Американци премештају 12 хиљада војника из Немачке у Белгију

АП наводи да су амерички званичници рекли да ће САД вратити кући око 6.400 војника, док ће 5.600 бити распоређено у другим земљама у Европи

Амерички државни секретар Мајк Помпео у посети америчким војницима у бази Графенвер у Немачкој, 7. 11. 2019. (Фото: Јенс Мејер/АП)

Америчка војска представила је данас план о измештању 12.000 војника из Немачке, у складу са наредбом председника Доналда Трампа, наводећи да ће преселити своје седиште из немачког града Штутгарта у Белгију.

Претходно су амерички званичници рекли да САД планирају да данас објаве план о повлачењу око 12.000 војника из Немачке, али су навели да ће скоро половина њих остати у Европи због напетих односа са Русијом, пренео је Ројтерс.

АП наводи да су амерички званичници рекли да ће САД вратити кући око 6.400 војника, док ће 5.600 бити распоређено у другим земљама у Европи.

Званичници наводе да ће неки од планираних потеза почети да се примењују у року од неколико месеци и да ће ваздухопловне и копнене снаге вероватно бити послате у државе, у којима су већ присутни амерички војници.

Планом је предвиђено да 25.000 војника остане у Немачкој.

Трамп је прошлог месеца објавио да планира да смањи број америчких војника у Немачкој на 25.000, оптуживши ту земљу да није успела да испуни циљ НАТО-а у вези са потрошњом на одбрану и да је искористила САД у трговинским питањима, подсећа Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading