Љубиша Спасојевић: Како је цев помутила европску перспективу Србије

Како уобичајени проблеми могу да постану неуобичајени  или вратоломни успех има реброломне последице

Илустрација: Никола Драгаш

Варошица К. налази се у срцу Шумадије. Сасвим уобичајена српска варошица, са уобичајеном странком на власти и уобичајеним проблемима са водоводом и струјом. Међутим, како уобичајени проблеми могу да постану неуобичајени показаће опис догађаја који следи.

Ово је истинита прича.

Председник општине, бивши вулканизер (што уопште није немогуће у Србији земљи могућности, где бивши керамичари и возачи постају министри, а власник печењаре директор Електро дистрибуције), на волшебно брз начин, (буквално преко ноћи јер је легао као вулканизер, а устао као менаџер) стекао је диплому неког факултета, неког универзитета, пошто поред тога што је земља могућности, Србија је и земља чуда. Извесна делатница у општини такође се образовала и напредовала на исти начин.

Препознавши труд и посвећеност коју је дотична показала образујући се попут њега, при томе се мучећи као и он, председник општине ју је поставио за директорку водовода. Тај вратоломни успех није никога зачудио, јер демократија је у Србију донела непобитно правило, безброј пута доказано, да брзо напредовање значи још брже стицање дипломе и обрнуто.

***

Знајући да је спремна на свеколике жртве због ползе житеља К., председник општине јој је недавно заказао хитан састанак јер је водоводна цев пукла. То је било сасвим чудно пошто несташице воде није било, а и кад је пре тога нестајала никад се викендом нису отклањали кварови, јер су субота и недеља, то је свима знано, за све општинске  и комуналне службе дани одмора, а не рада, док су остали дани, дани нерада.

Због сасвим неразумљивих разлога, уместо у општини, место састанка уз обострану сагласност је промењено, па је овај пожртвовани пар виђен како замиче у оближњи шумарак. Зли језици који никад не мирују дојавили су мужу дотичне трудбенице тај необични догађај, сведочећи му да је била врло предузимљива, па је у радном или неком другом заносу побркала цеви, те је узела ствар у своје руке, то јест (да оправља) цев председника општине, уместо водоводне цеви.

По повратку са пословног састанка муж  није препознао  њену посвећеност послу и доприносу на путу К. ка ЕУ. Поступио је сасвим српски неразумно то јест нетолерантно, неевропски, сурово, националистички и екстремно десничарски. Поломио  јој је пет ребара. Тако је председник општине остао без директорке водовода, муж без жене, а тиме и Србија без јасне европске перспективе. Цев председника општине је постала озбиљна препрека на европском путу Србије. Чланство у европској породици народа је такође постало упитно. Тако је још једном доказано  да су Срби недоказани и да им је због тога потребна промена свести – а и цеви.

***

Чудном случајношћу те вечери је нестало струје у К. То се уобичајено дешава када сипи кишица или пирне неки поветарац, међутим вече је било мирно, тихо, без тих стандардних узрочника. Они исти зли језици, тврде да је К. остало у мраку да би председник општине могао да обиђе у болници своју сарадницу, не желећи спочитавање и ризик сусрет са њеним мужем.

У К. се сада прича да је председник општине већ у процесу ангажовања нове директорке, која такође ради у општини, не зна се још увек да ли водовода или електро дистрибуције, не зна се још да ли има диплому или не, али се зна да је муж дотичне приватни превозник и да има много тешку руку.

Сва је прилика да ће у К. на путу ка ЕУ ускоро бити поднете нове жртве, што је сасвим ОК.

***

Наравоученије 1: Вратоломни успех има реброломне последице.

Наравоученије 2: Свако дело дође на видело, па и оно где се изговарајуће се ползом народном свакојако блудоделаније чинодејствује.

***

Објашњење непознатих и страних израза:

Викенд – субота и недеља, нерадни дани када од политичара само председник ради;

Толерисање – подносити терорисање;

Стандард – оно што се обећава Србима пред изборе, то јест обећање, лудом радовање;

Волшебно – чаробно, односно на новосрпском ЕУ.

Наравоученије – поука која Србима служи за читање, али не и примену;

Полза – добробит, корист, односно на новосрпском, бенефит;

Блудоделаније чинодејствујући – оно што политичари раде народу;

Spočitavanje – је дошло, долази и долазиће свакодневно из Хрватске у Србију, а значи замерити, замерати, критиковати;

ОК – веома раширен американизам у Срба који тако врше геноцид над сопственим језиком, а значи у реду, тако је, важи. Користи се чак и на пијаци у К. у срцу Шумадије.



Categories: Сатиристика

Tags: , ,

2 replies

  1. U varosici K. u srcu Sumadije sve je otislo u K.

  2. Nisu bili u šumarku, već u sl. automobilu

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading