Слободан Малдини: Сеча шуме на Кошутњаку

Према плану, предвиђено је уклањање хектара под зеленилом и градња невероватних 570.000 квадратних метара ексклузивних зграда

Фотографија: Слободан Малдини

Купац националног културног блага на 20.000 квадратних метара пословног простора са продуцентским правима на више од 200 играних и 600 документарних филмова овенчаних наградама у Кану, Берлину и Венецији је компанија „Филмски пут д.о.о.“ у власништву једног човека, основана само месец дана раније са оснивачким капиталом 500 евра.

Док је јавност указивала на погубност оваквог исхода и тражила да заоставштина „Авала филма“ буде дата на располагање Југословенској кинотеци, малобројни су указивали на нешто друго – припадајућу површину земљишта величине 30 хектара. А ово земљиште, по тадашњим тржишним ценама грађевинских плацева у овој ексклузивној градској зони, вредело је невероватних преко 100 милиона евра.

Авала филм (Фото: Dribbling Pictures)

Они који су на дан продаје „Авала филма“ протестовали испред Агенције за приватизацију перформансом „Повратак отписаних“, носили транспаренте са натписима „Стоп приватизацији“ и „Наше благо не дамо“ резигнирани због инертности Министарства културе да заштити филмско добро у које је држава улагала 50 година да би га продала у бесцење „фантомској“ фирми, данас су неми посматрачи епилога овог „пословног подухвата“. У току је финализација доношења планских докумената којима се омогућује комерцијална изградња на овом јединственом земљишту на Кошутњаку, прекривеном капиталном шумом.

Ради се о бескрупулозној пренамени шуме у грађевинско земљиште. Према плану, предвиђено је уклањање хектара под зеленилом и градња невероватних 570.000 квадратних метара ексклузивних зграда комерцијалне намене, вредних више од 1,7 милијарде евра. Али, како је могуће да непроцењиву вредност националног добра „Авала филма“ пре пет година купи фирма са оснивачким капиталом од само 500 евра, а већ данас ту започне посао ранга милијарде евра?

Црвено – Авала филм Љубичасто – Стамбени комплекс Плаво – Мешовити пословно-стамбени комплекс Зелено – Место предвиђено за основну школу (Извор: Вечерње новости)

Одговорност за продају „Авала филма“ и потоњу пренамену шуме у грађевинско земљиште има држава. И у овом, као и у дугим случајевима, показало се да је она корак испред стручне јавности, а 2015. и испред филмских радника који су, беспомоћно протестујући против уништења националног културног блага, жалили што је оно препуштено у руке „једном тајкуну“.

Међутим, мало ко међу њима је могао да претпостави да ће држава поново изаћи у сусрет несавесном шпекулантском плану „инвеститора“ и, уништивши и други преостали ресурс – капиталну шуму, напунити му џепове милијардом евра. Поражавајуће је што ће, по свој прилици, и овога пута подигнута прашина трајати неколико дана или недеља – док се не осуши мастило са печата на новој урбанистичкој дозволи за изградњу на Кошутњаку. А онда ћемо, по ко зна који пут, чути звук моторних тестера и брујање грађевинске механизације.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 14. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар