У Русији око 75 одсто грађана подржало измене Устава на референдуму

Измене Устава, између осталог, омогућавају председнику Владимиру Путину да се поново кандидује за председника 2024. године

Владимир Путин се идентификује на гласачком месту, 1. 7. 2020. (Фото: Алексеј Дружинин/АП)

Руска Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила је да је при обради 37,41 одсто гласова на данашњем референдуму за измене Устава „за” гласало 75,36 одсто грађана, а да је против било 23,74 одсто.

Излазност је 64,99 одсто, наводи РИА Новости.

У Москви је, по подацима ЦИК-а, измене Устава подржало 90,98 одсто грађана, а против је било 9,02 одсто, при обрађених 0,03 одсто записника. Излазност у главном граду је 53,08 одсто.

ЦИК је одобрила објављивање резултата гласања до завршетка процеса, те су током дана објављивани резултати анкете провладиног Сверуског центра за истраживање јавног мњења по којима је велика већина грађана подржала измене Устава.

Измене Устава, између осталог, омогућавају председнику Владимиру Путину да се поново кандидује за председника 2024. године на два мандата по шест година, преноси Бета.

Измене предвиђају и увођење схватања брака као заједнице мушкарца и жене, као и увођење у Устав „вере у Бога”.

Гласање је почело још 25. јуна, али је 1. јул проглашен главним даном гласања. Гласало се електронским путем и директно на бирачким местима како у званичним институцијама, тако и у импровизованим, у двориштима зграда, на улицама.

Русија је трећа земља у свету по броју инфицираних корона вирусом. Само за последња 24 сата регистровано је 6.556 нових случајева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

  1. “Измене Устава, између осталог, омогућавају председнику Владимиру Путину да се поново кандидује за председника 2024. године на два мандата по шест година, преноси Бета.”
    Туга…владавину права мачку о реп…

  2. @Главни даса, nije to tuga.
    Ako neko vodi zemlju u dobrom pravcu, sasvim je svejedno koliko dugo vlada.
    Tuga je ovo kod nas

  3. 1 јуна 2020 је завршено “сверуско гласање о одобравању измена и допуна Устава Федерације”.

    У време кад су грађани Велике Британије и САД дубоко подељени и сукобљени, што се одавно није десило, Руси су показали велику стабилност. Владимир Путин је добио изузетну подршку : 78 % гласача је подржало његов пројекат и његов дуготрајни останак на власти (могућност да остане до 2036 год).

    Готово истовремено у Москви је одржана војна парада поводом 75 год победе над нацизмом, а у Подмосковљу је освећена главна црква оружаних снага РФ – која је нешто мања од храма Христа Спаситеља у Москви.

    Симбол руског православља – храм Христа Спаситеља, био је срушен 1931 за време Стаљина. За време Хрушчова, на његовом месту саграђен је 1958 год највећи базен на свету. За време Јељцина, почела је изградња новог храма који је завршен год 2000. Данас је у Устав унесена вера у Бога и поштовање православне цркве, као темељних ослонаца друштва.

  4. Референдумска алтернатива је била отприлике оваква:

    1. Да ли сте да Путин може да влада доживотно, да Руси пореклом из отцепљених република и иностранства не могу ни да се кандидују, и да ли верујете у Бога.

    2. Да ли сте педер.

    То су биле опције, а путиновска опција је однела победу са 53% гласова бирача, и то тек након целонедељног намицања гласова, укључујући и гласање на даљину.

    Америчка амбасада је у знак жалости обесила заставу дугиније боја.

    Честитамо, ово нема ни у Бољшој театру!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading