Русија понавља: Претварање Аја Софије у џамију ─ унутрашња ствар Турске

Полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мешамо, рекао заменик министра иностраних послова Русије

Аја Софија

Одлука Турске да Аја Софију претвори у џамију је унутрашња ствар земље у коју нико не би требало да се меша, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин, скренувши пажњу на значај тог објекта са становишта предмета светске културе и цивилизације.

„Ви знате за широк јавни одјек који је добило то питање (претварање Аја Софије у џамију) у нашој земљи и ван ње. Све у свему, полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мешамо. Истовремено, скрећемо пажњу на значај тог објекта са становишта објекта светске културе и цивилизације“, рекао је Вершињин новинарима.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков такође је раније саопштио да Кремљ сматра унутрашњом ствари Турске претварање Аја Софије у џамију.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Ето колико је руска власт данас наклоњена правоалављу.Мисле да ће одвојити Ердогана од НАТО пакта.Треба подсетити да је Лењин 1923 помогао Ататурку да спаси Турску у рату са Грчком.Да тога није били турска би данас била мања бар за средоземно приморје.

  2. Е па и ако је од Руса , превише је. Довољно сте једном изјавили не морате нам бости очи. Јадан велики цар Николај , последњи Рус , преврће се у гробу и ПИТА СЕ : ИМА ЛИ ЈОШ РУСА У РУСИЈИ ?

  3. Вама је изгледа и убиство Руског амбасадора у Турској ( убиство страног амбасадора је скоро преседан у свету) унутрашња ствар ” западног партнера” кад сте тако лако и брзо прешли преко тога па, постали одлични пријатељи са још једним диктатором. Срамота.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading