Велимир Гајић: Један поглед на јовањдански протест у Београду

Врло чудно, као припремљено. Личило ми је као да је намерно хтело нешто да се изазове, а онда се отело контроли

Гледао сам оно синоћ на Србин.инфо до пола 4 ујутру.

Упоредо и на Курир телевизији (која се чудом појавила 26. јуна 2020. на Суперновој).

Симптоматично је било да су били опремљени камерама на свим битним местима, на врховима зграда, имали су и дронове.

По снимцима се видело.

Као да су знали када и шта ће се догађати и поставили су камере као да се снима нека парада или битан догађај.

Чак су били и на местима где су неки палили и рушили контејнере.

Врло чудно, као припремљено.

Некако не могу да се отргнем утиску да је Вучић намерно јуче рекао за мере, онда Ного (коме некако инстинктивно не могу да верујем, чини ми се као да је у служби истих као и Вучић) и сигурно група убачених „хулигана“ који су кренули на Скупштину.

Али, проширило се по мрежама, и обични људи којима је дозлогрдило почели да пристижу. Мислим да је у једном тренутку било преко 35 хиљада људи, то нису очекивали.

При томе, испред Скупштине није било много полицајаца, таман за оне за које је било предвиђено да уђу, а кад је почео пристизати народ, почели су да бацају сузавац.

Протест у Београду (Фото: Митар Митровић/РАС Србија)

Тек после поноћи, кад су видели број људи, послали су и коњицу, псе и дошло је појачање.

Личило ми је као да је намерно хтело нешто да се изазове, а онда се отело контроли.

То, на Курир ТВ-у, ме је подсетило на оно кад су срушене Куле близнакиње у Њујорку, и некако су чудом снимљени удари авиона из више углова.

Видим да је данас одложио састанак с руским амбасадором.

Битно је да је људима дозлогрдило. Ја се надам да ће сада свако локално да реагује.

Битно је да се не плашимо и делујемо у сопственој околини.

Уз Божју помоћ…



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

10 replies

  1. Da bi javnom mnjenju ogadila demonstrante, policija ubacuje medju njih maskirane specijalno opremljene huligane koji lome i razbijaju. To smo prosle godine videli na demonstracijama “zutih prsluka” u Parizu, kada su skoro svi izlozi na Jelisejskim poljima bili razbijeni i spaljeni. U ovom trenutku – kada svi nose maske – zadatak tih huligana je olaksan.

  2. Тако је, изгледа тако, 

    Овај звучи да пали мостове, без плана или по договору

    «(R)ЕволуциЯ» 

    Даће Бог и њему и нама ће да да

  3. Стварно је нешто чудно. С друге, стране народу је одавно дозлогрдило. Нарочито опасно може бити у Новом Саду, јер Чанкисти и њихов усташки лоби одавно чека овакву прилику. Ово им је као кец на 11. Њима ће се одмах придружити демократе и левичари. Можемо лако због једног манијака изгубити Нови Сад јер су овде људи тотално политички неписмени, наивни и сувише пацифисти као да живе на другој планети. То усташе врло лако могу искористити и направити нам велико зло. Зато молим националисте и све који се осећају Србима да не дозволе такав развој догађаја. Иначе оде нам Српска Војводина због једног манијака који је већ предао Космет својим сународницима шиптарима. Будимо изузетно опрезни и мудри, јер око нас кружи много лешинара. Ситуација је врло деликатна.

  4. Изгледа да Ђукановићизација Србије улази у завршну фазу. До сада су морали да глуме неке прорусе, “И ЕУ и Русија”, итд. а сада већ иду текстови на Куриру “UDAR NA SRBIJU: Desničarske proruske snage stoje iza protesta!”.Јуче је неки прорежимски патетични и увлакачки новинар имао спремљено питање на ову тему за Вучића на конференцији за штампу, а он је у свом стилу покушао да буде љигаво неодређен.

    Видећемо убрзо и да ли је Русија заинтересована да заштити само своје основне интересе (НИС, и сл.) и пушта Србију на НАТо воденицу, или је проценила да можда може и нешто више да се уради и пређе се са основних на странтешке интересе.

  5. Знајући да грађани мирно демонстрирају против њега, ВЛАДАЛАЦ окреће њихово незадовољство против полиције. По опробаној тактици : међу демонстранте, ВЛАДАЛАЦ убацује своје људе у цивилу, агенте ОПА (Одељење за Посебне Акције МУПа, обучене у наставном центру Макиш).

    Ни грађани ни полиција не желе сукоб али, у једном тренутку ти агенти почињу да гађају полицију каменицама, сузавцем и ватреним куглама. У самоодбрани полиција реагује и потискује грађане, ствара се хаос. У том хаосу, агенти ОПА се одлично сналазе и настављају посао : ломе, руше, разбијају излоге, пале полицијска возила и контејнере … што ће касније у медијима бити приписано грађанима.

    У овом тренутку ова тактика одлично функционише јер :
    – сви присутни носе маске, агенти су непрепознатљиви
    – грађани немају ни организацију, ни редаре који би одстранили убачене агенте.

    Наравоученије : не нападати полицију него агенте провокаторе

  6. Опрости Књаже

    Опрости Књаже
    Ал’ мора да се каже
    Неки ђавола траже
    Књаже

    Не лези враже
    Јаке су Твоје страже
    А и закони не важе
    За неке Књаже

    Припази Књаже
    Неки Те траже
    И кадија чека
    И постеља мека

    Момчило

  7. Вероватно је био планиран “покушај” државног удара, за ког би оптужили Русију, а онда би АВ могао тиме да тргује да је лакше уклони као препреку у издаји Космета.

  8. Protestvuju strani placenici :
    Danas je POLITIKA objavila TANJUGOV clanak :

    http://www.politika.rs/scc/clanak/458059/Vucic-Strani-faktor-umesan-svi-ce-oni-da-odgovaraju

    u kome je Aleksandar Vucic za TV PINK rekao : “данас да је и страни фактор умешан у протесте у Србији и да ће сви који су откривени и учествовали у протестима да одговарају. Код једног од њих пронађено је све, од Морзеове азбуке, до тајних мапа, рекао је Вучић за тв Пинк из Париза”.

    Zanet pariskim lepotama, predsednik je zaboravio da je zadnja poruka pisana morzeovom azbukom poslata pre 35 godina, i da danas i moj sestogodisnji unuk ima sve mape na svom mobilnom.

  9. Поздрав протестантима за СЕДЕЋИ МОДЕЛ !

    Радује ме да је протест прошао без каменица, флаша и ватре. И пристојно, јер су полиција и жандармерија наша раја, сви ми имамо неког међу њима и не желимо да им се нешто деси. Нису они криви, они раде посао да би хранили децу као и сви ми. Били су са нама на свим протестима и верујем, да би радије стајали на нашој страни.

  10. Мирно је само на површини, и само зато што нема Вучићевих хулигана да нападима на полицију изазвају насиље. Иза завесе, БИА хапси људе као Дамњан Кнежевић, који су способни да изолују ове хулигане и не допусте им да саботирају протесте. Дамњан је буквално отет у току демонстрација, и намеравају да га затворе на годину дана у монтираном процесу, а хапсе и приводе и његове из народних патрола, и све који могу организовано да се супротставе Вучићевим провокаторима, укључујући ветеране са Космета. Тако да у случају да се протести поново омасове, АВ може да их саботира и блати као “насилне”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading