Дани Иљази: Састанак у Бриселу симболичан, важнији за ЕУ него Косово и Србију

Без суштинског бављења проблемом који је у центру спора између Косова и Србије, тешко је постићи напредак у било којој другој области, оценио је Иљази

Дани Иљази (Фото: Медија центар Београд)

Косовска и српска делегација наставиле су јуче преговоре о нормализацији односа после 20 месеци обуставе дијалога. На дневном реду су биле теме несталих и протераних особа и економска сарадња, обе од суштинске важности за односе Косова и Србије, али преговаране само симболично, први је утисак Данија Иљазија, истраживача Косовског центра за безбедносне студије.

„Састанак између председника Вучића и премијера Хотија је у принципу позитиван корак и важно је да је одржан, међутим, мој утисак је да је то био најпре симболичан састанак, важнији за ЕУ него за Косово и Србију, одржан да би Европска комисија доказала да је поново за кормилом када је овај процес у питању“, наводи Иљази за КоССев.

Додаје и да је цео процес надвијен облаком „ударца на напоре САД“ у истом процесу.

Подсећамо, пре серије састанака о дијалогу, најпре у Паризу, а касније и у Бриселу, требало је доћи до састанка у Вашингтону 27. јуна, под покровитељством специјалног изасланика председника Трампа за дијалог, Ричарда Гренела. Овај састанак отказан је након информације да је Канцеларија специјализованог тужиоца поднела на испитивање оптужницу за ратне злочине против косовског председника, Хашима Тачија, дугогодишњег косовског преговарача и лидера ПДК, Кадрија Весељија.

По најави састанака у организацији ЕУ, Гренел је поздравио иницијативу како је казао, европских партнера, и изразио наду да ће приоритет преговора у Бриселу бити имплементација споразума, односно писмима о намерама, које је он раније у току године остварио са двема странама – успостављање железничке и авио линије, као и изградњу аутопута.

До тога, судећи по изјавама актера јучерашњег састанка ипак није дошло. Разговарало се са несталим и протераним лицима, као и економској сарадњи, мада јесте било речи о изградњи аутопута Ниш – Приштина, потврдио је Вучић.

Иако су теме о којима се разговарало јуче, без сумње од суштинске важности за односе Косова и Србије, Иљази је, како каже, након изјава актера, под утиском да ЕУ нема амбициозну агенду и да ће наставити са избегавањем великог питања.

То питање је питање признања.

„Без суштинског бављења проблемом који је у центру спора између Косова и Србије, тешко је постићи напредак у било којој другој области. Сви лако достижни циљеви су већ остварени у овој последњој деценији колико дијалог траје, време је да се пређе на најтеже питање“, наводи Иљази.

Сматра да предуслови за то постоје.

„Већ су неке земље чланице ЕУ изнеле став да Србија мора да призна Косово како би напредовала у процесу ЕУ интеграција. Што пре ЕУ направи стратегију како да изнесе овај захтев Вучићу, боље. Последњи избори у Србији, и поред бројних навода о нерегуларностима, су до извесног степена потврда за Вучића и његове приступе. То га ставља у јединствену позицију да направи одлучан искорак према косовском питању. На ЕУ је да искористи ову прилику“, рекао је Иљази за КоССев.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 17. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading