Политика: Квоте ЕУ и корона угасиле високу пећ у железари Смедерево

Велики је знак питања када ће из „јединице“ поново потећи течно гвожђе, ако се у обзир узме и актуелна епидемиолошка ситуација у Србији и свету

Железара Смедерево (Фото: А. Васиљевић)

У железари ХБИС у Смедереву у недељу 5. јула угашена је висока пећ број 1, сазнаје „Политика” из више извора у фабрици, а информацију за наш лист потврђују и из железаре. Иако се данима спекулисало да се пећ гаси због ремонта, кинески власници као разлог наводе утицај квота на извоз и корона кризу.

Овај потез је последица утицаја квота на извоз нашег челика у земље Европске уније и смањена потражња за челиком на тржишту, јер су многи наши клијенти обуставили производњу услед пандемије вируса корона. Имајући у виду план наруџбеница које смо добили за наредни период, своје пословање прилагодили смо тренутној ситуацији, кажу за „Политику” из компаније ХБИС Србија.

Подсећамо да је ЕУ од фебруара 2019. године увела глобалну квоту за увоз челика из других држава, на максимално 3,3 тоне челика. Србија је у оквиру квота добила могућност да до 20. јуна ове године на тржиште ЕУ пласира само 145.000 тона, а годину дана раније тамо је извезла око милион тона производа од челика.

Фото: Политика

Велики је знак питања када ће из „јединице“ поново потећи течно гвожђе, ако се у обзир узме и актуелна епидемиолошка ситуација у Србији и свету. На ово питање прецизан одговор немају ни у смедеревској железари. Наводе да ће када буду створени тржишни услови за њено поновно покретање, пећ бити враћена у погон. До тада, радиће само пећ број 2.

Из ХБИС-а не наводе да ли ће та ситуација утицати на број радника. Новина је да су запослени који су протекла два месеца због епидемије радили од куће, од 1. јула враћени у фабрику, и то баш када је вирус поново почео да узима маха. Тај потез објашњавају добром досадашњом „одбраном” фабрике од заразе. Према званичним информацијама инфицирана су свега четири радника, а незванично се спомињу много веће бројке.

Што се тиче запослених који се враћају на радна места, компанија ХБИС Србија се показала као сигурно место за рад. Кризни штаб је применио низ ефикасних мера, заснованих на искуствима из Кине, као и на директивама Кризног штаба Србије, које су се показале ефикасним у заштити свих који раде у компанији од заразе вирусом корона. Наши запослени, као и уговарачи доследни су у спровођењу свих мера, тако да резултати ширења заразе у самој фабрици показују да је безбедна за нормализацију рада, кажу у ХБИС-у за „Политику”.

Оливера Милошевић

(Политика, 8. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading