Опет сукоби демонстраната и полиције у Београду, сузавац и каменице и у Новом Саду и Крагујевцу

У Београду други дан заредом испред зграде Скупштине Србије дошло до сукоба демонстраната и полиције која је опет бацила сузавац, a део окупљених гађао ју је каменицама и бакљама

Полиција хапси демонстранта у центру Београда (Извор: BBC на српском)

Окршаји различитих интензитета настављени су и на улицама широм центра главног града Србије. Протести у Београду и другим градовима Србије одржавају се због незадовољства радом власти и начином на који се бори против пандемије корона вируса.

Поред главног града, и у Новом Саду и Крагујевцу jе такође било спорадичних сукоба, a полиција је сузавцем растеривала демонстранте.

Током вечерашњих протеста полиција је повредила новинара агенције Бета, упркос томе што им је показао новинарску легитимацију, објавио је тај медиј.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, рекао је да су полицајци вечерас реаговали „тек када им је живот био угрожен“.

Раније данас, председник Србије Александар Вучић је за јучерашње протесте током којих је повређено најмање 60 људи у сукобима полиције и демонстраната, рекао да је реч о „најбруталнијем политичком насиљу у последњих осам година“.

Како су почели инциденти испред Скупштине Србије?

Првих сат времена од почетка скупа, деловало је да ће протест проћи мирно.

Жандармерија испред зграде Скупштине Србије

Нешто пре 20.30 демонстранти окупљени испред Скупштине Србије почели су да гађају Жандармерију каменицама и флашама, а бачено је и неколико бакљи и топовских удара.

Демонстранти су испред улаза у Скупштину склонили деo металне ограде која их је одвајала од полиције и полицајце, али не покушавају да уђу у зграду.

Полицајци у бацили сузавац и подигли су штитове бранећи се од удараца предмета који долећу, а демонстранти их протискују према самом улазу у зграду.

Припадници Жандармерије, појачани полицијском коњицом, растерали су демонстранте са платоа испред Дома Народне скупштине у Београду.

Жандарми, међу којима има и оних са службеним псима, направили су кордон око зграде парламента а демонстранти су се повукли ка околним улицама.

Међу повређенима приликом интервенције полиције је и Бошко Обрадовић, лидер опозиционог покрета Двери.

Током вечерашњих протеста полиција је повредила новинара агенције Бета, упркос томе што им је показао новинарску легитимацију, објавио је тај медиј.

Новинар Бете задобио је повреде и посекотине по глави и код ока, а полицајци су се враћали да га туку на земљи.

На платоу испред Скупштине Србије у центру Београда непознати нападачи су повредили глумца Сергеја Трифуновића, лидера опозиционог Покрета слободних грађана.

Пре почетка протеста испред Скупштине, представници опозиционог Савеза за Србију су на платоу испред Филозофског факултета у Београду такође одржали скуп, а затим и шетњу.

Инциденти у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу

Како јавља агенција Бета, у Новом Саду се окупило неколико хиљада људи, тражили су оставке чланова Кризног штаба и Владе, а неко од демонстраната је разбио стакло на улазним вратима у Радио-телевизију Војводине (РТВ).

Протест у Новом Саду (Извор: BBC на српском)

Неколико хиљада људи окупило се вечерас на протесту у Новом Саду, са којег су затражили оставке чланова Kризног штаба за борбу против пандемије вируса корона, као и челних људи државе.

Неко од демонстраната разбио је стакло на улазним вратима у Радио-телевизију Војводине (РТВ). На челу колоне било је стотинак десничара који су позивали на разбијање РТВ-а.

Демонстранти су запалили ватру на улазу у Градску кућу, која је седиште градоначелника и Градског већа, а оштетили су и оближњи ресторан Мекдоналдс.

Репортерка Н1 јавља да мали део учесника гађа полицију предметима, а полиција је узвратила сузавцем.

Протестовало се и у Нишу, а како преносе Јужне вести, окупљање је почело око 19 сати на два места – на Тргу и код Скупштине. Групе су се касније спојиле, а окупљени су узвикивали пароле против Александра Вучића, јављају Јужне вести.

Радио-телевизија Србије јавила је да је група окупљених каменицама и јајима гађала просторије владајуће Српске напредне странке.

После синоћног мирног протеста, Крагујевчани су и данас изашли на улице. Како јављају медији, нема полиције. Неки од окупљених носили су мајице с паролом „Крагујевац се буди“.

Полиција је формирала кордон испред градске скупштине и након употребе сузавца потиснула групу демонстраната који су раније каменицама гађали ту и зграду Полицијске управе.

Протестовало се и у центру Смедерева, а како јавља сарадница BBC-ја на српском, тамо се окупило неколико десетина људи. Прошли су кроз центар града, око суда, зграде општине, викали против председника Александра Вучића и градоначелнице Смедерева.

Носили су заставе и пиштаљке, али многи су били без заштитних маски, а једна група поцепала је билборд СНС.

Шта је рекао министар полиције?

На улицама Београда и других градова Србије вечерас је виђено огољено насиље, уништавање имовине и покушај да се тим насиљем преузме власт, без воље народа и избора, рекао је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова на ванредној конференцији за новинаре у среду увече.

Стефановић је рекао и да полиција није одговарала на насиље демонстраната, све док није била приморана на то.

У сукобу демонстраната и полиције до сада је повређено 10 припадника полиције, а један од њих теже, рекао је министар.

„Видели смо да је полиција била уздржана иако је трпела насиље. Кренули су када су када су људи почели да их туку оградама, чак и лопатама. У Новом Саду молотовљевим коктелом“, рекао је Стефановић.

„Додао је и да протест у Београду није пријављен и да је незаконит, као и да су демонстранти 30 минута на полицију бацали сузавац.

Полиција у тим тренуцима имала наређење да не користи и није користила сузавац. Ужасне ствари зато што је неком требало насиље, додао је министар.

Полицијски кордон у Београду (Извор: BBC на српском)

Како је реаговала Европска унија?

Европска унија сматра да рестриктивне мере уведене да би се смањио ризик од ширења корона вируса не смеју да угрозе основна права и слободе, укључујући право на мирне протесте, изјавила је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро.

У писаном одговору за Н1, Писонеро је рекла да „заштита живота људи мора да буде главни приоритет“.

„Влада треба да утврди неопходне мере да се избори са ризиком од Kовид-19 на основу научних и епидемиолошких података“, изјавила је она и упозорила да те мере не смеју да угрозе основна права и слободе.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик осудио је свако насиље које се догодило у ноћи између уторка и среде, наводећи да право изражавања мишљења на миран начин мора да се поштује.

Демонстранти су скандирали „издаја, издаја“ и певали „Ој Kосово Kосово“, „лопови, лопови“, „Оставка, оставка“ и увреда на рачун председника Вучића, док су полицајцима скандирали баците штитове. (Извор: BBC на српском)

„Насиље против мирних демонстраната и бруталне тактике не могу бити одговор када људи користе слободу окупљања. Право на изражавање мишљења на миран мора бити поштовано“, навео је Билчик на Твитеру.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(BBC на српском, 8. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

  1. Није другосрбијанским анархистима и туђинским најамницима који делују у извесним србофобичним структурама у Београду-Јосипграду стало до Србије, која је окупирана решавањем важних проблема и разним припремама у држави, јер верују да је настао погодан моменат да остваре извесне европске и америчке империјалистичко-тријалистичке панове и намере да униште Србију и србски народ. У њиховим редовима налази се известан број туђинских учесника у протестима који су ових дана захватили Србију. Другосрбијански анархисти су покренули протесте у Београду -Јосипграду под видом борбе против Вучића да Србију ослабе и увуку у грађански рат у смислу упустава европских и америчких империјалиста-тријалиста, да је Вучић главни кривац и да га треба уништити.

    Зна се да свемоћни креатори глобалног хаоса који делују у Европи и Америци (Види: Norman Thompson, Origins and scientific solution of the economic world chaos, London, England, 1930), користе у своје освајачке сврхе и данашње протесте у Србији и да раде далеко од очију јавности. Њихов циљ је да успоставе једну светску владу „пристанком или победом“ под хегемонијом европских и америчких империјалиста-тријалиста, зато и доносе драматичне одлуке у европској и америчкој спољној политици против Срба, традиционалних савезника Сједињених Америчких Држава у корист терористичких покрета у Србији, на Балкану и свету – “These CFR/TC members head State Department bureaus where dramatic shifts in American foreign policy to work against allies of the United States and in favor of revolutionary forces…” (Види: Editorial Staff, Say No! To the New World order CFR/TC, Metairie, LA., U.S.A, 1985).

    Такође, имајући на уму да су европски и амерички империјалисти-тријалисти разбили и осакатили србски народ у Брозовој небладодарној НАТО-Југославији у коју су деведесетих година ХХ столећа стигле и окупационе трупе НАТО пакта, да заштите своје дугорочне мултикорпоративне планове и намере, експлоатацију гаса и нафте из Каспијске регије. Србима су директно и индиректно објављен рат до тоталног истребљења.

    У овом контексту потсетили бисмо да би већи део касписког нафтовода (Јужни ток) финансирала америчка влада и њене корпоративне компаније “OVERSЕAS PRIVATE INVESTMENT CORPORATION” and “SOUTH BALKAN DEVELOPMENT INITIATIVE” , као што је пројектовано 1996. године ( Види: Kevin Phillips, American theocracy – The peril and politics of radical religion, oil, and borrowed money in the 21st century, New York, 2006, стр. 82; The war for pipelineistan, Asia Times, January 6, 2002; Go – Ahead for Balkan oil pipeline, BBC News, London, December 28, 2004; Michael B. Oren, Power, faith, and fantasy – America in the Middle East 1776 to the present, New York – London, 2007; Пјер-Мари Галоа, Крв нафте – рат у Босни…).

  2. Nisu demonstranti napali policiju, već Vučićevi ubačeni huligani ili drugari navijači.

  3. @Душан Буковић
    Показао си се ко си и шта си – не пада снег да покрије брег …

    Вечерас на улице !
    До победе !!!

  4. “Гру”,

    Контролиши се. Укључи размишљање, па ће да проради и пристојност. Дужна. И нећеш посл(иј)е бити у потреби да се извињаваш. А (то, на улицу обавезно) и настави да рамишљаш.
    Срешћемо се. Сигурно. Срећно.

  5. @бсд
    Хвала. Срећно и Теби.
    Има тренутака у животу појединца а и народа, када превише “размишљања” може само да шкоди. Не “размишљамо” ли већ 8 година ? Резултат, док ми “размишљамо” : распад државе, отимање територије, безнађе, мафијашка управа, колонијални статус и, као да то све није довољно, присилно затварање људи у карантин и најава обавезне вакцинације белосветским вакцинама ?!?
    Много је, куме.
    Што смо контемплирали, контемплирали смо.
    Време је за акцију !

  6. “КНЕЖЕВ БЛАГОСЛОВ
    ПРЕД КОСОВСКУ БИТКУ

    Браћо драга из епохе ове
    Сјећате л’ се књиге Муратове,
    Што но дође до Лазара Кнеза,
    Да му царство на Косову преда?
    Сад Косову опет неман пријети,
    Настоји га од Срба отети,
    Уз домаће гњиде и фукаре,
    Што га дају за прљаве паре.
    Покољењу што Косово чува,
    Сад кнежевог треба благослова,
    А да Богом вазда га требаше,
    Да л’ би вако ишла пјесма ова:
    Кад Лазару ситна књига дође,
    Књигу гледа, у Бога се нада.
    Да је коме послушати сада,
    Како кнеже Србе благосиља:
    ‘Ко је Србин и србскога рода,
    И од србске крви и кољена,
    Те долази на бој на Косово: .
    Бог му сваког добра подарио,
    А од руке све му родно било,
    И у пољу бјелица пшеница,
    И у брду винова лозица.
    Блага имо за сваког кољена!
    У кући му сва здрава дјечица,
    Свако мушко – јунак до јунака,
    Свако женско – дична србска мајка.
    Потомство му име проносило,
    Проносило, њим се поносило,
    Све докле је свијета и вијека!
    Поглавари, вође и кнезови,
    Сви јунаци, србски витезови,
    Част и слава нек вас увијек прате
    Који србско царство сачувате’„

    Станко Бобић, из Канаде, војник по позиву и духу!

  7. Исправка!
    Треба да стоји: Србима су директно и индиректно објавили рат…
    Најлепша хвала!
    Душан

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading