Бодо Вебер: Меркелова да не дозволи Макрону да преузме процес

Немачки стручњак за Западни Балкан рекао и да је прошлост научила да је најуспешнији приступ Запада региону Балкана – игнорисање Русије

Бодо Вебер (Фото: Газета експрес)

Иако је отказивање састанка у Вашингтону, као и комуникација везана за наставак дијалога на релацији ЕУ-Русија, изазвала бројне реакције на Косову, немачки стручњак за Западни Балкан, Бодо Вебер, сматра да не треба бринути за тај след догађаја, јер уколико Косово жели своје место у УН мораће да има комуникацију и са Русијом, али и са Кином, преноси Газета експрес.

Вебер подсећа да је пре париског самита, председник Француске Емануел Макрон разговарао са председником Русије Владимиром Путином са којим је такође отворена тема Западног Балкана, додајући и да се специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак 13. јула састао са сталним представником Русије при ЕУ Владимиром Чизовом.

“Не бих сматрао ове контакте с Русијом честим сусретима. Ако Косово жели да отвори пут својим циљевима за место у Уједињеним нацијама свеобухватним коначним споразумом, тада мора постојати комуникација са Русијом и Кином, само је питање како и када”, каже Вебер.

Упитан о париском самиту и садржају заједничке изјаве Меркел Макрон, Вебер каже да не види значајне разлике између два лидера, додајући да се они већ слажу више него што је то био случај прошле године на самиту у Берлину.

Вебер је такође рекао да се не слаже са констатацијом да самит у Паризу није произвео ништа.

Према његовим речима, за разлику од састанака које је организовао Гренел, Париз и Берлин имају за циљ да наставе процес који је стопиран у последње три године и да учине нешто што се до сада није догодило, постављајући оквир за преговоре.

“Слажем се са ставом да немачка канцеларка Ангела Меркел треба да покаже вођство у преговорима Косова и Србије и да не дозволи да Макрон преузме процес. Ипак, за Немачку јесте добро што има Француску на својој страни, након изласка Велике Британије из Европске уније, иако Немачка има деценију више искуства са Западним Балканом као и са самим дијалогом”, казао је Вебер.

Говорећи о Макроновим напорима да се приближи Русији, Вебер каже да постоје разлике између Париза и Берлина у глобалним питањима, али каже да такве разлике нису довољно битне да би имале утицај на посредовање у дијалогу Београда и Приштине.

“Док Макрон и његови саветници инсистирају на томе да нису наивни, бојим се да су имали нереалне наде у својој жељи да сарађују са Путином. Али то су више глобалне разлике између Париза и Берлина, мислим да нису довољно битне да утичу на напоре Берлина и Париза у погледу дијалога Србија Косово”, рекао је Вебер.

Упитан да ли би било боље за Лајчака да се састане са америчким изаслаником Ричардом Гренелом него са руским изаслаником, Вебер је рекао да Лајчак нема више шта да ради, јер је Гренел одбио било какав контакт.

Ипак, Вебер каже да би се Лајчак и Европска унија требало усредсредити на преговоре са преговарачким оквиром који се заснива на логици, принципима и циљевима оригиналног дијалошког оквира 2011/13, што би требало резултирати статусним спором који ће водити ка Србији да призна независност Косова.

Према немачком стручњаку, тек кад ствари достигну ову фазу, тада би комуникација са Вашингтоном и Москвом требало да ојача колико је потребно.

Вебер је рекао и да је прошлост научила да је најуспешнији приступ запада региону Балкана онај игнорисање Русије, јер према његовим речима, Москва користи регион само у своје сврхе инструментализације.

„Русија нема изворни, стратешки интерес за регион Западног Балкана, али је очигледно кључан. Запад, а посебно ЕУ, морају водити политику која је најбоља за регион, односно успешно вођење преговора према коначном, свеобухватном споразуму, а то је признање Косова од стране Србије. Када се то и догоди тек тада ће се отворити перспектива ка ЕУ интеграцијама”, наводи Вебер.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 16. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading