Аида Ћоровић: Владика Григорије – једини који може да спасе Србију

Ако неко од вас лично познаје владику Григорија нека му каже да ја, Југословенка, левичарка, феминисткиња… мислим да је Србији потребна његова помоћ, написала Аида Ћоровић

Аида Ћоровић (Фото: Снимак екрана/N1)

Рећи ћу нешто за шта нисам веровала да ћу икада помислити. Ја као левичарка, гностико-атеисткиња и критичарка институционализоване вере, мислим да је једини човек који колико-толико може ујединити, координисати и каналисати нагомилани бес и огорчење грађана чија се политичка опредељења крећу од ултра десничарских, до левичарских, зелених и хуманистичких, јесте владика Григорије – истакла је активисткиња за људска права Аида Ћоровић.

Ако се узме у обзир да је међу онима који протестују јако много убачених Вучићевих сатрапа, хулигана и остале дрипадије, једини пред којим ће та банда, бар делимично устукнути, је опет Григорије – наводи она.

Ћоровић је додала да полиција, војска и све остале варијације наоружаних, специјалних јединица могу бити колико-толико паралисане искључиво ауторитетом који је изнад Вучића, а то је опет, сматра она, верски ауторитет, неокаљан мешетарењем клике која тренутно води СПЦ.

– Ми смо на корак од грађанског рата, немамо опозицију којој се верује, не постоји ни близу неки лидер који би имао харизму једног Зорана Ђинђића, зато тог новог вођу, условно речено, морамо потражити на неочекиваном месту, управо из институционализованог, религијског окружења. За десничаре и вернике је природни ауторитет који ми даје црква, а за грађански опредељени део становништва, а поготову за грађане који припадају другим нацијама и верским заједницама, Григорије је прихватљив због отворене конфронтације са Вучићем и доследне критике онога што Вучић ради, али и због врло толерантних ставова и подстицања екуменског дијалога. Дакле, ако неко од вас лично познаје владику Григорија нека му пренесе ову поруку. И нека му се каже да ја, Југословенка, левичарка, феминисткиња… мислим да је Србији потребна његова помоћ – написала је активисткиња за људска права на Фејсбуку.

Она додаје да је сада кључни циљ да се склони Вучић и да се створе услови за фер изборе, да се отворе медији и успоставе се услови за лустрацију.

Владика Григорије (Фото: Милица Вучковић)

– Чак ни опскурни злочинци безбедносних служби неће смети да ударе фронтално на „светог човека“. Волела бих да продискутујумо о овој идеји, пре него што се ствари потпуно отму контроли, а ми улетимо у грађански рат… и да, покушавам да размишљам рационално, трезвено, непристрасно и једино што ми у овом часу „држи главу изнад воде“ је искрена, људска жеља да улудо не изгубимо ни један људски живот. Чак ни тиранинов, већ да дочекамо правично суђење за њега и све оне који су Србију довели до дна – закључила је Аида Ћоровић у објави.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук/Директно, 9. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

9 replies

  1. Ајде де. Аида сигурно жели добро Србији. Има и других, али да ли би пристали на жртву? Новак, Немања Емир, Џон Јован… Неко ко се није бавио политиком.

  2. Е ако ти кажеш, онда мора је тако. Барем мало. Сутра.

  3. “…да дочекамо правично суђење за њега и све оне који су Србију довели до дна – закључила је Аида Ћоровић…”

    Ако ће “сви који су Србију довели до дна” да плате за своја злодела ваља ту урачунати и све вас НВО ****** нато муве.

    Ипак има и прблем — ***** ****** у Београду је недовољан.

  4. Чуо сам од једног занимљивог човека изјаву о владикама: треба само видети ко их хвали и биће ти све јасно.

  5. Колико год да се разликујемо, имамо много више додирних тачака и заједничких интереса које нисмо ради да жртвујемо због разлика.
    Можда горе изнесени ставови заиста полазе од тога.
    Ако је тако, онда ме предлог радује и ово треба ширити.
    Србији је заиста потребна влада од општеприхваћених, стручних и некомпромитованих људи.

    Сад не знам да ли владика може да остане свештеник, ако се буде бавио политиком.
    Можда може да буде нека врста посредника, предлагача и председавајућег у усаглашавању друштвених група.

    Ако се атеисти и верници сложе око нечега, не видим зашто то не би било добро.

    У сваком случају мислим да је предлог изузетан и веома користан.

  6. Нисам онај Зоран са почетка. Мени је довољан њен опис себе да бих се утврдио у мишљењу о велечасном Бискупу. Да ли он ради уопште са својим стадом у Немачкој или је сасвим прешао у политичаре. Не би ме изненадило да оснује странку као муфтија а да му портпарол буде баш Аида која се одједном створи у јавности ничим изазвана.

  7. Уколико не прође горњи предлог, онда ја предлажем г-ђи Аиди да покрене округле столове заинтересованих друштвених група: атеиста и верника, струковних удружења, националних организација, под радним називом “Имамо ли додирних тачака и заједничких интереса? Како да их остваримо, да нам свима буде боље?”.
    Где да се воде и кад?
    – На свим заинтересованим телевизијама у ударним терминима.
    У шта ће се то претворити?
    У мали парламент у коме ће се убрзо чути права питања, решења, програми рада и кадри људи?

  8. … да ли ће се, када и како поштовани владика огласити и поводом овог писанија?

  9. Nisam siguran da bi srpstvo mogao spasiti Grigorije, ali ako ona pozuri nju mogu spasiti dobrilekari iz Laze Lazarevica.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading