Реџеп Тајип Ердоган: Критике због Аја Софије напад на турски суверенитет

Турски председник коментарисао забринутост Запада, посебно Грчке, Француске и САД, због предлога да Света Софија од музеја постане џамија 

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Бета/АП)

Критике на рачун Турске због могућег претварања чувене Аја Софије из музеја у џамију напад су на суверенитет турске државе, каже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Оптужбе против наше земље о Аја Софији директно циљају наша суверена права”, рекао је Ердоган коментаришући забринутост Запада, посебно Грчке, Француске и САД, преноси Ројтерс.

„Одлучни смо да наставимо да штитимо права муслимана, већинске вере наше земље, као и припадника свих других вера и религија”, додао је он на свечаном отварању друге џамије у Истанбулу.

Ердоган је предложио враћање статуса џамије здању у срцу хришћанске византијске и муслиманске османске империје, а данас једног од најпосећенијих споменика у земљи који је под заштитом Унеска.

Света Софија

Турски суд у четвртак је саслушао све чињенице у вези с претварањем Свете Софије у џамију и пресудиће у року од 15 дана.

Раније ове недеље Турска је саопштила да је „шокирана” тиме што је државни секретар САД Мајк Помпео позвао Ердогана да не наставља с планом, преноси Танјуг.

Француско министарство спољних послова саопштило је у четвртак да структура из шестог века, која је девет векова служила као хришћанска црква пре османског освајања Цариграда 1453. године, мора остати отворена за све.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 7. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Јадна ли је та “вера” ,
    која цркве претвара у Џамије. Да ли постоји још неки овакав пример у свету ? Пошто туре очигледно није верник јер му ни у сну не би могло тако нешто пасти на памет, питао бих га са његове материјалистичке тачке ( јер духовну нема) , да ли он зна од чијих пара је направљена највећа и најславнија црква на свету. Да није од турских ?

  2. Оног тренутка кад крене већи сукоб комплетна црноморска обала биће захваћена руским дејствима. Услов свих услова је ослобађање Босфора и Дарданела, јер без тога Руси немају чему добром да се надају. Тада ће Аја Софија поново бити оно што треба да буде. Тада Турске на европској страни мореуза неће бити. После тога ће или настати Треће Римско царство или неће бити Русије.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading