Руска црква рашчинила схиигумана Сергија који пориче пандемију корона вируса

Духовник и оснивач Средњеуралског женског манастира, схиигуман Сергиј, нашао се у центру пажње након тврдњи да је Ковид-19 – „псеудопандемија“

Схиигуман Сергиј (Фото: РИА Новости)

(РИА Новости, 3. 7. 2020)

Схиигуман Сергиј (Николај Романов) изјавио је да не намерава да напусти Средњеуралски женски манастир, чији је он оснивач, након што га је црквени суд рашчинио.

„Молим све православне да устану у одбрану манастира. Ја нећу напустити манастир“, – рекао је свештеник у видео – обраћању које је објавио на Јутјубу.

Како је раније рекао новинарима председник Одељења за односе Цркве за друштвом и медијима Екатеринбургшке епархије протојереј Максим Мињајло, Средњеуралски манастир ће бити враћен под управу монахиње Варваре, настојатељице обитељи која је напустила манастир. Сам Сергиј, који се налази у Средњеуралском манастиру, крши акт надлежног епископа да без писаног благослова не напушта територију Јовано-Богословског манастира, што је, између осталог, послужило као повод и предмет поступка против њега и његовог рашчињења.

Духовник и оснивач Средњеуралског женског манастира, схиигуман Сергиј, нашао се у центру пажње након својих тврдњи да је Ковид-19 – „псеудопандемија“, која има за циљ да се Руси ставе у „сатанини електронски логор“, „безаконо натерају на самоизолацију“ и да их лише „слободе и рада“. Епархија га је лишила права да проповеда, али овај клирик то није послушао и наставио је да у проповедима позива паству да изађе на улице и протестује. Црквени суд га је због тога рашчинио.

Настојатељица манастира, монахиња Варвара, напустила је манастир скупа са сестринством, јер није делила позицију оца Сергија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 3. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

9 replies

  1. Прича са њим од почетка није била у реду. Пре него што је пришао Цркви, он је робијао 13 година за крађу и убиство…Колико сам схватио из онога што сам читао на руским сајтовима о њему, он је то прећутао пре рукоположћења, јер да није, не би ни могао постати свештеник, одн. јеромонах.
    https://zen.yandex.ru/media/popbloger/sviatoi-ili-kto-on-shiigumen-sergii-romanov-5eabbcd4cd655a1fde55a8e4
    А после иде како иде и дође до тога да он баци анатему на Кирила и целу Цркву због поступања у време пандемије. И, наравно, не прихвата никакве одлуке ни епитимије надлежног епископа…
    Једном речју – будиБогснама!

  2. Не знам о његовој прошлости баш ништа, али знам да је Руска црква поодавно кренула стрампутицом.

  3. Шта ћемо са нашим свештеницима који негирају или минимализују опасност од вируса? А сваки трећи или четврти поп то чини. Као нпр. овај: https://stanjestvari.com/2020/06/05/protojerej-branislav-jelic-kovidna-zamka-i-obmana-kao-silovanje-nacija-i-put-u-samounistenje/
    Да ли и њих треба рашчинити?

  4. @ монах Филотеј

    Овај руски игуман је рашчињен је не само због тога што је негирао опасност од вируса, него је још много тога урадио на основу таквог става. Овде је званична одлука епархијског суда, којој се наводи гомила светих канона које је он прекршио:
    http://www.ekaterinburg-eparhia.ru/news/2020/07/03/23508/
    А овде је и отворено писмо његовог архијереја, митр. Китила Екатаринбушког:
    http://ekaterinburg-eparhia.ru/news/2020/07/06/23515/
    Ту, између осталог, пише како је Сергиј у Божићној проповеди ове године двадесет (!) минута похвално говорио о Стаљину. Зна се, иначе, да је Сергиј велики поштовалац Стаљина. А пише у отвореном писму и да је прећутао за своја кривична дела за која је 13 година робијао, како би могао бити рукоположен. (Иначе, мала занимљивост – похађао је школу за милицајце).

    Овде су и нека сведочанства о томе како изгледа живот у “колонији” Сергија Романова – ту су и мала деца, одвојена од родитеља, и родитељи, одвојени од деце, ту су и монахиње, и болесни људи…Строго поступање и за багателне грешке, телесно кажњавање, тј. батинање и мале деце. Храна је оскудна, и мала деца строго посте. У исто време, игуман се храни одвојено, има свега од кавијара врхунских сирева… Не мора бити да је све тачно, али ако је и пола тачно, то је ужас:
    https://newizv.ru/news/politics/04-07-2020/dobro-pozhalovat-v-ad-kakova-zhizn-v-monastyre-ottsa-sergiya

    А овде је и прича о. Серафима који је служио и живео са њим пре доста година, који га добро познаје:
    https://www.e1.ru/news/spool/news_id-69345295.html

    Ваља напоменути и то да Сергиј заступа “класичну” апокалиптичну причу против глобализације, против биометријских докумената, против масона, Јевреја итд.итд. И наравно, и против екуменизма у Руској Цркви. Ту удара и на патр. Кирила и на свог архијереја, такође се зове Кирил, који је, каже, вршио богослужења са римокатолицима у Барију, када су Данајци поклонили делић моштију св. Николе Руској Цркви. А у свом отвореном писму његов архијереј се немушто брани од такве оптужбе.

    Тако да стварно треба имати расуђивања у оваквим ситуацијама и знати се исправно поставити. Нису случајно многи Оци расуђивање сматрали највећом хришћанском верлином. Не ићи у крајности, не бити ни ускоумни апокалиптичар, али ни распуштени секуларизовани хришћанин-глобалиста. Има једна изрека која би се и овде могла цитирати: “то што ја имам клемпаве уши, не значи да ти ниси разрок”. Да, Сергиј има клепаве уши, али и Руска Црква је добрано разрока. Ако би могло ишта добро да произиђе из ове смутње, понадати се да ће и Кирил, и Иларион и сви главни екуменисти у РЦ ставити прст на чело и вратити се на здрав пут. Дај Боже!

  5. Rodoljube Laziću misliš li da zanimaju koga pravoslavnog laži i klevete pohlepnog sveštenika Gerogrija Maksimova koji je nedostojan mantije, nemoj još i ti širi moskaljske FSB dezinformacije protiv pravednog Oca Ispovjednika vjere Pravoslavne shiigumana Sergija Romanova

  6. Помаже Бог свима. У једном моменту ми се поменути игуман учинио паведником и жртвом екумениста из Русије.Али не лези враже,од куда он са њима до јуче? 😄 То је једно питање које би и могао схватити,а друго је оно које ми никада не може у желудац и мпзак,од куда у свој причи антихрист Стаљин?Извините али величати Стаљина и сергијанску патријаршију је подједнако лоше као и јерес екуменизма. Тако ,како рекосте – јес Кирил и МП разрока ,али и Сергеј има клемпаве уши.

  7. @ Ђорђе
    “… антихрист. Стаљин… “, “..јес Кирил и МП разрока ,али и Сергеј има клемпаве уши.”

    Биће да си ти једини преостали праведник.

  8. @Луди Максим

    Нити сам прочитао иједан Максимовљев текст о Сергију, нити иједан линк који сам поставио води ка неком Максимовљевом тексту. Читао сам исповести бивших “васпитаника” (деце) који су живели у манастиру где је Сергије био игуман и који су, између осталог, добијали батине за све и свашта, а и његовог некадашњег саслужитеља, о. Серафима. Ако разумеш руски, можеш и сам да прочиташ. Праведан, кажеш? Робијао 13 година за убиство и крађу, па то прећутао како би могао да буде рукоположен.
    И видео сам трагикомични снимак његовог “истеривања демона” из неке јадне девојке. Он са њом стоји на средини цркве, око њих монахиње и мирјани, очито сви стоје по унапред предвиђеном сценарију Он енергично и скоро бесно закрштава девојку и поставља нека питања, на која она тихо одговара. Онда он узима “бубицу” (мали микрофон) који му је стајао на грудима и приноси је њеним устима како би и окупљени народ и они који буду гледали видео могли да чују њене одговоре. Права позоришна представа са главним јунаком Сергијем. Можда сам ја и ја луд, Максиме, али је мени само та сцена довољна да схватим какав је он човек и духовник.

  9. Ово је тај видео снимак:

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading