Миша Ђурковић: Мали корона вирус оставио трајни задатак човечанству

Систем за надгледање током пандемије изузетно је напредовао, што је дугорочно озбиљан проблем јер се поставља питање да ли ћемо моћи да вратимо те слободе, упозорио Миша Ђурковић

Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

БЕОГРАД Директор Института за европске студије Миша Ђурковић каже да је свет доста научио из искуства са корона вирусом у претходних неколико месеци, али нагласио је да је овај, како га је назвао, мали вирус оставио трајни задатак човечанству да се припреми за стално прилагођавање и еволуирање својих система у областима економије, друштва, образовања, а и у домену поделе улога у заједници и породици.

„На социолошком нивоу имамо читав низ земаља који су кренуле у неко постепено отварање, али једна од последица пандемије је чињеница да је скоро 30 одсто економије прешло на рад о куће“, казао је Ђурковић за Танјуг и додао да постоје читави сегменти где је то реално могуће, од финансија, преко ИТ сектора који омогућава да радите било где.

Међутим, наглашава он, то отвара друге проблеме у смислу координације, тимског рада, међусобних односа…

„Можда је ово сада боље за породице, јер људи су у овом периоду могли да буду заједно са породицама, родитељи су се мало више бавили својом децом него што би иначе, али сада се отвара и велико питање продуктивности“, скреће пажњу Ђурковић.

Каже да по том питању још не постоје озбиљна истраживања, јер је, наводи, реч о веома кратком периоду, али да је очигледно да се неке ствари померају.

„Последица тога је да све фирме морају, попут државе, да праве план. Код нас је већ припремљено за целу следећу годину. Министарство просвете има онлајн програме за читаву следећу школску годину. Било је принуђено да их припреми преко лета да не би дошло у ситуацији као што је била уочи пандемије“, објашњава Ђурковић и додаје да ће сви ти програми морати прилагођавати и комбиновати у зависности од тренутне ситуације и процене епидемиолошке ситуације.

Каже да то отвара читав низ проблема с којима се људи нису бавили у периоду пре пандемије.

„Ако родитељи иду на посао поставља се питање ко чува ту децу и ко ради с њима. У сваком случају оно што је евидентна последица јесте ниво образовања те деце. Ниво провере њиховог знања ће свакако бити нижи него у случају да сва деца нормално иду у школу”, истиче Ђурковић.

Али, наводи он, све је то нешто које ће људи морати да урачунају и да се према томе прилагоде.

„Ако се ово настави још пар година то ће довести до еволуирања система који ће морати много боље и интензивније да функционишу. То је само један део ствари који се мењају у систему организације посла и систему образовања”, објашњава Ђурковић и наглашава да нова реалност захтева проналажење веће имагинације.

Ђурковић такође подсећа да је у свему овоме јако битан психолошки моменат у коме човечанство мора да се „издефинише” и схвати да све ово стоји као трајни задатак, јер, како наводи, појављивање неког новог ковида-20 за годину или две, води у смеру креирање такозване трајне нове ситуације.

„Данас ми и даље функционишемо по моделу да је ово нешто што привремено траје у нади да ћемо се вратити у нормалан систем за пар месеци или када дође вакцина, а заиста може да се деси да се ово продужи“, објашњава Ђурковић.

Фото: Pixabay

На питање који су области највише погођене током пандемије, Ђурковић пре свега каже да је проблем то што су економски трошкови огромни због чега се дугорочно гомилају дугови у свим земљама.

„САД су наштампале толико новца и задужили су се више него у претходних 20 година. Само у овом периоду преко 40 милиона људи у тој земљи је остало без посла, а врло је могуће да ова ситуација директно одлучи ко ће победити на председничким изборима, ако се настави такав ниво незадовољства. Многе привредне гране су нестале потпуно“, каже Ђурковић.

Додаје да је пре свега реч о сектору туризма, што је видљиво у и нашем окружењу.

„Други сегмент представља то што је ово трајни проблем за човечанство јер се показало да је овај мали вирус, који је настао не знамо како, врло могуће резултат неких експеримената у биолошким ратовима“, упозорава Ђурковић и додаје да су добро познато да се у Вухану налази једна од најважнијих лабораторија за експериментисање.

Поред државног сектора, сматра Ђурковић, и корпоративни сектор има једнако много капацитета и ресурса да експериментише, што може изазвати последице које можда неће моћи да се контролишу.

„Поставља се питање, ако се ово са короном реши, да ли ћемо за годину или две опет имати исту ситуацију и какве ће онда цене трошкова бити“, каже он и додаје да су наплате кредита можда тренутно одложене, али да ће се пре или касније рате повећавати и све доћи на наплату.

Последњи сегмент проблема и последица пандемије јесте однос према приватности и напретку био-технологије, каже Ђурковић.

„Одједном су системи за надгледање постали потпуно легитимни. Народ тражи да се што више употребљавају, верујући да ће се на тај начин смањити могућност за заразу, а то директно и пре свега угрожава западна друштва која су навикла на сферу приватности, на могућност да се ипак не води рачуна о сваком кораку који направите, да можете да бирате с ким и како ћете да улазите у комуникацију, да токове новца ви можете сами да регулишете, а не да то постаје обавеза тако што сви прелазе на електронско плаћање“, каже.

Подсећа да је систем за надгледање током пандемије изузетно напредовао, од употребе робота до препознавања лица, те наводи да је то дугорочно озбиљан проблем јер се поставља питање да ли ћемо, после евентуалног завршетка пандемије, моћи да вратимо те слободе или ће трајно остати угрожене.

Када је реч о управљању пандемијом, Ђурковић каже да су се земље на веома различит начин суочавале са пандемијом, али да је заједничко то што ће сви они морати да се прилагођавају док се не пронађе ефикасна вакцина.

„У Ирану, земљи која је под озбиљним америчким санкцијама, укључујући и медицинску опрему, једнаки број људи се заражавао и умирао на дневном нивоу“, наводи Ђурковић и подсећа да је њихов врховни вођа ајатолах Али Хамнеи јавно рекао да не може да се издржи ситуација са трајним карантином јер би у том случају људи умрли од глади због лоше економије, те да ће морати да прихвате реалност да један део људи умре како би преживела читава нација.

Ђурковић наводи да је слична ситуација и у Латинској Америци, у земљама у које је вирус касније дошао, али је убрзо експлодирао, попут Бразила, Перуа и низа других земаља на том континенту.

С друге стране, каже да је Немачка светлији пример, јер се на врхунски начин суочава са епидемијом.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТВ, 26. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Моје скромно мишљење је, да човечанство нема представу да се налази у мрачном лавиринту догађаја, нити на која врата је у њега уведено. Прозорљивији виде да нисмо понели Аријаднино клупко, али још увек нико од њих не поставља питање, у чијем се лавиринту налазимо и када смо закорачили у њега?
    Теорија каже, да ће творац лавиринта “ослободити” оних пет стотина милиона људских љуштура, које успеју да испразне себе од сваког садржаја.

  2. Као код параноје – сва накнадна размишљања и одлуке су смислени, осим основе, која је погрешна. Аутор није навео колике су то жртве од короне у Ирану, нити је овогодишњу смртност у тој земљи поредио са смртношћу протеклих година. Још гора прича са Бразилом, где су подаци апсолутно непоуздани, на пример, локалне власти пријавиле болницу са 5000 оболелиих и 200 умрлих а онда се испоставило да тамо нема никога. И поред Шведске чија влада није наметнула сумануте “епидемиолошке” мере затварања здравог становништва и нарочито Белорусије, која је за разлику од Шведске при томе заштитила једине које је било потребно заштити – старе и болесне иста прича о смртоносном као куга вирусу наставља се и даље, иако не постоји ниједан ваљан доказ који то потврђује. Да ли је аутору познато да у Белорусији нема скока смртности у односу на претходне
    године? С друге стране у Шпанији од 27 000 смрти приписаних корони 20 000 су стари људи умрли по старачким домовима који су махом остаљени да скончају услед НЕБРИГЕ а не од короне! На крају дошле цивилна гарда и војска да проваљују врата и дезинфикују и тамо затекле немоћне људе мртве или полуживе у потпуно празним установама! Слична прича и у Шведској, Немачкој, САД. Нису ношене маске, болесници са респираторним инфекцијама су стављани у исте просторије са онима који су без симптома, особље је излазило и улазило у установе и просторије без заштитног протокола итд. Али то, наравно, није тема за истраживачко новинарство. Бонус питање – ако наведени вирус вршља по свету без сезоналности, зашто онда нема и даље пандемије током лета у Европи?
    Код нас, везано за нове скокове, жаришта и џепове, оболели махом наводно имају обостране пнеумоније? Које пнеумоније? Имати бронхопнеумонију и ЛОБАРНУ пнеумонију је небо и земља! Дијагноза пнеумонија се сада изгледа поставља PCR тестом и рендгеном, који је ПОМОЋНО дијагностичко средство. Где нестадоше oпште методе кличничког прегледа у дијагностици? Где нестадоше сви остали вируси, рикеције и бактерије? Признање обдуцената патолога да они више не утврђују узроке смрти и да је у ствари о наводним узроцима смрти наводних жртава ковида пензионисани професор прочитао на непостојећем сајту остало је потпуно скрајнуто?!
    На крају, што се тиче недавног пораста респираторих инфекција у Србији (што је неспорно али и ништа алармантно) нико од метеоролога да нам каже да је упоследњих два месеца влажност ваздуха у нашој земљи највиша у Европи. Због тога ћу, попут миљеника СЗО и овдашњих чланова кризног и антикризног штаба – програмера Била Гејтса, пророчки да најавим да ће са опадањем влажности ваздуха у наредним данима доћи и до пада нових скокова, жаришта и џепова овог страшног вируса.

  3. Gospodo u belom,
    dajte obožavaocima vakcina neki placebo bućkuriš, i završite ovu priču…

    Kad bi se zezali! Agendica mora da se ispuni…

  4. Зар није мнооооогооо једноставније за све, па тако и за Србију да једноставно ОДБАЦИ ово “КОРОНА” лудило?
    Па зар не постоје подаци да већина земаља у свету има, ако не исти, чак и мањи број умрлих становника ове године у односу на исти период прошле године? Или претпрошле? Или годинама уназад?
    У овоме лудилу учествују сви! Власт,, медији, медицина… Свако из својих побуда. У далеко највећем броју су “корисни идиоти” који пуштају да их “главни ток” носи. Што наш народ каже “ГДЕ СВИ ТУ И МАЛИ МУЈО”!
    Као што рече један од коментатора чланка. ПОГРЕШНА ОСНОВА!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading