Аустралијски ABC: Шах расистички спорт – беле фигуре иду увек прве

Према правилима једне од најстаријих игара на свету, одобрене крајем 19. века, играч са белим фигурама прави први потез, а играч са црним прави други, затим се наизменично крећу

Фото: Flickr/Serge Saint

Сиднејска филијала ТВ станице Еј-Би-Cи (ABC Sydney)  назвала је шах расистичким спортом, јер по правилу беле фигуре увек иду прве и имају предност у односу на црне, што, како кажу, представља алегорију расног насиља.

Према правилима једне од најстаријих игара на свету, одобрене крајем 19. века, играч са белим фигурама прави први потез, а играч са црним прави други, затим се наизменично крећу.

Та станица планира да се тим „скандалозним открићем“ позабави у ток-шоу емисији уз учешће познатих велемајстора.

Занимљиво је да су у марту 2019. године два позната велемајстора – Норвежанин Магнус Карлсен и Холанђанин Аниш Хири – већ покренула питање првог потеза „белих“ у оквиру обележавања Међународног дана елиминисања расне дискриминације који су установиле УН.

„Правило првог потеза никада се није односило на расу или политику, али можемо да га прекршимо, како бисмо свима који верују да боја треба да пружа предност у шаху или животу – послали поруку“, истакао је тада Карлсен.

Питање ограничавања права афроамеричке популације на планети добило је нови замах након убиства Афроамериканца у САД Џорџа Флојда. Америку је захватио талас нереда и протеста након његове смрти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Има шах да се суочи са свјом расистичком прошлошћу!

  Ем је расистички, ем није родно равноправан, ем је монархистички!

  Кад га се још pride дохвати и поносно офарба у дугине боје, ни „Не љути се човече“ неће му прићи.

  Број поља и фигура да се повећа: како 16 пешака/пешакиња, 4 ловца, по две краљице и краља да представе сву џендер разноврсност?

  Коњи да одвуку топове и уступе место малолетницима и да се још која фигура пробере из новооткривене мреже (https://stanjestvari.com/2020/06/29/dw-nemacki-istrazitelji-otkrili-mrezu-od-30-hiljada-pedofila/), остали нек мало одлеже.

  Уместо ловаца (bishop-и су већ занемоћали) за почетак могу да послуже нордијске свештенице.

  Не Краљ и Краљица не него Председник-ца и Премијер-ко/ка, не ко ће први него ко ће кога, понајбоље свако са сваким.
  Има све да се пуши од отварања и комбинација, шустер-матова, гамбита и рокада.

  А и на „Не љути се човече“ ће да дође ред, важно је да се прво темељи поставе, јер је дух игре и спорта најважнији. Такорећи: број 1, за нашу децу!

 2. Realno, svinjarija…
  U rangu da gej parovi imaju ista prava na decu kao heterogeni… Bljak!

Оставите коментар