Сузана Васиљевић: Полиција није никог тукла, него се бранила

Ту се скупило све што је могло да се скупи, наравно, различити људи. Оставићу службама да то саопште када ово буде завршено, рекла саветница за медије председника Србије

Сузана Васиљевић (Фото: Н1)

„Полиција није никога тукла, полиција се јуче бранила. Полиција је јуче бранила Дом Народне скупштине“, рекла је Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Александра Вучића говорећи о првој вечери протеста у центру Београда.

– Демонстрације су почеле прилично мирно, одређена група људи која није била задовољна најављеним мерама првих пола сата је протестовала узвикујући пароле, али никаквих нереда, никакве агресије није било. Синоћ се после неких сат времена појавила група десничара, група хулигана која је кренула да гађа камењем полицијске снаге које су стајале испред Скупштине, постали су јако агресивни, нападали су полицију, ломили су све што је било у близини Скупштине, полиција је после неких два, два и по сата одреаговала. Они су упали у једном тренутку у Дом Народне скупштине, врло брзо су избачени, полиција није користила прекомерну силу, углавном удаљила их је из Скупштине. Они су у самом холу запалили и бакље, покушали су да продру и дубље у Скупштину и полиција их је удаљила. То се, наравно, наставило и синоћ, они су све време скандирали „Косово је Србија”, „Издаја, издаја”, „Вучићу, издао си Косово”. То нема никакве везе са најављеним мерама, пошто је председник синоћ у његовом обраћају рекао да је он био за то да се уведе полицијски час за викенд, али да чека да види каква ће бити реакција Кризног штаба – испричала је јуче Сузана Васиљевић укључујући се у емисију „Контекст” телевизије “Ал џазира”.

На питање ко су ти људи, она је рекла да су то „припадници хулигана, припадници десничарских организација, припадници бојкот-опозиције, која није успела на изборима, која није имала довољно снаге да изађе на изборе, него на овај начин покушава да уђе у Скупштину”.

Жандармерија туче човека на улици (Фото: Иницијатива за економска и социјална права)

– Ту се скупило све што је могло да се скупи, наравно, различити људи. Оставићу службама да то саопште када ово буде завршено, пошто то још увек траје, ви сте чули данас и на конференцији за штампу председника, а и видели сте неке невладине организације… – рекла је она.

На питање зашто онда нису све до краја оставили служби, па рекли када буду знали, Сузана Васиљевић одговорила је са “ми то знамо, председник зна”.

– Председник је данас то што је могао да објави, објавио. Када то буде готово, немојте сумњати да има имена људи који су ту учествовали. Ако погледате ваше снимке, претпостављам да можете да изолујете сваку фотографију, и сваког учесника, и сваког човека који је носио бакље, и који је гађао полицију, и који је ломио по Београду, и који је покушао да уђе у Скупштину – рекла је Сузана Васиљевић.

На констатацију главне уреднице магазина “Нова економија” Биљане Степановић, такође саговорнице у емисији, да је у тренуцима када је требало реаговати разумно и када је власт требало мудрије да се постави, председник Вучић “изашао да поново изазове људе, да их поново изведе на улице, где ће да их сачека полиција, ‘хамери’, пси, коњи, сузавци…”, саветница председника одговорила је да је “била убеђена да је госпођа Степановић представница једне европске Србије и да се залаже за европски пут ове земље”, а да “види да је она у потпуности подржала ово што се на београдским улицама дешава”.

Фото: Горан Срданов/Нова.рс

– А то су вандали, то су групе криминалаца, хулигана и навијача које растурају наш град. Председник Вучић данас никога није вређао, он је рекао да су јуче на тим демонстрацијама заиста били неки људи који су се уплашили можда најаве нових мера који су просто незадовољни, то није био велики број људи, али их је било. Ту су биле мајке са децом, ту су изашли неки нормални здрави људи, који су просто желели да искажу свој страх, своју забринутост због потенцијалног увођења нових мера. Међутим, видели сте и сами да се то после сат времена претворило у потпуни хаос, да се то претворило у рушење и уништавање имовине. Не разумем шта је госпођа Степановић очекивала да ће полиција да уради јуче када хулигани упадну у Скупштину. Ја се извињавам, ја нисам ни на једном снимку видела да је полиција тукла жене и децу. Полиција није никога тукла, полиција се јуче бранила. Полиција је јуче бранила Дом Народне скупштине – рекла је Сузана Васиљевић у емисији „Контекст”.

На констатацију водитељке да се могло видети батинање људи који седе на клупама, тренутак када су демонстранти на тлу, и да су се видели снимци који показују баш примерену употребу силе, саветница председника се томе успротивила и онда је потекао следећи дијалог између Васиљевићеве и водитељке:

„- Ви сте видели делове снимака које је емитовала ТВ Н1, која је желела да то тако изгледа. Ви нисте видели шта су та тројица дивних младића радила пре него што су села на клупу…

– А што онда ти младићи не буду ухапшени?

– А откуд ви знате да они нису ухапшени у међувремену?

– А пре тога су испребијани, је л’ да? Зашто им нису ставили лисице на руке, прочитали им права и одвели их?

„Сачекајте да вам кажем. Синоћ је на улицама било 2.000 хулигана и значајно мањи број полиције. Шта ви мислите, да је полиција требало свакоме од њих да приђе, да их легитимише, да им каже „извините, сад би требало да вас ухапсим“, док тамо 500 других напада Скупштину и уништава…

Фото: Владимир Живојиновић

„Госпођо Васиљевић, немојте сада да дајете легитимитет таквом начину понашања полиције…

„Само да вам објасним. Ако сте гледали у априлу месецу демонстрације у Берлину, полиција је, под пуном ратном опремом, пребила демонстранте који су против мера демонстрирали, нису ништа уништили, носили су пароле на којима је писало “Хоћу контролу над сопственим животом”. Значи, то је било једино што су радили. Полиција их је усред Берлина – усред ЕУ, а Немачка је највећа земља ЕУ – тукла пендрецима и бацала у марице. Преко сто људи је тај дан ухапшено. Исти случај је био у Паризу и многим другим европским градовима – закључила је Сузана Васиљевић, на шта је водитељка поновила да то “не легитимише бруталност полиције”.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 10. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. И поред оваквих ******* које се представљају као некакви мудри председникови саветници, јасно је да Вучићева одговорност не може бити умањена. Такође, овог хушкача и покровитеља полицијске репресије ништа неће спасити правде. Мало је што на грбачи народа, за потпуно измишљен рад, а за дебеле народне паре, саветује тиранина, па нам још и држи моралне придике. Да је стварно паметна, исте секунде би се покупила и отишла што даље одавде. У ствари, можда има пара, али нема где да оде, јер тамо би прала тањире или чистила вецее, у складу са својим стварним квалификацијама и способностима. Овако, овде ће сачекати пресуду која ће их све потопити к’о цунами, јер живи у умишљају да је паметна, да нечем вреди.

  2. Kakva savetnica takav i predsednik a moze i obrnuto. Nezna se ko je gori i losiji ?

  3. Једино ту могу да га похвалим. За свој интерес бољу није могао наћи. Мало је жена( извињавам јој се ако се не осећа женом) које могу да имају овакво васпитање и подмуклост.

Оставите коментар