Грчка затвара границе за српске држављане

На основу анализе епидемиолошке ситуације у Србији донета је одлука да се од 6. до 15. јула 2020. за српске држављане забрани улазак у Грчку

Фото: М. Албуновић

Грчка од понедељка ујутру у 6 часова затвара границу за српске држављане на свим граничним прелазима, званично је саопштила грчка влада.

„Влада у тесној сарадњи са стручњацима свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у ЕУ и другим земљама и са таквом праксом наставиће и убудуће”, изјавио је заменик званичног представника владе Аристотел Пелони и нагласио да у том контексту влада у Атини има право да измени своју политику и ограничи улазак у земљу.

„На основу анализе епидемиолошке ситуације у Србији донета је одлука да се од понедељка 6.7.2020. до 15. јула за српске држављане забрани улазак у земљу преко апсолутно свих граничних прелаза, сем у изузетним случајевима”, нагласио је представник грчке владе.

До сада је преко граничног прелаза Промахонас на бугарско-грчкој граници од 1. јула када је званично отворена туристичка сезона, ушло преко 30 хиљада туриста са Балкана, међу њима и велики број из Србије. Током викенда формирале су се колоне дугачке више километара, али се прелазило нешто брже него ранијих дана иако је здравствена контрола, проверавање QR кода и тестирање било појачано. Само у једном дану тестирано је на овом прелазу око две хиљаде туриста.

Грчка је већ раније најавила да ће своју одлуку о слободном уласку у земљу ревидирати зависно од стања у земљама одакле туристи долазе, нарочито после наглог пораста броја оболелих у целој Европи, на Балкану али и у Србији. Ситуација у Београду је као информација свакодневно присутна на грчким ТВ каналима. Зато је и била појачана контрола наших туриста и тестирање како на копненом тако и аеродромском пограничном прелазу. Утолико пре што су од 1. јула туристи унели у Грчку већ више од тридесет нових случајева заражених ковидом-19, а међу њима су и оболели туристи из Србије.

Сви наши држављани који се налазе на летовању, моћи ће да сачекају завршетак својих започетих аранжмана и нормално се врате у земљу.

Јасмина Павловић-Стаменић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading