Џон Болтон: Разговарало се о размени територија као решењу за Косово

У случају Косова и Србије, постојале су индикације још ране 2018. да су лидери хтели да та питања реше, рекао бивши саветник америчког председника за националну безбедност

Џон Болтон (Фото: Ројтерс)

Лидери Србије и Косова су још 2018. године разговарали о могућности размене територија као решењу косовског питања, изјавио је бивши саветник америчког председника за националну безбедност, Џон Болтон за ФПА.

„У случају Косова и Србије, постојале су индикације још ране 2018. да су лидери хтели да та питања реше јер су видели да не могу да остваре стварни независни економски развој и стабилност док се њихови односи не нормализују. Било је то врло контроверзно унутар тих држава, али се мени учинило да је то вредно напора. Једна од ствари о којима су разговарали била је могућност размене територија“, рекао је Болтон, а преноси Коссев.

Каже да је оваква идеја дочекана са гнушањем од стране Немачке, западне Европе, али и у појединим деловима Балкана.

„У деловима Балкана, Немачке, западне Европе, то је дочекано са гнушањем јер се плаше да би размена територија могла да доведе до размене било где јер се то дешава у историји“.

Болтон је практично овим потврдио оно што два председника све време демантују – да се разговара о етничкој подели, односно етничком разграничењу или размени територија између Срба и Албанаца.

Иако демантују, истовремено оба председника у јавност износе изјаве у којима потврђују и да желе, односно, да се залажу за овакав расплет косовског питања.

Александар Вучић и Хашим Тачи, већ више година говоре јавно о томе да се залажу за идеје „разграничења“, како то назива Вучић, односно „корекције граница“, како то назива Тачи.

Током касног пролећа, лета и јесени 2018, Тачи је имао серију јавних наступа и порука о присаједињењу три општине с југа са Косовом, а са друге стране у то време – дужи изостанак реакције српских званичника.

Последњу серију оваквих изјава Тачи је имао непосредно пре заказаног састанка у Вашингтону за 27. јун, где је требало да се састану делегације Београда и Приштине под покровитељством изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела.

Тачи је у више интервјуа изјављивао да „сања да се Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову“, али је истовремено и демантовао да се о подели икада разговарало, а посебно у Вашингтону.

Састанак у Вашингтону, међутим, отказан је два дана пре него што је требало да се одржи, а након што је Специјално тужилаштво изашло у јавност са информацијом да је предало предлог оптужнице Специјалном суду против самог Тачија, председника ПДК, Кадрија Весељија и других за ратне злочине.

И Вучић, упркос томе што говори да се залаже за „разграничење са Албанцима“, редовно демантује да постоји било какав договор о размени територија, као и то да се о томе икада разговарало.

Тако је недавно казао да понуду о размени територија – села из општина на Северу Косова за општине на југу Србије – Прешево, Медвеђу и Бујановац, никада и ни од кога није добио.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев/Н1, 5. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading