Дојче веле: Док је Вучић на власти, Србији није место у ЕУ

Демонстранти у Београду и другим градовима  имају добар разлог да изађу на улице. Јер, председник Александар Вучић их је издао на изборима, сматра уредник Дојче велеа Миодраг Шорић

Протест у Београду испред Народне скупштине (Фото: Getty Images/АФП/А. Исаковић)

Страни агенти – они су криви! Мрачне силе из иностранства стоје иза демонстрација у Србији. У то је сигуран председник Александар Вучић. Пре само неколико седмица остварио је високу победу на такозваним „изборима“ и сада контролише две трећине парламента. Тим теже му сада пада да објасни позадину нереда, незадовољство његовом владом. Или – како прави или измишљени „страни агенти“ могу да управљају десетинама хиљада демонстраната у неколико градова.

Вучић притом никога не окривљује конкретно, не помиње имена ни државе. Само шири теорије завере, старе комунистичке слике непријатеља. То је научио од свог ментора, злочинца Слободана Милошевића. Попут њега, мутирао је од комунисте у националисту и сада се претвара да је демократа. Од Милошевића је такође усвојио методе за одржавање на власти: прогон опозиције, манипулисање медија, контрола правосуђа. Недавни „избори“ у Србији нису били избори – бар не демократски. Извештаји ОЕБС-а и других посматрача избора су недвосмислени.

Батинаши против демонстраната

Народ Србије демонстрирао је другу ноћ заредом, јер се осећа превареним. Не само када се ради о изборима. Претходних недеља, Вучић је уклонио готово све мере предострожности против ширења пандемије. Претварао се да корону држи под контролом. Међутим, после избора, изненада се испоставило да је све много горе него што је тврдио пре избора: пандемија се брзо шири, односи све више живота. Економија је у слободном паду. А одговорни председник недужно пере руке.

Вучић сада против демонстраната шаље своје батинаше, мало у униформама, мало у цивилу. Ако је веровати демонстрантима, ти у цивилу се увуку у масу на улици и врше насиље како би бацили љагу на протесте. Полиција није ни мало уздржана, како то тврди Вучић. Много је слика на којима се види како полицајци палицама туку мушкарце и жене који леже на земљи, па чак и децу која с протестима немају везе. Снаге безбедности Србије већ деценијама срамоте ту земљу.

Миодраг Шорић (Извор: Дојче веле)

Србија није демократија. Све док је то тако, она нема шта да тражи у Европској унији. ЕУ у својим редовима има довољно посла с аутократским лидерима из средњоисточне Европе и не треба јој још један од те сорте којег још треба и да финансира.

Канцеларка мора да реагује

Ангела Меркел је поводом почетка немачког председавања ЕУ јуче у Бриселу веома лепим речима говорила о важности владавине закона и демократије у Европи. Те речи ће постати кредибилна политика само ако канцеларка у складу с тим буде и поступала – на пример, обуставом преговора о приступању са Србијом све док је Вучић на власти. Брисел би такође требало да спроведе независну истрагу о томе ко је одговоран за бруталне нападе на демонстранте. Ако Србија одбије да сарађује, ЕУ би шефовима полиције и министарства унутрашњих послова и одбране убудуће требало да забрани улазак на свој простор. ЕУ не сме дозволити да прођу тек тако. Ангела Меркел је предуго подржавала Вучића, који би могао да укаља њен успех као канцеларке.

Снага Вучића је слабост његових противника: српска опозиција је посвађана. Осим тога, атеисти Вучићу успело је да придобије и Српску православну цркву. Тачније: неке владике – попут оног у Војводини – дозволиле су да их он упрегне у своја кола. Вучић контролише државни апарат и све повезане ресурсе. И све док је то тако, остаће на власти.

Егзодус Срба

У ову трагедију спада да такво стање у Србији уопште није лоше за Запад. На Балкану влада мир, млади и добро образовани Срби одлазе из земље како би своју срећу потражили у Канади, Француској или Немачкој.

У време распада Југославије, у земљи је живело око десет милиона Срба, сада их има седам милиона, а за неколико деценија вероватно ће их бити само два до три милиона. Проблем немирног народа на Балкану тиме ће се решити сам од себе, али пре свега захваљујући Александру Вучићу и његовим присталицама.

Миодраг Шорић

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 9. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

 1. Dojce vele kopija Gebelsovstine….Tacno je da vlasti u Srbiji nisu bog zna koliko sposobne….ali glavni cinioc tragedije Srba ex Yu pa i tzv.,,avnoj,, Srbije je ZAPAD a Germanija,Vatikan i USA na prvom mestu.Germanija po TRECI put Srbe ubija,genocidise ili sponzorise.
  Daboda im se svo zlo germansko stostruko vratilo.
  Amin

 2. ЗВРРР!

  -Изволите?

  -Добар дан, могу ли добити Магистра?

  -Да, да, Магиста’ на вези!

  -Молим вас лијепо, у кампањи сам за изборе за поглавника, треба ми хитно један Ваш напад на мене, и то да се појави у свим србијанским медијима.

  -Нема п’облема! Хочеш ли само да ти помињем мајку усташку, или т’еба да помињем колико су ф’ата’а поклали ‘одитељи твојих п’отивника?

  -Једну усташку мајку за мене, молим лијепо, и један пласт сијена за краву Колинду, или нешто што тому сличи.

  -Биче у најк’ачем ‘оку!

  -Хвала лијепа!

  КЛИК.

  ЗВРРР!

  -Да?

  -Ало, имам поруку за било кога из Ангелиног кабинета, хитно је!

  -Реците своју поруку.

  -Треба ми хитно општи напад на мене са антируских, проевропских и про-коронашких позиција! Дупе ми померају националисти и други демонстранти који неће у кућни затвор.

  -Записано!

  -Хвала Вам много!

  КЛИК.

Оставите коментар