Осиромашени уранијум на оптуженичкој клупи: Хоће ли НАТО бити проглашен кривим

Адвокат Срђан Алексић каже да за сада има око 2000 предмета људи углавном  из околине Врања и Косова и Метохије, где је НАТО и бацио највише муниције са осиромашеним уранијумом

Фото: AP Photo / Visar Kryeziu

Прве тужбе оболелих од канцера, са представљањем необоривих медицинских доказа да је узрочник болести осиромашени уранијум, посејан у време НАТО бомбардовања, биће предате националним судовима крајем августа или почетком септембра. Уколико будемо имали индивидуалних пресуда, оне могу бити и подлога за међудржавне тужбе.

Ово је за Спутњик потврдио адвокат Срђан Алексић, који каже да за сада има око 2000 предмета људи углавном  из околине Врања и Косова и Метохије, где је НАТО и бацио највише муниције са осиромашеним уранијумом. У целом процесу ће му помагати адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је у правосудним институцијама у Италији остварио више од 170 пресуда у корист оболелих међу италијанским војницима који су боравили и у мисији на Косову и Метохији.

Италијански модел за доказ

И то неће бити све, додаје наш саговорник, јер ћемо добити и помоћ од италијанских институција које је користио и адвоката Тартаља.

„Адвокат Тартаља је успео да докаже анализом и да квантитативно верификује присуство тешких метала код оболелих, као и у средини одакле потичу оболели и у томе су му помогли вештачење Универзитетске клинике ‘Ла сапијенца’ у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и, што је важно, Универзитета у Торину, и то је предочено у тужбама. Наш Закон о парничном поступку дозвољава вештачење из иностранства. Српски судови прихватају налазе из иностранства, па тако и из Италије. Ангажоваћемо и италијанске онкологе који су вештачили и у случајевима италијанских војника,“ објашњава он.

Упоредо са овим процесом Алексић ће затражити и да се подручја загађена осиромашеним уранијумом очисте.

Пала прва пресуда и у Француској

„У међувремену смо Комисији за заштиту људских права и околину Уједињених нација поднели око хиљаду представки грађана с нашег подручја који сматрају да је њихова болест последица НАТО бомбардовања. Затражили смо од УН да пошаљу своја два независна истраживача, једног за заштиту животне средине, а другог за заштиту људских права. Сматрамо да су и УН дужне и обавезне да дођу и да испитају последице осиромашеног уранијума јер људи са тог подручја и после 20 година и даље обољевају и умиру, а територија је загађена и мислим да су они који су учествовали бомбардовању, дужни да то подручје очисте“, додаје он.

Мапа територије коју је НАТО приказао где је гађанао током бомбардовања СРЈ са муницијом са осиромашеним уранијумом (Фото: ПРИНСКРИН)

Наш саговорник каже да је Италија јесте прва, али не и једина држава ЕУ која је успела да да добије спор истим поводом и наводи да је први спор тог типа добијен у Француској, у случају војника који је боравио на Косову и преминуо од рака.

„Таквих случајева има и у Холандији и у Немачкој, али углавном се ти спорови заврше неком нагодбом…“, истиче он.

Алексић очекује да ће ово бити дуга и тешка правна борба али да ће, ако да резултат за појединца, и држава у неком догледном времену моћи да се позове на пресуде појединаца, уколико за то буде имала потребе иако држава има своје инструменте и правнике. Такође држава већ има формирану Комисију за узрочно последичне везе оболелих и осиромашеног уранијума и они су дали већ свој закључак о томе како се бомбардовање одразило на здравље деце после 1999. године.

Лондонски Би-Би-Си је у септембру 2018. године објавио тврдњу британског биолога Роџера Кофила да Србију у наредном периоду очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака, као последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом. Кофил је до ове прогнозе дошао у својој лабораторији у Јужном Велсу, а податке је изнео на лондонској конференцији о бомбардовању америчких и британских снага осиромашеним уранијумом у Ираку пре 23 године.

Изручили на нас 15 тона осиромашеног уранијума

Према НАТО извештају на Србију је изручен 31.000 пројектила са осиромашеним уранијумом или 15 тона осиромашеног уранијума, који је и у најмањим количинама изузетно канцероген и доводи до генских мутација и рађања потомака са психофизичким деформацијама.

Посебно је трагично што ће осиромашени уранијум, који је највише бачен на Косову и Метохији, и у деловима Пчињског округа уз македонску границу, остати на овом терену вечно, јер је његово време распадања чак четири и по милијарде година, а задржава се метар до два испод земље.

Биолог Кофил понавља да овога нису поштеђени ни војници КФОР-а, а ни болничари који су одмах после бомбардовања били у контаминираним подручјима, једном речју, сви који су се у то време затекли у овом делу Балкана.

Тужилаштво у Италији је својевремено покренуло истрагу због све већег броја оболелих војника од рака после њиховог боравка у мировним мисијама, укључујући ту и Косово. Према подацима италијанског Удружења жртава осиромашеног уранијума, преко 300 војника, који су били припадници НАТО трупа, умрло је од разних врста тумора, а преко 3.600 је оболело.

Своје тврдње биолог Кофил је поткрепио и примерима деце рођене са деформитетима, не само у Србији, већ и у Босни и Ираку, где су Американци, такође, у бомбардовању користили осиромашени уранијум.

Бранкица Ристић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар