Стефан Божић: Истина као неуралгична тачка – почетак разградње наратива шиптарских сепаратиста

Српска Истина, рекло би се, полако пробија помрчину дугогодишње медијске сатанизације Срба

Састанак Александра Вучића и Оливера Вархељија у Бриселу (Извор: Твитер)

Ових дана сведоци смо разних препуцавања и исхитрених реакција поводом незадовољства шиптарских сепаратиста/терориста оним што би се слободно могло назвати подривањем њиховог лажног наратива у вези са српском јужном покрајином Косовом и Метохијом.

Прва ствар која је шиптарским сепаратистима „бола“ очи и скренула пажњу је фотографија настала приликом састанка у Бриселу председника Републике Србије Александра Вучића и комесара ЕУ за суседску политику и проширење Оливера Вархељија која је објављена на Tвитер налогу Вархељија:

Бура коментара се подигла након тога што су поједини про-шиптарски корисници приметили наслов књиге која се налази на сточићу са телефоном и лампом између двојице саговорника и том приликом, будући увређени, тражили објашњење.

Реч је о књизи „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије: Духовно и културно средиште српског народа“[1], која невероватно детаљно и непобитним доказима поткрепљено елаборира тврду историјску и културолошку чињеницу: Косово је неодвојиви и неотуђиви део Србије.[2]

Отуда и разумљиви жучни напади сепаратиста/терориста који у својем арсеналу немају заправо ни један једини доказ који би могли да супротставе само овој једној (уистину бриљантној и свеобухватној) књизи. Наиме, једна оваква едиција која приказује изворну (српску) културну баштину Косова и Метохије свакако је сушта супротност њиховим осведоченим систематским антицивилизацијским активностима и стремљењима.

Крупни план наслова књиге (Извор: Твитер)

Али, руку на срце, свакако да шиптарске сепаратисте/терористе треба разумети: није лако борити се за имиџ савремене, толерантне и мултикултуралне „најмлађе нације у Европи“ када се једанпут на високом званичном нивоу ЕУ прикаже зрачак истине који својом појавом пржи пипке терористичко-криминалне хоботнице премалане у боје модерне демократије.

Иако је недавно све то лепо објаснио уважени господин Дарко Танасковић, бивши амбасадор Србије при УНЕСКО-у[3], морамо скренути пажњу на то да

сви ти шиптарски напади – који се нама (и свима са здравим разумом) чине бесмисленим – заправо сачињавају један од основних вектора њиховог политичко-дипломатског деловања, те самим тим не могу бити бесмислени.

Такве акције су њима насушно потребне како би пажњу скренули са своје уникатне анти-културне баштине: затирања свега онога на шта сам наслов „спорне“ књиге упућује.

Прве стране књиге „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије: Духовно и културно средиште српског народа“

Ови напади показују својеврсну неуралгичну тачку шиптарских сепаратиста/терориста, а то је да приказивање истине у круговима међународне заједнице на високом нивоу заиста боли – јер подрива сам њихов наратив у којем су они нека „аутохтона нација“ која има своју међународно признату „државу“. Свакако сјајна порука за понети за наше дипломатске структуре које имају потенцијал да међународну публику анимирају и придобију њена „срца и умове“ за српску страну приче, што је и сама срж дипломатске активности…

У истом светлу може се разматрати и недавна Инстаграм објава познате певачице албанског порекла Дуа Липе која је ових дана негодовала поводом начина представљања Косова и Метохије на Eпловој апликацији дигиталних мапа… Опет, матрица понашања је репродукована:

стимулус (истина) и одговор (реакција на неуралгичну тачку).

Ово је већ порука за понети за наше познате јавне личности и симпатизере: не треба пропустити ни једну једину прилику да се афирмише становиште српског народа о Косову и Метохији.

Ипак, оно што је можда и најзанимљивије јесте то да чак ни страни спонзори и главни савезници Шиптара више не могу у потпуности да подрже лажни наратив шиптарских терориста.

Погледајмо одломак о „Косову” из: „The CIA World Factbook 2020-2021.

Косово

Централни Балкан је био део Римског и Византијског царства пре него што су етнички Срби мигрирали на територије савременог Косова у 7. веку. Током средњовековног периода, Косово је постало центар Српског Царства и доживело је изградњу много важних српских верских објеката, укључујући и многе архитектурно значајне српске православне манастире. Пораз српске војске у Косовској бици 1389. довео је до пет векова османске владавине током које су се велики бројеви Турака и Албанаца населиле на Косово. До краја 19. века Албанци су заменили Србе као доминантна етничка група на Косову. Србија је повратила контролу над регионом од Османског царства за време Првог балканског рата 1912. После Другог светског рата, данашње границе Косова су одређене када је Косово постало аутономна покрајина Србије у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ). Упркос законским повластицама, албански национализам се повећао 1980-их, што је довело до немира и позива на независност Косова.“

Извор: ЦИА

А што се афирмације српског становишта тиче, одличан документарац Бориса Малагурског са титловима на више језика, Kosovo: A Moment In Civilization (2017), премијерно је приказан на You Tube-у 29.03.2020.

Такође је пажњу привукао и спот православног холивудског глумца Џонатана Џексона за песму „Косово (свих жалосних радост)/Kosovo (Joy of all who sorrow)“ са канала задужбине манастира Хиландарa, премијерно приказан на Видовдан 2020 године.

Интересантна је суштина Истине. За једне је неуралгична тачка која проузрокује болне трзаје, а за друге је мелем за ране, потврда људског достојанства и својеврсно задовољење.

Српска Истина, рекло би се, полако пробија помрчину дугогодишње медијске сатанизације Срба…

Догодине у Призрену!


[1] The Christian Heritage of Kosovo and Metohija: The Historical and Spiritual Heartland of the Serbian People, доступна у скенираном pdf формату на линку: https://online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html

[2] https://christian-heritage.eserbia.org/



Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

9 replies

  1. Znate li kad ce satanizacija da prestane?
    Kad se slomi ono sto se sad naziva “Imperija”.
    Satanizacija Srba je njima jedan od kljucnih instrumenata u igri protiv nas, i provlaci se svuda.
    Pogledajte samo americke serije i filmove.

    Slom “imperije”, na zalost, ne znaci da ce negativni stereotip o nama nestati.
    Treba se samo setiti Vandala i rimske imperije, taj stereotip je opstao do danasnjeg dana, a radi se ustvari o jednom izuzetnom narodu, sa visoko razvijenom kulturom, umetnoscu itd. Imali su samo jedan greh – nisu hteli da se pokore imperiji.

  2. “Интересантна је суштина Истине. За једне је неуралгична тачка која проузрокује болне трзаје, а за друге је мелем за ране, потврда људског достојанства и својеврсно задовољење.”

    >>>>> Истина? Коме је потребна истина у постмодерно доба? То је тако ретро.

    @ Мистер Икс

    Интересантна је та опсервација за Вандале. Да ли случајно знате којим су језиком је говорио тај ”изузетан народ са развијеном културом, уметношћу, итд”? говорили Вандали? А којим језиком војсковођа који их је у име Империје покорио? Хвала.

  3. @Mister X Негативни стереотип није нешто што је са неба пало и ето затекло се ту где јесте. Он се пажљиво и смишљено гради путем медијских кампања које имају јасно дефинисан циљ и које не бирају средства за његово достизање.
    То значи да како се гради, тако исто може и да се разгради, само проблем је у томе што и тај подухват мора бити рађен систематски темељно и плански.
    Ово је битка на свим пољима:Ж, од домаћег школства и издаваштва до филмске индустрије и међународних односа.
    Питање је само зашто држава Србија нема адекватну стратегију у том погледу…

  4. @Popo “Истина? Коме је потребна истина у постмодерно доба? То је тако ретро.”

    Ако узмемо као чињеницу да доба пост-истине носи са собом њену ”застарелост” и самим тим небитност, да направимо мали оглед овде:

    Како бисте се осећали када би вам неко физички јачи од вас лупио шамарчину од које вам се заврти у глави, окренуо се и смешкајући се отишао међу људе као да се ништа није десило?

    А) Пробали бисте да алармирате јавност, осветите се, опростите му, итд..
    Б) Окренули бисте се и смешкајући се отишли међу људе као да се ништа није десило (шамар није био баш толико јак)

    Нихилистички однос према важности истине не умањује њену важност,
    као што ни варијанта Б не би умањила чињеницу да вам је неко ударио шамарчину.

    Можда грешим. Можда данас то није више није ни битно, шамарач, шамарани свеједно.
    А можда сте били крајње саркастични, па у том случају делимо став 😉

  5. @ Јеремија

    У одласку без повратка сам али сам видео Ваш коментар. Мало је дужа предисторија и вероватно се не бих јавио да аутор није у пар реченица дотакао трала-ла суштину. Не бих хтео више да тривијалношћу својих питања производим мазохизам са 100-струким ефектом па ћу само потврдити последњу реченицу. Једино сам чекао Мр Икса да нам одговори оно за језик ‘изузетних и културних’ Вандала (>>'(В)Андалузија’) као и Белисаријуса (Велизара) али мислим да нећу дочекати. Живи и здрави били.

  6. @Popo

    Поштовани,
    Слутим ли да остајем(о) без Ваших упечатљивих коментара? Немојте… Значајни су ми…

  7. @ Зоран Николић (Ваљево)

    Ево, драго ми је да завршим одговором на Ваш коментар (не само због ‘земљаштва’) мада га вероватно нећете ни видети. Половина горњег коментара јесте пола сарказам али друга половина је нажалост истина. Колико ми је време дозвољавало, писао сам коментаре на разне теме када сам мислио да имам шта да кажем. Једна од тема која је јш увек табу у српском друштву је његова стара историја. Многе ствари у недавној прошлости и актуелној политици имају тамо своје корене и без њих је тешко разумети савремене догађаје и однос Запада према српском народу укључујући и све око Косова. У томе сам се, не само овде, сусрео са најгорим цртама нашег српског карактера које не треба нити је могуће крити.

    Неке од њих је проф. Ломпар описао у својој књизи о самопорицању. Разочаравајуће је да је и он сам допринео својим игнорисањем фалсификата кључне епизоде из српске историје која је такође темељни камен светске историје, иако седи у Покрету са више историчара и других мислећих људи. Заједничко свима њима, укључујући и Заступника, је да су по том питању де факто на позицијама српских непријатеља. Прокламована ‘Лаж о Косову’ се не разоткрива нити доводи у питање. Аутистично понашање ове самозване елите има скоро исте ефекте као и отворена издаја ‘другосрбијанске’ провинијенције.

    Заиста морамо сачекати једно велико српско перо да нам објасни патологију овог колективног ћутања. Мислим да тај феноменон мешавине мазохизма, конформизма, ароганције, лажног елитизма, недостатка храбрости и аутошовинизма још нема своје име и биће неоходно сагледати га из више углова пре него што се окренемо нашој прошлости али и будућности.

    На крају, модератор овог блога и један од потписника Покрета, правећи спрдњу од трагања за истином најблаже речено није био на нивоу задатка. Ви у здрављу наставите са Вашим коментарима који често у себи носе искрице наше исконске предачке мудрости.

  8. @ Popo

    Хвала што сте резимирали оно што је Ваша стајаћа тема.

    Срећан пут и више успеха на другом сајту (не заборавите да понесете и оне паре којима сте нам “претили” 🙂 )

    Свако добро од Васкрслог Господа
    Александар Лазић

    ПС. Посебно хвала на критикама које сте упутили мени. Нема шта ни да додам ни да одузмем, осим да је Истина Једна и у Једном, сви остали који мисле да имају тапију на Истину треба да се добрано замисле.

  9. Глобалистичка пропаганда, очигледно изданак католичке, нема проблема са чињеницама: уколико чињенице не одговарају наративу – утолико горе по чињенице. Они смишљају изузетке и изузетке изузетака већом брзином него што истина стиже да их побије.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading