Стеван Станојевић: Србија у канџама Мрачне тријаде

Основна карактеристика свих чланова тријаде, и оно што је чини „мрачном“, јесте мањак емпатије, односно саосећања према другима

Стеван Станојевић (Извор: Лична архива)

Још једни избори су завршени уз стандардни пакет нерегуларности, уцена, застрашивања, обећања. Др Тиодоровић је пребројао око педесет најављених избора у свету[1]. Отказаних. Србија је прва која је одржала изборе услед пандемије. Пандемије током чијег је трајања противуставно уведено ванредно стање, а становништво било изложено контрадикторним изјавама и мерама од стране власти која је показала немоћ да стане иза сопствених одлука и понашала се неодговорније од сопственог народа. Онда су мере нагло укинуте, игране су утакмице уз присуство публике, одржавани предизборни скупови, званична предизборна кампања, становништво се опустило. Само дан после избора опасност од новог вируса је враћена на дневни ред.

Да ли неко верује да је вирус био уљудан и обуставио своје активности док прође кампања, па се вратио са одмора?! Наравно да не! И то само на основу здравог разума. Поред тога, појавила су се открића о заташкавању података о броју заражених и умрлих и огласио се и др Панић, председник синдиката лекара и фармацеута Србије: Грађани Србије морају да схвате да су обманути да би се одржали избори [2].

Заправо, ситуација је опаснија него у време ванредног стања, а стравични догађаји из Новог Пазара су први доспели у жижу јавности. Намерно нећу користити бројеве и статистичке податке који би доказали опасност ситуације. Људи нису бројеви. Тешке судбине болесника иду на душу лицемерној власти и онима који их подржавају. Споменућемо само два потресна сведочења која описују такве судбине. А има их безброј широм Србије.

Млади специјалиста оралне хирургије Дино Мустафић је, после боравка у болници у којој се лечио од новог вируса, рекао да су се људи гушили и умирали у најгорим мукама, јер није било кисеоника за све, а особље болнице је у сузама одлучивало ко ће живети[3].

Посету премијерке Србије и министра здравља болници у Новом Пазару прекинула је Сенида Јашаревић, чија је мајка преминула од Ковида 19, а отац јој је болестан. Том приликом је кроз плач рекла премијерки: Зар су избори били важнији и вреднији од наших живота? Од наших мајки, наше браће? Омладина нам умире! Лаж је да имамо кисеоника, да имамо здравствених радника, да имамо услове… Немамо ништа, општи је колапс! Немојте нас правити, молим Вас, више будалама! Изјаве нам не требају лажне. Прошли су избори[4]!

Извор: Снимак екрана

Након тога је председник државе, по ко зна који пут, у свом манипулаторском маниру строгог али мученички пожртвованог оца нације, свалио кривицу и (не)одговорност на студенте и народ и објавио да ће увести нове мере забране кретања. Грађане које је власт непосредно пре тога позивала да изађу из куће и гласањем дају легитимитет монтираним изборима, сада желе да затворе?!

Народу је прекипело. Уследили су протести против диктатуре и ужас полицијске бруталности и дивљања над голоруким, недужним људима и случајним пролазницима, о чему сведоче бројни снимци и фотографије. Гажење главе ногом приликом хапшења, пребијање случајних пролазника, снимак у коме сам избројао да укупно шеснаест припадника полиције удара немоћног младића који лежи на асфалту… Посебно бих скренуо пажњу на случајеве насиља над женама и децом[5]. Пре три дана је дим сузавца ушао у породилиште. Полицајац је у Новом Саду аутистичног дечака који је случајно возио бицикл на улици у време протеста, оборио, шутнуо у главу и ударио његов бицикл о тло[6].

Грађани су узнемирени овим насиљем над немоћнима, над сопственим народом и чињеницом да је могуће да неко овако хладнокрвно стави политичке интересе изнад људских живота.

Извор: Снимак екрана

Шта је то Мрачна тријада?

Мрачна тријада је релативно нови концепт у психологији личности, предложен од стране америчких психолога Паулуса и Вилијамса 2002. године[7]. Обухвата црте психопатије, нарцизма и макијавелизма. Ове три врсте црта се у неким аспектима преклапају и сличне су. То су особине које је могуће наћи и у општој популацији, не само у клиничкој и популацији особа са антисоцијалним и криминогеним понашањем. Основна карактеристика свих чланова тријаде, и оно што је чини „мрачном“, јесте мањак емпатије, односно саосећања према другима.

Приручник за дијагностичку класификацију препознаје патолошки нарцизам као поремећај за који је потребно да особа има минимум пет од следећих карактеристика[8]:

  • велики доживљај сопствене важности (често без основа);
  • преокупација фантазијама о неограниченом успеху, моћи, лепоти, идеалној љубави;
  • веровање да је она или он “специјалан” и јединствен и да једино може бити схваћен или повезан од стране посебних људи са високим статусом;
  • захтева прекомерно дивљење;
  • има осећај права, које је неразумно очекивање специјалног третмана или покоравање његовим очекивањима;
  • искоришћава друге да постигне своје циљеве;
  • недостатак емпатије;
  • завиди другима или верује да други завиде њему;
  • показује арогантно, надмено и охоло понашање или став.

Да ли вам ово однекуд делује познато?

Извор: Фејсбук

Психопатија је повезана са особинама као што су неосетљивост, мањак саосећања и емпатије, манипулација, импулсивно трагање за задовољством, непредвидиво и антисоцијално понашање. Овакве особе показују мањак страха од казне, неодговорне су према другима и склоне искоришћавању других[9].

Нарцизам, психопатија, макијавелизам – пирамидална структура моћи у Србији

Макијавелизам подразумева дугорочну усмереност на остваривање личних циљева помоћу свих потребних и расположивих средстава, уз неки вид раскида са оним што се у одређеној култури сматра моралним и часним понашањем. У тежњи ка циљу, победи и сопственој моћи, макијавелиста је склон формирању корисних савеза са другима, себичан, емоционално хладан и мало забринут за друге људе. При томе још заинтересован за новац и личну материјалну добит[10]. За разлику од претходне две категорије, код којих се делује импулсивно и тежи ка доминацији и искоришћавању у датом моменту, без размишљања о дугорочним последицама, макијавелизам карактерише стратешко дугорочно планирање тих намера.

Да ли вам се чини да у Србији имамо на снази једну пирамидалну структуру моћи којом доминирају ове црте? На врху су особе (или особа) код које доминирају нарцизам и психопатија. Затим, средишњег дела прорачунатих макијавелиста, са солидним учешћем у моћи. Испод њих, слој нешто мање битних макијавелиста, оних које народски зовемо „ситним душама“, који гледају своје интересе и урадиће све што им се каже да их заштите. Хоризонтално раме из раме поред њих је поштен и савестан народ који се бори, труди, трпи, или бежи из овог патолошког система у коме не може одржи своју позицију.

Глобални проблем времена у ком живимо је што су овакве црте, у свом супкллиничком и законом дозвољеном облику, заправо пожељне за нечији напредак у послу и друштву. И стручним и нестручним лицима може бити тешко да их уоче на први поглед, и на основу разговора, због површног шарма који особе са овим цртама поседују[11].

Такође, код прорачунате, интелигентне особе, црте мрачне тријаде могу да подразумевају имање когнитивне емпатије. То значи да неко разуме како се други осећају и шта може да их повреди или разљути. Он онда то неће урадити, али не зато што му је жао, већ само зато што би то могло да се одрази негативно на његове личне циљеве и корист. Таква особа ће, на путу до свог циља, бити опрезна или чак понизна пред ауторитетима и шефовима, када год може да се открије њена права природа. Ако добије моћ и над онима над којима има моћ, може се понашати сасвим другачије.

Свакоме ко је икада чуо за појам психопата се чини да овде нешто недостаје. Вероватно вам је, код помињања психопатије, прво пала на памет слика помахниталих серијских кољача из филмова, или серијских убица попут Ханибала Лектора. Да би неко тако отворено показивао мрачњаштво о ком говоримо, некада није потребно само то што има моћ и позицију које му омогућавају да тим показивањем не може бити угрожен. Потребно је још да у томе ужива. И онда говоримо о новој димензији, о садизму. Такође серијске убице и психопате овог типа, имају искривљен и бизаран начин размишљања који зовемо шизотипалним мишљењем. Оно се одражава нпр. кроз симболику у избору жртве или специфичном начину на који врши дело, што често виђате у филмовима. Иако су овакве комбинације црта јако ретке у популацији, нажалост, чини ми се да ни оне нису заобишле допринос страдању и понижењу овог народа.

Садизам над властитим народом

Ако од 365 дана у години, изаберете да баш на годишњицу почетка последњег бомбардовања доведете Герхарда Шредера, једног од иницијатора тог злочина, да му жртве тих траума аплаудирају[12], или ако изаберете да баш на дан почетка бомбардовања Србије од стране Немачке из 1941. обојите фонтану престонице у боје немачке заставе, да ли ми говоримо о симболици једног садизма над властитим народом[13].

Еволуција је доказала да у заједницама увек постоје јединке које ће бити себичне и стављати своје потребе изнад потреба заједнице. Такође је показала да у таквим заједницама на крају или превагне заједништво, или оне пропадају. И како је Роберт Скаполски, изванредни професор са Станфордског универзитета, објаснио на свом курсу из Еволуције људског понашања, и бактерије функционишу и одржавају заједницу овим принципом[14].

Упркос чињеници да бактерије, најнижи облик живота, знају то, изгледа да овај народ још увек не зна да ће, или променити нешто, или пропадати све дубље и дубље притиснут канџама мрачне тријаде.

Аутор је психолог и педагог, оснивач Центра Психонега


[1] https://youtu.be/CbHzmYn9jVU

[2] http://rs.n1info.com/Vesti/a612546/BIRN-Broj-umrlih-i-zarazenih-od-korone-visestruko-veci-od-zvanicno-saopstenog.html

[3] https://www.nedeljnik.rs/ne-mozete-da-spavate-strah-se-uvuce-u-kosti-ljudi-su-se-gusili-u-najgorim-mukama-potresna-ispovest-zubara-iz-novog-pazara-koji-se-izborio-sa-koronavirusom/

[4] https://nova.rs/drustvo/novi-pazar-zar-su-izbori-bili-vazniji-od-nasih-zivota/

[5] https://www.youtube.com/watch?v=0qyNGk-Pj_w

https://www.facebook.com/menesuposlaliizstaba/videos/2722492484695291/

https://www.facebook.com/tamara.mitic.96/videos/3080364125366085/

https://www.facebook.com/watch/?v=3783075515043025

https://www.facebook.com/cuvarivatre/videos/280737100007188/

[6] https://luftika.rs/autisticni-mladic-policija-napad-novi-sad/?utm_source=fb_page&utm_campaign=publer&utm_medium=Luftika&fbclid=IwAR0Kkrcrt_5_ywAZ7eWlH3MJMh3kOI3tSgOBBQ8L2Xin53P_PSxttC0VN2U

[7] Paulhus, D.L., & Williams, K.M. (2002). The dark triad of personality: Narcissism, Machiavellianism, and psychopathy. Journal of research in personality, 36(6), 556-563. doi:10.1016/S0092-6566(02)00505-6

[8] Back, A., Freeman, A., Davis, D. (2012). Kognitivna terapija poremećaja ličnosti. Zagreb: Naknada Slap

[9] Hare, R.D. (2003). Manual for the revised psychopathy checklist. doi:10.1016/j.paid.2005.07.006

[10] Mchoskey, J.W. (1999). Machiavellianism, intrinsic versus extrinsic goals, and social interest: A self-determination theory analysis. Motivation and Emotion, 23(4), 267-283. doi:10.1023/A:1021338809469

[11] https://youtu.be/VlVUhMkZN8Y

[12] https://www.danas.rs/politika/vucic-pozvao-sredera-na-skup-na-godisnjicu-bombardovanja/

[13] https://www.blic.rs/vesti/beograd/podrska-nemackoj-veceras-je-beograd-svetleo-u-bojama-zastave-ove-drzave-u-znak/2k5dwj5

[14] https://youtu.be/Y0Oa4Lp5fLE



Categories: Судбина као политика

Tags: , ,

6 replies

  1. Мртви смо

    Старо сајмиште; Сајам
    Исто све; разглас жубори
    Издајте душу у најам
    Владар нам к’о стоци збори

    Закрпу на образ мећем
    Лик без лица y колони
    Ужасно споро се крећем
    Прекасно аларм нам звони

    Често нам пиштољ на челу
    Шифру за снове да дамо
    Кошмар; бомба у тијелу
    Мртви смо само не знамо

    Момчило

  2. … за Мрачну Тријаду у чијим је канџама Србија.
    Од сада ћу чланке искључиво да читам почев од извора:
    Н1, Недељник, Нова, Блиц, Луфтика … каква линија одрбане!

    Али, тако ми протестантске етике, има их више од три а нисам их ни побројао све ?!?

    Папир трпи све, нарочоито онај на којем СЗО исписује ревизије Међународне класификације болести. Само на томе сличном парчету хартије нарцизам, психопатија и макијавелизам могу се ставити у исти кош. Тачније – психопатија уметнути између друга два поменута.

    Од “науке” (ето сад можемо да се дохватимо и осталих извора) која непрестано рашчлањује људско биће можемо да очекујемо помоћ таман колико од Луиса Керола (испратите @Есеј о злој беби). Или Алистера Краулија.

  3. @Е баш леп шлагворт…

    Ваш коментар је посве надрастао текст. Светла монада која не рашчлањује, но зацељује… Хвала.

  4. Одавно нисам прочитао текст који на бољи и сажетији начин објашњава методику и психијатријско-психолошку природу садашњег – односно садашњих властодржаца. Мислим да аутор једино греши када, описујући најнижи ниво пирамиде власти – како он каже “нешто мање битних макијавелиста, оних које народски зовемо ` ситним душама`…“ наставља: “Хоризонтално, раме уз раме поред њих је поштен и савестан народ који се бори, труди, трпи, или бежи из овог патолошког система у коме не може да одржи своју позицију“. Мислим да је ово сврставање најширег слоја народа “ХОРИЗОНТАЛНО, раме уз раме поред…“ велика грешка. Треба да стоји “ИСПОД ЊИХ“, јер је тај најшири слој баш она база пирамиде коју дави и притиска тај патолошки пирамидални систем “мрачне тријаде“.
    Разочаравајуће је да из до сада малобројних коментара нема ни мало симпатије за овај текст и разумевања потребе за заједништвом у отпору том систему. Провејавају само неразумевање и зловоља. Зато има основа за страх да се све може завршити и – како аутор наводи на крају:
    “Упркос чињеници да бактерије, најнижи облик живота, знају то, изгледа да овај народ још увек не зна да ће или променити нешто, или пропадати све дубље и дубље притиснут канџама мрачне тријаде“.

  5. Ево како ја то читам, @стари доктор.

    Угрубо чланак можемо поделити на неколико целина:
    – преглед политичко-пандемиолошко-политичког стања у Србији са освртом на Нови Пазар и полицијско насиље
    – увод у “реалтивно нови концепт у психологији личности” (Мрачна тријада), Приручник за дијагностичку класификацију патолошког нарцизма и психопатију (уз питање: “Да ли вам ово звучи познато?”)
    – увођење макијавелизма као психолошке (?!?) категорије и међуљудског односа (уз питање: “Да ли вам се чини да у Србији имамо на снази једну пирамидалну структуру моћи којом доминирају ове црте?”

    Сваки део овог текста за себе има свој смисао а ја ни са једним не бих да полемишем али ћу дати свој одговор на читаоцу постављена питања.

    1) Да ли ми звучи познато?

    Према Фројду, нарцизам је нормална фаза у развоју детета, а сматра се поремећајем када се појави након пубертета. На страну што се ни са Фројдом не бих сложио (ни по овом питању), немам проблем да са децом спавам а попишан будим. Наравно да је импозантан проблем што се инфантилност попела на ниво идиократије.
    На једном месту аутор каже: “Глобални проблем времена у ком живимо је што су овакве црте, у свом супкллиничком и законом дозвољеном облику, заправо пожељне за нечији напредак у послу и друштву.” Такво мишљење лепо пристаје ономе што хоћу да кажем овде.

    2) Да ли ми се чини да у Србији имамо на снази једну пирамидалну структуру моћи којом доминирају ове црте?

    У вези макијавелизма упућујем на https://stanjestvari.com/2020/02/25/vojislav-todorovic-cilj-opravdava-naslov-vladalac/ , нарочито на коментаре дате од Komentar ceka izvinjenje.

    Психопатија и садизам у Србији?

    “Вероватно вам је, код помињања психопатије, прво пала на памет слика помахниталих серијских кољача из филмова, или серијских убица попут Ханибала Лектора,” каже аутор.
    Не. Прво ми падну на памет помахнитали серијски кољачи са Цера и подриња, затим они из НДХ а раме уз раме са њима и “ослободиоци”. Неправедно би било издвојити и оне који највише воле да бомбардују на Васкрс, и то више пута док међу собом све време ратују. Аутор је подсетио на Шредерову посету али издвојити остале из овог контекста, психолошке и политичке очеве и оце ових данашњих, најблаже речено је кратковидо. Истини за вољу – нема о томе филмова.

    Само у том контексту могу да прихватим констатацију “Иако су овакве комбинације црта јако ретке у популацији, нажалост, чини ми се да ни оне нису заобишле допринос страдању и понижењу овог народа.”

    Колективно пресликавање психопатолошких особина на групе врло је опасна работа али изгледа да је за поједине колективе примењива. Мишљења сам да то, што се лечења људи тиче, није у складу са лекарском етиком али ја нисам лекар па себи могу да дозволим.

    Хвала аутору на подсећању: не смеју да се забораве злочини довођења Шредера и бојења фонтане престонице у боје немачке заставе. И ја бих одатле кренуо путем еволуције, али не “еволуције” и знања бактерија већ еволуције болести којој је текст посвећен.
    Структура моћи у данашњој Србији не чини овакве ствари зато што је оболела већ зато што је за то брижљиво припремана. Извесно је да и за саму припрему мора постојати нека историја болести али од самог чињења још теже се оболева.

    Да поновим, свака целина овог текста има свој смисао а ја ни са једном не бих да полемишем.

    Нисам ни политичар али ћу на цео текст дати још једно виђење везано за политички контекст.

    Мисаони поступак у коме се између нарцизма и фашизма (у овом случају макијавелизма), умећу разне (економске, климатске, политичке) научне теорије, у овом случају колективно-психолошке, врло је сличан поступку који се на “западу” лепо може пратити нпр. од 2016. од када се користи као оруђе у рукама медија “главног тога” у борби против Доналда Трампа. Тачније: против онога што би Доналд Трамп требало да симболише.

    Како су се Трамп и Вучић (односно оно што би требали да симболишу) нашли на мети истог оруђа било би врло корисно размотрити.

    Не мислим да је аутор један од њих али носиоци овог оруђа у нас, уз својску подршку појединих “извора” које аутор наводи, својски су се потрудили да потпуно узјашу побуну против тог истог Вучића и да јој дају сваки други смисао од оног који је изворно имала.
    И да јој уз то налепе руско-фашистичку-распоп етикету. То је такође врло значајно питање за разматрање.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading