Александар Вучић: Од среде забрана окупљања више од пет људи, а од петка до понедељка полицијски час

Председник Србије истакао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Александар Вучић изјавио је да је ситуација у алармантна ситуација у Београду због вируса корона, те да од среде почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час.

Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан – са 13 преминулих особа.

„У пресеку у 15 сати, 110 особа је било на респиратору, сада је више од 120 људи. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али је Београд у критичној ситуацији”, рекао је Вучић.

Све болнице у граду су пуне.

У складу са тим, а после разговора са епидемиологом Предрагом Коном, који се, каже, консултовао са епидемиолошким тимом – од сутра ће бити забрањено свако јавно окупљање више од петоро људи у затвореном или отвореном простору.

„А, од петка идемо на дугачки полицијски сат, до понедељка. А, онда ћемо даље да видимо. Обезбедићемо кретање људима са кућнима љубимцима, мајкама са децом и пензионерима такође”, рекао је Вучић и додао да ће сва обавештења уследити после састанка Кризног штаба, преноси Танјуг.

Вучић је истакао да му је прва брига да заштити грађане, те да све политичке реакције, све шерпе, бес, буду усмерени на њега, а не на лекаре.

У Београду критично  болнице пуне

Председник Србије Александар Вучић указао је, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да жели да им поднесе извештај о ситуацији у болницама.

„Све београдске болнице су готово пуне. Инфективна клиника, КБЦ „Бежанијска Коса”, КБЦ „Драгиша Мишовић”, КБЦ „Звездара”, КБЦ „Земун”, Војна болница Карабурма”, рекао је он.

Вучић је навео да у КБЦ „Звездара” лежи 251 пацијент, КБЦ „Земун” 350, Бежанијској Коси 85, на Инфективној клиници 74, додајући да се брзо попуњавају Ниш, уз Нови Пазар где је хоспитализовано 400 људи.

„Нама су све болнице у Београду које смо одредили за ковид пуне, пуни се и Ортопедска болница Бањица у коју смо убацили 10 респиратора, где већ имамо преко 70 људи. На сваки сат нам, долази нових 10 до 20 пацијената у болнице”, казао је он, преноси Танјуг.

Истакао је да ковид пацијенти не излазе за дан или два, те да, због брзине којом се пуне, више немамо болнице слободне.

Указао је да је држава много изградила у протеклих пар година, реконструисала и реновирала болнице.

„Ово су изузетне болнице. Пре пет година нисмо имали „Мишовић”, јер је он био ругло, Земунска болница је била језива, Звездара је била за снимање хорор филмова”, истакао је он.

Нагласио је да држава мора да чува људске животе и да се због тога не секира за све политичке реакције, шерпе и сав без, који жели да буде усмерен ка њему, а не лекарима који су наши јунаци који морају да ризикују своје животе, да се боре у најтежим условима.

У Војводини најповољније, на северу КиМ-а рестриктивне мере

У Војводини, где је ситуација са корона вирусом, иако тежа него што је била, најповољнија у Србији, сутра ће бити одређено још пет општих болница за лечење лакших случајева ковид 19, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао и да је ситуација на северу Косова и Метохије тежа него сто је била и да ће и власти на северу предузимати веома рестриктивне мере у складу са мерама Владе Србије.

Он је истакао да је ситуација у Београду најтежа и да су у главном граду лоши бројеви, док је на другим местима ситуација под контролом.

„У Београду се људи јављају раније, то је једина добра ствар. Али, Београд је по последњим резултатима најкритичнији, свуда се ситуација некако умирује”, рекао је Вучић.

Он је позвао грађане да чувају старије људе и гојазне, мање отпорне на корона вирус.

„Јер, то што легну млађи, сви ће изаћи, али старији много теже. Није Вулину ништа било, али питање је како би његовим родитељима било”, рекао је Вучић.

Он је истакао да треба сачувати здравствени систем и да грађани не треба да искаљују бес над здравственим радницима.

Новом Пазару још 10 респиратора, укупно 33

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора.

„У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора”, рекао је Вучић и истакао да држава има доста опреме.

Каже да када је држава послала Новом Пазару првих 10 респиратора да су мислили да је то фантастична опремљено, али да је таква ситуација да је сада тамо 33 респиратора.

Председник је истакао да имамо у магацину у Крњешевцима пуно медицинске опреме, али да то ништа неће вредети ако будемо неодговорним понашањем „побили наше здравствене раднике и онда неће имати ко да лечи болеснике.

„Не може нико да издржи ове бројеве и мораћемо да се изборимо снагом своје воље”, поручио је Вучић.

Имамо 376 клиничких респиратора и 578 у резерви

Имамо у нашим болницама 376 слободних клиничких респиратора и још 578 у резерви, а у року од осам дана имаћемо 1.100 респиратора, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да се држава на време припремила и набавила медицинску опрему и да нам је магацин у Крњешевцима пун опреме

Каже да само у том магацину има 122 мобилна респиратора, 103 апарата за анестезију, више од 100 специјалних уређаја, генератора кисеоника и концетратора кисеоника – 229, монитора 520, инфузионе пуме – 1.095, пулсних оксиметара 8.756….

„Имамо 60 милиона хируршких маски, маски М95 20 милиона, 100.000 партикуларних маски и 7.366 маски са гумицом за кисеоник…„, нагласио је Вучић.

Истиче да је ситуација и региону и свету тежа него пре, али да се то код нас види јер ми не кријемо број мртвих и заражених.

„Тестирали смо до сада 455.604 човека, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 85.997, ЦГ 20.596, Северна Македонија 68.059, Словенија 109.596…”.

Вучић истиче су нам зато болнице пуне, јер Србија највише тестира, око 9.000 људи дневно, а први после нас 1.400 дневно.

Вучић је рекао да је те чињенице немогуће демантовати.

Такође, извинио се што је рекао да у ЦГ немају ПЦР лабораторију, пошто је та земља има.

Вакцину против грипа мораће да приме сви медицински радници, деца до 12 година…

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нас чека тешка јесен, најтежи талас короне очекује се око 1. новембра и упозорио да мора да се избегне катастрофа на сваки начин, односно судар короне и сезонског грипа.

Зато ће бити набављено више од два милиона вакцина против грипа.

Председник је најавио градњу две ковид болнице, једне на батајничком путу, друге код Крушевца, а купићемо и 10 мобилних болница.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће вакцину против сезонског грипа морати да приме сви медицински радници, деца до 12 година, пензионери, полиција, хронични болесници, шалтерски службеници…

Пре тога судар короне и грипа мора да се избегне по сваку цену.

Донета је одлука да се изграде две велике ковид болнице, једна на Батајничком друму са 800 до 1000 кревета за тешке и полутешке пацијенте, са респираторима који су купљени.

Друга ће бити у Крушевцу, нешто мања и слузити за пацијенте из јужног и централног дела Србије, а Београд ће примати северни део Шумадије, Мачву и јужни део Војводине.

Такође ће бити купљено 10 модуларних болница, које се брзо склапају и расклапају и премештају заједно са лекарима ће бити распоређене по Србији.

Ове болнице ће бити велике и најчистије, опремљене респираторима скенерима и свим сто је неопходно, и ту ће се видети ефикасност државе да дела.

„Изградићемо две врхунске болнице у року од три месеца, то можемо и висе од тога не можемо”, поручио је Вучић.

Поновио је да Србија тестира много више људи од осталих у региону.

Изразио је и велику захвалност лекарима за које је рекао да су јунаци нашег доба, људи без страха и мане, који се боре, дан за даном, без прекида, који нису отишли на одморе.

„Имамо тих јунака 28. 000 лекара 61. 000 медицинских сестара и техничара”, казао је Вучић и најавио да ће потписати многе указе о одликовањима, јер се четири месеца свакога дана боре, од јутра до мрака.

Тешка јесен са короном нас очекује, али ћемо победити казао је Вучић.

Он је упозорио да вакцине неће бити против короне још дуго и да нормалног живота према најавама експерата из света неће бити још дуго, до краја фебруара, можда и дуже и морамо да научимо да живимо и радимо са вирусом.

Предстоји нам тешка јесен и по питању КиМ

Чека нас тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо, изјавио је данас председник Александар Вучић.

„Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету, али и да будемо довољно чврсти и да не тражимо како нешто да кажемо против људи који се боре и раде”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је додао да је једнако важно питање – и привреда, будући да цео свет очекује рецесију и раст незапослености, а уверен је да ће Србија ипак бити боља од других.

Консултације од 15. јула, влада до најкасније 25. августа

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 15. Или 16. јула почети консултације о формирању нове владе, као и да очекује да ће тај посао бити завршен до најкасније 25. августа.

Вучић је, у обраћању грађанима, казао да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове владе.

„Очекујем да се тај посао заврши до 20. Или 25. августа, најкасније. Не бих искључио да то буде и раније”, нагласио је он.

(Политика, 7. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. 70 % народа на претходно спроведеним колонијално симулираним изборима без избора рекло је НЕ Вучићу и колонијалном ропству. Међутим, експонент банкарско корпоративне мафије и потпарол колонијалне управе у Србији се на то не осврће. Он има постављен му задатак и јасан циљ потпуног уништења Срба и Србије уз помоћ медијске машинерије и окупираних колонијалних институција путем лажи, обмана и насиља.

    Многоструко више људи ће бити убијено бедом и немогућношћу лечења многих болести услед короне него од саме короне.

    Да се то не би догодило Швеђани су одустали од било каквих строжих мера које би убиле привреду и уништиле социјални систем. И успели су. То је било могуће извести јер здравствени систем у Шведској није корумпиран, а у Србији је корумпиран до сржи и ради против интереса народа и већине запослених у здравству.

Оставите коментар