Историјски пројекат Сребреница: „Сребреница 2020 – Аналитички пресек“

Пошто је Сребреница материја којом се годинама бавимо, сигурни смо да је наш јубиларни преглед прихватљива синтеза до сада стечених сазнања о овом замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају.

Стефан Каргановић (Извор: standard.rs)

Као сваке године у ово доба, припреме за обележавање годишњице сребреничких догађаја опет су у току, мада ће овогодишњи јубиларни програм несумњиво бити осенчен пандемијом и ограничењима која су у вези са тиме наметнута. Ми нисмо упућени у то како ће двадесетпетогодишњи јубилеј бити обележен у Поточарима, али са нашим сарадницима постарали смо се да га обележимо на достојан начин. А то значи не шупљим пропагандним причама него солидном аналитиком, поткрепљеном чињеницама.

Наш јубиларни преглед Сребреничког питања који се налази у прилогу неизбежно је опсежан, али пошто на екрану јавне пажње данас има мало тога што је у толикој мери и са толиким цинизмом политички злоупотребљавано као Сребреница, другог избора нам није било. Једна од ствари што нас већ на први поглед разликује од острашћених заговорника службеног наратива је баш то што се ми радо бавимо појединостима и свим аспектима сребреничке контроверзе, док они начелно одбијају да то чине знајући да немају чињеница нити ваљаних аргумената са којима би могли да иступе. Њихова целокупна прича се састоји из неколико неуморно понављаних флоскула и вршења безобзирног притиска да се сви који различито мисле – ућуткају.

У недавно објављеном „Извештају о негирању геноцида у Сребреници 2020,“ у издању Меморијалног центра у Поточарима, поред уобичајених погрдних коментара на рачун неистомишљеника, у поруци упућеној „актерима политичког и цивилног друштва у Босни и Херцеговини“ изнова се наглашавају главне тачке из програма за присилно преумљавање друштвене заједнице на фону наводног „сребреничког геноцида“:

  • Заложити се за реформу образовања, стандардизирани наставни план који признаје геноцид у Сребреници мора се имплементирати широм Босне и Херцеговине. Охрабрити студијска путовања и комеморативне догађаје у школама у БиХ као начин борбе против негирања геноцида и борбе за промоцију толеранције.
  • Процесуирати ратне злочине и донијети закон о негирању геноцида. Наставити подржавати законодавство којим се забрањује негирање геноцида на државном, ентитетском и локалном нивоу власти.
  • Говорити против негирања геноцида и подржати релевантне институције. Искористити свој политички утицај да би се говорило против негирања геноцида. Подржати институције попут Меморијалног центра Сребреница, и удружења жртава које се баве борбом против негирања геноцида.“ (Стр. 10)

Другим речима, не заговарају се истраживање о Сребреници и расправа о чињеницама, него наметање свима у Босни и Херцеговини, од деце школског узраста па све до одраслих, једноумне верзије догађаја, под претњом кривичне одговорности за „негирање геноцида.“

Природно је да је наша невладина организација посебна мета њиховог једа:

„Националистички елементи, који су били фрустрирани извјештајем [који је објавила влада Републике Српске под руководством Драгана Чавића 2004. године – наша пр.] убрзо су постали челници Владе РС. У марту 2008. године, РС је започела финансирање невладине организације назване Историјски пројекат Сребреница, регистроване у Холандији. Свјесно опонашајући језик и праксе западних невладиних организација повезаних с транзицијском правдом и помирењем, Историјски пројекат Сребреница негирао је судски утврђене чињенице геноцида у Сребреници и настојао преобликовати догађаје из јула 1995. године у оквиру лажног хисторијског наратива.“ (Стр. 27).

Насловница документа “Сребреница 2020 — Аналитички пресек”

Што се тиче нашег негирања, отворено би изјавили и пред судом који је наводно утврдио чињенице геноцида: we plead guilty (изјављујемо да смо криви). Међутим – и ту је процена Меморијалног центра промашена – ми не „опонашамо“ језик и праксе западних НВО из разлога тактичке мимикрије, него зато што смо из тог дела света. То се лако препознаје по нашем професионалном приступу и начину размишљања. Ипак, инсистирали бисмо на једној исправци, да балканска јавност не би стекла погрешну слику о нама. Не ради се о закулисној агенди да се на посматраче остави повољан утисак применом доказано успешних и политички неутралних методологија истраживања и односа са јавношћу. Тако радимо зато што је то једини приступ за који ми знамо. Али вредносно ми немамо ништа заједничко за лажним и субверзивним западним невладиним организацијама, које углавном финансирају и политички усмеравају управо тамошњи покровитељи сребреничког култа. Да није тако, у књижици Меморијалног центра у Поточарима били би великодушно хваљени, а не засипани покудама.

Свесни значаја хашког Трибунала за учвршћивање политички диктиране перцепције да се јула 1995. године у Сребреници одиграо геноцид, посебну пажњу у  нашем Извештају посвећујемо тој по свим својствима нелегалној и накарадној установи. Блистава поглавља из пера професора Самјуелија, Симића и Мезјајева усредсређују се, свако из посебног угла аутора, на рад МКТБЈ и његов позамашан допринос подривању и деградирању међународног права.

Поред тога, нису изостали ни анализа геополитичког значаја Сребренице, из пера доц. Ање Филимонове, ни фактографски преглед бројних мањкавости и несувислости службеног наратива, појачан прилозима који додатно осветљавају поједине теме.

Пошто је Сребреница материја којом се годинама бавимо и познајемо до најситнијих појединости, сигурни смо да је наш јубиларни преглед прихватљива синтеза најважнијих до сада стечених сазнања о овом замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају. Прилагођена потребама токсичке доктрине „права на заштиту,“ Сребреница је накнадно широм света  уништила неупоредиво више недужних муслиманских живота него у најнеобузданијим проценама укупног броја жртава у јулу 1995. Подједнако злокобно, као оружје у психолошком рату који се већ четврт века безобзирно води против обе главне верске заједнице у Босни и Херцеговини, Сребреница је дуготрајно затровала односе између муслимана и православних и отупела њихову способност да препознају заједничке противнике и солидарно решавају заједничке проблеме. У политичком, моралном, међуљудском, и сваком другом погледу, Сребреница је преобликована у парадигму најдубљег могућег раздора и непосредни узрок острашћеног „смјатенија умов“ планетарних размера, што надалеко премаша оквире једне опскурне балканске варошице.

Чврсто смо убеђени да је у овом случају терапија истине најбољи и једини лек. Посвећеност  утврђивању истине непристрасним коришћењем свих расположивих извора идеја је водиља делатности „Историјског пројекта Сребреница.“ Захваљујемо се пријатељима истине разних  вероисповести и националности који нас већ годинама прате и охрабрују, и који нам помажу у нашем раду.

Стефан Каргановић, Историјски пројекат Сребреница

Преузмите цео документ (PDF)



Categories: Противу заборава

Tags: , , ,

2 replies

  1. Поздрав г Каргановићу и његовом прилогу посвећеном СРЕБРЕНИЦИ – том замршеном и до краја још увек неразјашњеном догађају.

    У оквиру рубрике ЉУДИ СЕЋАЊА … изврсни новинар Раде Радовановић објавио је у ДАНАСу, поводом годишњице догађаја у Сребреници, чланак о једном дечаку од 16 година који је живео и преживео тај догађај :

    https://www.danas.rs/nedelja/camil-durakovic-koracao-sam-spavao-i-zedan-sanjao-vodu/

  2. Ако се пажљиво погледају извесни коментари, очигледно је да између осталих несрба и Хрвати будно прате и читају извесне српске портале. Међутим, када је реч о Сребреници и демонизацији или дехуманизацији Српског народа, западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти нису имали стида да се спусте на улогу гангстера, који и данас настављају да уцењују Србију и наш обезглављени, обесправљени, окупирани и понижени несрећни српски народ (Види: Емил Влајки, Демонизација Срба – Западни империјализам, његови злочини, слуге и медијске лажи, Издавач: Филип Вишњић, 2013; Dr. Raju G. C. Thomas, from his essay “Dehumanizing a Nation: The Balkans Conflict and International Reaction” (1993).

    Такође, имајући у виду да је Сребреница западно-европски и амерички
    империјалистичко-тријалистички пројекат за укидање Републике Српске , за коју је Збигњев Бжежински други дан после Дејтона рекао: „да је Република Српска привремено решење и да ће бити уништена…“

    У овом контексту цитирали бисмо извесне расправе са портала Српска Мрежа, који су и данас актуелни…

    http://www.srpska-mreza.com

    Library Contents
    FACTS ABOUT CIVIL WARS IN EX-YUGOSLAVIA
    Preface
    HISTORIA MAGISTRA VITAE EST:
    Pre World War One
    SOUTH SLAV NATIONS:
    Serbs
    Serbian lands: Raska, Zeta, …
    Bosnia is Serbian land
    Serbian Krajina
    Serbian “myths”
    Croats
    Servile Croats
    Bosnian Muslims
    In service of the oppressor
    Muslims of Bosnia are
    Christian Serbs and Croats who converted to Islam
    Myth of the Muslim tolerance
    Long history of Muslim
    oppression over Christians in Bosnia
    Interethnic Relationship
    Serbs vs. Croats
    Muslims vs. Christians
    Jews and anti-Semitism
    Serbs and Jews shared the
    same fate
    Holocaust in Sarajevo during WWII
    Serbs, Jews and Bosnia – a Jewish Holocaust survivor speaks
    Croatian plan: Mixing the bones of fascists and their victims
    US Jews and the Balkan situation
    Jewish motives
    An open letter of the Chief Rabbi of Yugoslavia
    60 minutes … and yellow journalism
    The European hoodlum democracy
    Dr. Kissinger: “Bosnia had never been an independent state”.
    World War One and formation of Yugoslavia
    WORLD WAR ONE WAS UNAVOIDABLE
    Myth #1: The Serbs instigated World War One
    Myth #2: The assassination of the Austrian Archduke triggered the war.
    Myth #3: Serbs wanted “Great Serbia”
    HEROIC RESISTANCE OF THE SERBIAN PEOPLE
    Cer battle
    Battle for Belgrade
    Croats and Muslims commit atrocities on the Serbian civilians
    Exodus of the Serbian people
    Serbian victory!
    FORMATION OF YUGOSLAVIA
    Myth: The Serbs occupied other Slav nations in 1918.
    The Serbs have legal rights to claim the lands they did in 1991
    OTHER LITERATURE
    WWII. Ustashi, Chetniks, Partisans
    Collapse of the first Yugoslavia
    The Serbian contribution was pivotal in defeat of Hitler
    USTASHI – The worst monsters the world had known
    Even Croatian Nazi allies were appalled by Ustashi atrocities
    Ustashi fuhrer – Croatian Attila the Hun
    Ustashi specialty – gourging eyes of men, women and children
    Jasenovac – the third largest concentration camp…
    Photo gallery of Ustashi atrocities
    Ustashi help Germans eradicate Yugoslav Jews
    Today, Croats openly brag about their Nazi past
    Bosnian Moslems volunteer en masse into SS
    Serbs form the largest anti-fascist movements of the occupied Europe
    After WWII… Tito’s Communist Yugoslavia
    At the end of WWII Americans bomb the Serbian allies
    Thanks to American and British intelligence Ustashi monsters escape
    justice
    “Serbian dominated” Yugoslavia was ruled by Croat and Slevene Communists
    Croat Communist Tito butchers the Serbian people
    The maps showing Communist division of the Serbs
    Professor Shoup: 42% of the Serbs live outside Communist designed “Serbia Proper”.
    German (Nazi) map showing ethnic disposition of South Slavs in 1940
    Ethnic map punished by Encyclopedia Britannica in 1986
    Ethnic map punished by The National Geographic in 1990
    Ethnic map punished by American State Department in 1992
    Dayton map and American ethnic cleansing of the Serbs
    “THE BIG POWERS” & THE CIVIL WARS IN EX-YUGOSLAVIA:
    In 1990 American and German politicians push Yugoslavia off the cliff.
    Hitler called it: “New World Order”
    Uncle Sam and the third Balkan War
    German and the US involvement in the Balkans
    Bosnia and the American foreign policy agenda
    The war against the Serbs and the new American fascism
    Policy without principle: The US ‘Great Game’ in Bosnia
    Western mass media and “morality”
    PR wars against small nations
    The Source: Misery, suffering – for sale!
    The Distributor: Commonality of interests
    Mechanisms of lying
    Invent virtual concentration camps
    Say that the Serbs raped 6000000 Moslem women
    Play the number games with the dead
    Bloody circus has its clowns
    Mass murder for the camera
    1) May 27, 1992 – breadline incident.
    1) Deposition collected by Serbian Council, Belgrade
    2) Letter of Representative of Republic of Serbian Krayina, Washington
    3) Mr. B.B.Ghali’s report
    4) U.S. government report titled: “Iran’s European Spring board?”, dated September 1, 1992
    5) Commander of the Bosnia UN troops, at the time, writes a book
    6) A half a dozen Western newspapers mention the truth
    7) Punishing the victim
    2) Feb 5, 1994 – Markale Market slaughter (Part I)
    The stage
    Feb 5, 1994 – Markale Market slaughter
    The history repeated
    ANATOMY OF A MASSACRE
    Too little, too late
    Once again the Truth is scarce commodity in the Western press
    The cover-up
    The aftermath
    3) Avg 28, 1995 – Markale Market (Part II)
    On Sunday, August 27, 1994 …
    On Monday, August 28, 1994 …
    On Tuesday, August 29, 1994 …
    On Wednesday, August 30, 1994 …
    PROXIES AT WORK:
    In 1991, Croats resurrect their Nazi state
    Facts about Croatia’s Nazi Past
    Today’s Croatia is a carbon copy of its Nazi predecessor
    United Germany works on dismantling Yugoslavia
    “Croatian” Serbs- KRAJINA Serbs
    Current Fuehrer of Croatia and his “Mein Kampf”
    Nazis of the world unite again!
    Croats brag about their Nazi past
    America takes over the German project
    Media manipulation and morality.
    Croatia is Serb-free at last!
    American plutocrats come to collect the loot
    Muslims of Bosnia try to resurrect a part of Turkish Empire
    Bosnia – the roots
    Bosnia 101
    The leader of Islam fundamentalist Muslims of Bosnia
    Resurrecting the Moslem SS unit
    Bosnia – the nest of future JIHAD
    Jihad volunteers and their deeds
    Chopping off the Serbian heads
    Jihad volunteers gather in the “heart of Europe”
    Secular Muslims are left to rot
    Dismantling Yugoslavia – colonizing Bosnia
    THE AFTERMATH:
    The worst ethnic cleansing: America claenses the “Croatian” (Krajina) Serbs
    History of Krajina. The Serbs were invited to settle in 1578
    During WWII they are subject to Ustashi bestiality
    In 1945, the Croat Communist Tito incorporates Krajina into “Socialist Federative Republic of Croatia”
    In 1990, Croats resurrect their Nazi state
    In 1991, Croats commit the largest ethnic cleansing since WWII. The West is silent.
    Wanton destruction of the Serbian Churches
    January 1992, Vance’s “peace” plan buys the time for new Ustashi to arm themselves
    1992-1995 – “peace” time. While armed by Germans and trained by Americans, Croats continue the cleansing
    In 1993, Ustashi atack a part of Republic of Srpska Krajina and mutilate everybody in sight
    May 1995, Ustashi attack “UN Protection zone – West” and claense the entire zone.
    August 1995, Ustashi storm troopers with substantial American military help cleanse UNPROFOR zones “North” and “South”
    East Slavonia – the genocide in preparation
    The Cangaroo Court of Hague
    Prof. Dr. Raju G. C. Thomas: The role of the Hague: Dehumanizing a nation
    Dr. Kosta Cavoski: “The Hague against justice”
    The case of General Djordje Djukic
    The case of Col. Aleksa Krsmanovic
    The legal basis
    The witch-hunt against the Serbs
    A veteran New York Times reporter, Mr. David Binder: “All’s fair in love and
    war crimes prosecution”
    Prof. Dr. Raymond Kent and “Americans for International Justice Committee”: At the Hague – the rape of the tradition
    Prof. Dr. Alfred Rubin: “The tribunal in the Hague should be disbanded”
    What next?
    BIBLIOGRAPHY
    TO BE FILED:
    Please let us know of any documents which should be included in our library.
    Feel free to download, copy and redistribute.
    Srpska Mreza
    Last Revised: March 15, 1997
    http://www.srpska-mreza.com

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading