Ана Брнабић: Најављено улагање нових 200 милиона долара групације Рио Тинто у Јадар

Брнабић је нагласила да је наставак њиховог пословања на пројекту „Јадар“ код Лознице од изузетне важности за Србију

Ана Брнабић (Фото: Бета)

Председница Владе Србије Ана Брнабић одржала је данас путем видео линка састанак са представницима међународне рударско-металске групације Рио Тинто, на којем је најављено улагање нових 200 милиона долара за даљи развој литијум-бор пројекта „Јадар“.

Како је саопштено из кабинета премијерке „ова одлука је исход усвајања претходне студије оправданости пројекта ‘Јадар’, а компанија Рио Тинто је до сада уложила више од 250 милиона долара“.

Брнабић је нагласила да је наставак њиховог пословања на пројекту „Јадар“ код Лознице од изузетне важности за Србију, посебно у време пандемије корона вируса са којом се суочава читав свет.

Она је навела да је усвајање претходне Студије оправданости за наставак пројекта добра вест и за локалну заједницу с обзиром на то да је на пројекту ангажован велики број људи.

Извршни директор групације Рио Тинто за енергију и минерале Болд Батар је нагласио своје задовољство због блиске сарадње са Владом Србије на реализацији пројекта „Јадар“.

Пројекат „Јадар“ подразумева рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита, чији се почетак може очекивати крајем 2021. године.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Да ли је неко питао како ће тај литијумски експлоататорски пројекат да утиче на здравље људи у Јадру ? Колико ће Рио Тинто да затрује Дрину ? Господину Брнабићу су мало ветропаркићи , цеви за реке и дигитални бизнис. Сад би мало и на батерије .Да им Ема у учионици не затаји.Мало ли је отровне гарежи у Смедереву ? Ставила нам ланац око врата и вуче нас на параду.Кад се потрујемо много ћемо поносни да будемо.

  2. Pri vadjenju zlata u Africi svega 2% ostane u Africi,tako ce biti i kod nas.

  3. А рибе нека пливају леђно.

  4. Sta vam je ljudi, Bolivija je popila drzavni udar zbog litijuma, zar hocete i Srbiji isto da se desi? Ovako se cuva stabilnost zemlje kad nemamo bar S300 🙂

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading