli u bolnicama,bivsi borci koji su imali zelju da budu sahranjeni pored svojih saboraca i sve to i jos mnogo vise ulazi u konacni broj “zrtava genocida”,ima jos jedan veliki problem,a to je pored nase nezainteresovanosti velika sabotaza od kruga dvojke,dakle treba pocistiti mangupe u sopstvenim redovima i poceti sa pisanjem istorije,otvaranjem arhiva i iznosenjem istine na videlo mnogima nece bas prijati,ali ce bar nedodirljivi pred smrt izaci na stub srama,inace ovim tempom ce uskoro u Jasenovcu biti misa za upokojene hrvatske domoljube koji postredase od ruke velikoSrpske hegemonije ,komunistickojevreske zavere u jugoslaviji tamnici naroda.

  5. Музеј жртава геноцида сматра да је текст историчара Владимира Гајгера користан у расправи о броју жртава у Јасеновцу.

    ПОТПУНО СЕ СЛАЖЕМ. Као што је било важно да Немци схвате и признају злочине почињене у њихово име у 2 Св рату, тако је важно да и Хрвати учине то исто. Важно је да се у Хрватској говори о тим злочинима и тим поводом поздрављам Дану Будисављевић чији је филм уврштен у школски програм у ХР и Лордана Зафрановића који ће снимати филм ДЈЕЦА КОЗАРЕ.

    Имам питање за оне који овде, на сајту СС, тврде да неки Срби умањују број српских жртава у НДХ :

    ЗАШТО ИХ ОНИ УМАЊУЈУ ? С КОЈИМ ЦИЉЕМ ?

    2
    1
  6. Slusajte ovu podvalu:
    “Познато је да је на српској страни најприсутнији стереотип о 700.000 уморених Срба у Јасеновцу и да своје упориште има међу оним који се информишу углавном читањем Википедије, Гугла и сличних „извора“
    Svjedocanstvo Srboljuba Zivanovica,Zorke Delic Skibe i svih prezivjelih je dovoljan dokaz,nista vise nije potrebno,ni tih 3000 niti 3 miliona studija ne mogu ih pobiti!
    Ovi sto se bave stereotipom neka malo provjere svoje ïzvore” i one koji ih placaju jer u lazi su kratke noge, pogotovo sa srpske strane jer ce jednog dana morati odgovarati za sve ove gadosti i lazi i negiranja.

    1
    1
  7. Ако су нам важни МИР и БУДУЋНОСТ НАШЕ ДЕЦЕ, онда је важније градити мостове пријатељства са суседима него пребројавати мртве из прошлих ратова. Као што раде паметни народи. После три страшна рата (1870, 1914, 1939) Французи и Немци су саградили заједницу у којој већ 70 година владају мир и просперитет. Заједницу у коју су временом ушли скоро сви европски народи.

    У 2 Св рату Немци су изгубили све : велике територије и на истоку и на западу. Али су се посветили себи, избројали, засукали рукаве и изградили моћну и поштовану државу која има одличне односе са свим суседима. Чак и са највећим непријатељем из рата, са којим заједнички гради већ други гасовод.

    2
    1
  8. @Деда Ђоле

    “Ако су нам важни МИР и БУДУЋНОСТ НАШЕ ДЕЦЕ, онда је важније
    градити мостове пријатељства са суседима него пребројавати мртве
    из прошлих ратова.?!

    “(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) АЈМО, УБИЈ, УБИЈ! ЈЕ**М ВАМ МАМУ ЧЕТНИЧКУ: Овако је
    почела Олуја
    03-08-2020 13:46 Фокус 2 Србија Политика

    Одлука о акцији “Олуја” донета је 31. јула 1995. године на Брионима, када је на
    састанку са тадашњим војним врхом хрватски председник Фрањо Туђман
    изјавио: “Тема наше данашње расправе је наношење таквих удараца да Срби
    практично нестану са ових простора… Имамо подршку Немачке, НАТО-а, а
    делимично и Америке – ствар је хитна!”
    Историја се понавља!
    За Јасеновац / И не само Јасенивац!/ НДХ је имала подршку од Немачке, Ватикана…
    – да треби четнике – Православне Србе, Србкиње и Србчад.

    http://www.pravda.rs/2020/8/3/uznemirujuce-ajmo-ubij-ubij-jem-vam-mamu-cetnicku-ovako-je-pocela-oluja/

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading