Данас: Нестало пара у ћупу

Ћуп је испражњен на брзака, да ли само због процене да ће криза бити кратког даха или да би се било широке руке пред изборе, стоји у редакцијском коментару листа

Александар Вучић (Фото: Дарко Војиновић/АП фото)

Ко би у марту или априлу очекивао да ће у јулу крива оболелих од ковида 19 бити стрмија него у време ванредног стања, да ће број мртвих свакодневно бити далеко већи, а здравствени систем пренапрегнутији него икада?

Вероватно мали број људи, али нажалост међу њима нису били и државни службеници који воде Владу Србије.

У марту је Влада Србије изашла са програмом помоћи привреди, у односу на величину економије међу највећим у Европи. На разне начине привреди и становништву је пласирано 5,1 милијарда евра или чак 11 одсто БДП-а.

Ово је било примећено у свету и углавном поздрављено као одлучан потез којим ће се премостити епидемијом изазвана криза до лета када ће цео свет кренути у опоравак.

На страну што није држава баш толико новца издвојила, пошто је један добар део гаранција за кредите који ће или можда неће бити трошак тек за три године, затим одлагање пореза и доприноса је ипак само то, одлагање за шест месеци.

А и да није било тога, као и уплаћеног минималца (најбоље мере из арсенала државе по оцени привредника) сасвим сигурно би број отпуштених радника и затворених фирми био далеко већи, па би и уплата пореза била мања.

Елем, све је било у реду, осим што се испоставило да криза не траје три месеца, него се здравствена, па самим тим и економска криза тек захуктавају на лето, а Бог нек нам буде у помоћи на јесен.

А тада пара у ћупу више нема, како је то сликовито описао председник Србије пре неки дан.

„Држава не може да обезбеди још пара. Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво“ рекао је Вучић додајући „мислите да имамо ћуп па дођете па узмете? Нађите такве председнике, имате такве стручњаке који су опљачкали земљу и увек кажу да држава да још пара“.

Е па, можда би и било да није скоро 650 милиона евра дато у облику 100 евра, или да су можда мере гађале најпогођеније индустрије, а не све редом, и хотеле у које нико није ушао четири месеца и фармацеутске компаније које су радиле као никада до сада.

Ћуп је испражњен на брзака, да ли само због процене да ће криза бити кратког даха или да би се било широке руке пред изборе тек од јесени видећемо да ли ћемо стварно бити шампиони ове кризе како воле наши државни службеници да кажу или смо после прве рунде прогласили победу док се у другој злокобни непријатељ враћа још јачи.

Редакцијски коментар

Опрема: Стање ствари

(Данас, 6. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Оваквог манипулатора и лажова Србија није имала!
    Ни пре, ни у току нове ере!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading