Александар Вучић: Тражио сам и ЗСО – видећемо када ће то доћи на дневни ред

Добро смо се припремили за састанак, добро смо га водили и на најбољи начин заступали интересе Србије, пренео је Вучић новинарима након састанка у Бриселу

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Важна питања смо покренули у Бриселу, али биће тешко, јер не разговарамо само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама које су признале Косово, изјавио је председник Србије Александар Вучић после састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

„Добро смо се припремили за састанак, добро смо га водили и на најбољи начин заступали интересе Србије”, пренео је Вучић новинарима након састанка у Бриселу.

Поновио је да од среде следе разговори на техничком нивоу, а да ће се од септембра отворити и неке друге теме, попут најтежег питања – имовине.

„Тражио сам и Заједницу српских општина… Видећемо када ће то доћи на дневни ред”, рекао је Вучић.

Он је поновио да разговори које Београд води у Бриселу нису нимало лаки.

„Тешко је, али нисмо ни очекивали да нам буде лако у Бриселу”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Трговински споразум добар за све

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је једна од тема данашњих разговора у Бриселу била и економија, те указао да је потребно да се дође до трговинског споразума, који би био добар за обе стране, и за Београд и за Приштину.

„Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети… Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо”, пренео је Вучић новинарима у Бриселу, преноси Танјуг.

Како каже, Београд се залаже за укидање свих баријера, али да нико не може да намеће да морамо да примамо нешто са печатом и натписом „Република Косово”, коју не признајемо.

„Да нађемо нешто… да направимо трговински споразум добар и за једне и за друге. Имамо шта да понудимо, надам се да и Приштина има шта нама да понуди и верујем да то може да буде у корист прављења доброг окружења”, рекао је Вучић.

Од септембра неке друге теме у дијалогу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да се од септембра отворе неке друге теме у дијалогу са Приштином, укључујући најтежу, питање имовине, те навео да је он тражио да то буде формирање Заједнице српских општина, док је Приштина, каже, имала неку другу идеју.

Вучић је након наставка дијалога у Бриселу поновио да Београд и Приштина имају дијаметрално супротне захтеве.

„Не можете побећи од онога што је потписано и на томе ћемо наставити да инсистирамо”, рекао је Вучић новинарима.

Председник је истакао да је Србија била озбиљна и одговорна и да се то видело током дијалога.

„Ми смо дошли да направимо напредак, а сад нека Европљани процењују како и на који начин је друга страна томе приступила”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Тражили смо да отворе архиве тзв. ОВК

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ, да је разговарано о несталим и интерно расељеним особама, као и економији.

Србија је, каже, ставила до знања да никада неће штитити било кога и да због породица које су изгубили ближње жели да буду пронађена места где су сахрањени.

Он је пренео да се као нестале особе води 1.643, односно 1.644 особе, од којих су 570 Срби.

„Рекли смо да желимо да одговоримо на све захтеве Албанаца, да покажу место на мапи где год им се чини да би могли бити, да смо спремни заједно са њима и ЕУ да потражимо дали нешто има или не. Али смо тражили исто право за нас јер нисмо имали приступа до сада локацијама на Косову, као што су Кошаре, Исток и друга места”, рекао је он.

Вучић је казао да ће се разговор на ту тему наставити идуће среде на техничком нивоу, а да ће потом бити покушано да се пронађе политички консензус.

„Суштина је да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве, али смо рекли да морају да отворе архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ”, објаснио је он.

„Како смо то изговорили као да смо тражили да населимо целу земљу на Меркуру или Венеру за седам дана”, констатовао је Вучић.

Рекао је да су договорени принципи, а један је да ће се радити заједнички са Црквеним крстом, прихватити правила и исказати политичка воља за потрагом за несталим лицима.

Када је реч о интерно расељенима рекао је да их има око 220.000, од којих су 177.000 Срби, преноси Танјуг.

„Никада није постојао ратни конфликт као на Косову да се само 1,9 одсто становништва вратило на огњишта. Надамо се да ћемо наћи решење за ово питање”, рекао је он.

Вучић је подвукао да онима који желе да се врате мора бити гарантована безбедност и сигурност.

Неки нису разумели теме састанка

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се плаши да неки, који су дошли на наставак дијалога, нису разумели теме састанка, а то су биле нестале особе, интерно расељена лица и економија, већ су на директан или индиректан начин говорили о признању Косова.

Вучић је, за Пинк, објаснио да су обе делегације имале одвојене билатералне састанке са ЕУ, а потом заједнички састанак, преноси Танјуг.

На констатацију да је косовски премијер Авдулах Хоти након састанак изјавио да за неколико недеља очекује правно обавезујући споразум и питање да ли је о томе разговарано, Вучић је казао да наравно да није.

„Када бих рекао да је он двадесет пута поновио две земље, а ја сваки пут поновио једна земља и једна аутономна покрајина, онда видите да је неко дошао не да разговара већ да мисли да постоји могућност за неку снажнију уцену да се прихвати што је њихов интерес. Тада се осмехнете и гурате даље, борите се за интересе своје земље”, објаснио је он.

Очекујемо много од ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархељијем разговарао о значајно већим износима из ИПА фондове, као и о значајном упливу Србије и региона у инвестициони циклус за који ће се, како каже, одлука донети у септембру.

„Очекујемо много од Европске уније”, рекао је Вучић за ТВ Пинк и захвалио Вархељију на томе што је искрен пријатељ Србије.

„Све што може, чини да нашој земљи помогне. Знате да то не говорим често, али он је велики пријатељ Србије, да ли зато што је Мађар или због других разлога… Мислим да је изузетан човек”, рекао је Вучић.

Председник је казао да ће вечерас у Бриселу имати још две вечере, са двојицом премијера, па ће ујутро назад за Београд где га, каже, очекује наставак консултација о формирању Владе Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Тражио сам и ЗСО ?????

    Каже председник једне суверене државе а као случајно увек заборави да те његове ЗСО имају овлашћења као шах клуб или неко друштво пецароша . И то по ” законима и уставу државе која не постоји ” !!!!! А ја као грађанин РС тражим да институције система које су под контролом овог пс……. реагују ***** ***** **** **** **** **** ****** ****** .

  2. Уз овако препарираног “преговарача” “друга страна” нема мора ни да долази на преговоре.

    Ако представа већ мора да се одржи, могу мирно да ћуте и да га пусте да настави да их заступа.
    (Не баш pro bono, али ‘ајде.)
    Могу комфорно да поставе своје картонске макете за преговарачки сто, као што се ових дана на трибине стадиона постављају макете публике.

    Евентуално да се укључе ако поново “легне на под”, да му придрже главицу, дадну мало воде и шећера, ако их Макрон не претекне. Кад дође време за пенкала могу и да прозборе коју, реда ради.

    Обратите пажњу:
    „Не можете побећи од онога што је потписано и на томе ћемо наставити да инсистирамо”.
    То је план.

    Ова пажљиво провучена реченица није намењена за (љуту) борбу у преговорима већ за унутрашњу лоботомну употребу. Биће на разне начине рециклирана све док пенкала не севну.
    Остала реторика је најобичније замајавање.

    Рецепт који се користи за кување српске жабе у eU/U(č)K кухињама потиче из једне мало старије монархијске (К&К) кухиње. У новије време претрпео је мање измене па се, уз каму и јаму, све чешће као зачин користи осиромашени уранијум, повремено и сузавац.
    По њему се обилато крчка: сетимо се само срамних бриселских и ИПАП споразума, туткања пенкала бареном Божи Ђелићу …
    Кљукане преговарачке жабе.

    А кад Лајчак дохвати варјачу?
    Специјалитет гарантован, баш као га да је сам Калај спремао.

  3. У најмању руку је непоштено да ми блокирате онолико слова . Изгубљена је поента да један лик има све функције у својим рукама .

  4. @ TVRD

    Везано за следеће коментаре:

    https://stanjestvari.com/2020/07/13/izrael-samir-demaskiranje-slobode/#comment-139005

    https://stanjestvari.com/2020/07/17/aleksandar-vucic-tezak-razgovor-zastupali-smo-interese-srbije/comment-page-1/#comment-141195

    https://stanjestvari.com/2020/07/11/dragana-trifkovic-da-li-je-evropski-posrednik-za-kosovo-umesan-u-sverc-oruzja/#comment-137837

    Увреде и лични напади заиста могу бити легитимни ако се користе као зачин, тј. додатак аргументацији.

    Ако је то најупечатљивији ”аргумент”, то у првом реду говори доста о аутору ”аргумента”.

    Интересантан је стога избор Стања Ствари у вези са цензуром.

    Мени то то личи на метод обичног звоцања, тако да већина – оних која држи до себе – једноставно одустане да зависи од тога да ли ће се ”великом брату” свидети коментар, или не.

    Да ли се ради о томе да раде за некога? Или једноставно филтрирају ”непослушне” за свој рачун?

    Не знам.

  5. Могуће је да ћете објавити мој претходни коментар накнадно, баш на начин на који сте објавили онај на напис Трифковићеве.

    Тада сте то исто урадили након консултације са ”надлежнима”, па је био објављен добрано након што сте одобрили коментаре после мога. Након мога коментара – не мислим дакле ни на шта безобразно, иако сам вас све ”кољективноје” урнисао истим. Истим, мислим коментаром, дакле – и даље ништа безобразно.

    Без обзира на поменуто, несумњиво је да је уредништво Стања Ствари од оних који читају православну литературу.

    На онај свет нећете понети ништа сем свога поступања.

    С тим у вези, желим вам свима све најбоље од Господа!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading